Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie cu recviem pentru odihna veșnică a părintelui Alois Dămoc

Joi seara, 29 noiembrie 2012, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, la ora 18.00, a avut loc o sfântă Liturghie cu recviem pentru odihna veșnică a părintelui Alois Dămoc, care a trecut la cele veșnice în seara zilei de miercuri, 28 noiembrie. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, fiind însoțit de 16 preoți.

"Fericiți cei chemați la ospățul de nuntă al mielului!" Acest psalm responsorial parcă a fost ales special pentru sfânta Liturghie cu recviem care s-a celebrat joi, 29 noiembrie, în Parohia "Sfânta Tereza" din Iași, pentru pr. Alois Dămoc.

Acest preot pensionar, care a venit în parohia noastră în anul 2004, și-a desfășurat activitatea sa de slujire în tăcere, rugăciune și suferință. Când îl priveai, nimic nu-ți dădea de înțeles cât de mult suferă. La început, asculta cu multă răbdare pe toți aceea care se apropiau de sfântul sacrament al Spovezii. Dacă se întâmpla să-l întâlnești, deși se mișca destul de greu, era totul numai zâmbet și vorbă bună. Slujirea sfinției sale în parohia noastră, așa cum spunea Preasfințitul Aurel la predică, a fost bogată în rugăciune și suferință. Boala nemiloasă mai târziu l-a țintuit la pat, dar chiar și așa rugăciunea i-a fost prietenul cel mai apropiat, a cerut să i se monteze un difuzor în cameră ca să se poată uni cu noi în rugăciunea sfântului Rozariu și să participe la sfânta Liturghie. Numeroși credincioși din parohia noastră s-au adunat, pentru ultima oară de această dată, împrejurul trupului neînsuflețit al părintelui, care, mai tăcut ca niciodată, avea atâtea încă de transmis. Ne spunea fiecăruia în parte că "Domnul este Dumnezeu! El ne-a făcut, ai lui suntem", că viața noastră pe acest pământ este trecătoare, că nu luăm nimic cu noi decât faptele noastre și că plecăm la Domnul numai atunci când el ne cheamă și când timpul nostru pe acest pământ s-a încheiat.

Începând cu ora 17.00, preoți și credincioși deopotrivă, l-am adorat pe Isus în sfântul sacrament și ne-am rugat sfântul Rozariu, pentru odihna veșnică a pr. Alois. La sfânta Liturghie celebrată de Preasfințitul Aurel Percă, împreună cu preoții noștri, au fost prezenți mai mulți preoți oaspeți, care l-au cunoscut direct sau indirect pe pr. Alois. Viața lui ca preot a fost bogată și exemplară, a știut să slujească cu bucurie chiar și în cele mai vitrege vremuri. Mai bine de 30 de ani a slujit Parohia din Butea. Acolo a păstorit comunitatea în timpuri grele, a coordonat ridicarea bisericii și a casei parohiale. Mulți tineri au plecat la seminar și au ajuns preoți în vremea când părintele a fost paroh.

La predică, Preasfințitul Aurel Percă ne-a îndemnat pe toți cei prezenți să ne ridicăm ochii spre ceruri, să fim mereu pregătiți, nu pentru că unii pretind că ar ști când este momentul sfârșitului, ci pentru că atunci când aceste semne, care au fost citite la prima lectura din cartea Apocalipsului sfântului apostol Ioan, încep să se întâmple, să ne bucurăm pentru că mântuirea noastră este aproape. Înfrângerea pe care o proclamă unii, "aparenta victorie a puterii morții, nu trebuie să aibă ultimul cuvânt". Ultimul cuvânt este al Dumnezeului nostru care mântuiește și eliberează definitiv omenirea.

Iată, pr. Alois Dămoc, miercuri, a fost chemat la "ospățul ceresc de nuntă al mielului!", a răspuns cu bucurie și seninătate, el știa că urmează să-l întâlnească pe cel căruia i-a consacrat întreaga viață și i-a slujit 47 de ani. A primit ultimele taine și, ca o adiere de vânt, și-a lăsat sufletul să zboare de acolo de unde a venit, de la bunul Dumnezeu. Domnul Dumnezeu, începutul și sfârșitul a toate, l-a găsit vrednic de a-l elibera de orice suferință și de a i se arăta în toată splendoarea iubirii sale. "Dumnezeu să-l fericească!" scria pe una dintre coroanele care împodobeau sicriul. Dumnezeu să-l răsplătească pentru tot! Pentru viața sa, pentru spovezile și dezlegările împărțite, pentru toți tinerii pe care i-a ajutat să ajungă slujitori ai Domnului, pentru toți preoții vicari pe care i-a îndrumat, pentru toate sufletele rătăcite care s-au întors la Domnul, pentru rugăciunile și suferințele sale, care cu siguranță Domnul le-a primit și le-a făcut rodnice. Dumnezeu să-l fericească.

Trupul neînsuflețit al părintelui a fost transportat în dimineața zilei de vineri, 30 noiembrie, la Butea, unde a fost întâmpinat la intrarea în sat și condus de credincioși în biserica pe care chiar el, cu ajutorul lor, a construit-o. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 1 decembrie, la Butea, începând cu ora 10.30.

Să se odihnească în pace!

Mariana Ifrim

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 noiembrie Iași: Liturghie cu recviem pentru odihna veșnică a părintelui Alois Dămoc


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat