Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: Prima Împărtășanie și primiție

Seminaristul Emilian Jitaru (din Cleja), care își desfășoară anul pastoral în Ecuador, dorește să ne împărtășească două evenimente recente din viața de misionar care au avut loc în misiunea românească, rod al muncii depuse de părintele misionar Ioan Nicu Blaj, originar din Barticești.

Prima Sfântă Împărtășanie

În zilele de 17, 18 și 24 noiembrie 2012, credincioșii Parohiei "Santa Lucia" din satul San Juan (Provincia Guyas, Ecuador) s-au aflat în sărbătoare: 230 de copii și tineri l-au primit pentru prima oară pe Isus în sfânta Împărtășanie în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, prezidată de părintele paroh Ioan Nicu Blaj.

După o perioadă intensă de pregătire, timp de doi ani, de muncă și de efort atât din partea copiilor și a tinerilor cât și din partea cateheților, a sosit și ziua mult așteptată. Încă de la ora 9:00 copii și tinerii, vizibil marcați de emoțiile așteptării întâlnirii personale cu Isus, îmbrăcați în haine de sărbătoare, au început să vină la biserică, însoțiți de părinți, nași și prieteni.

Sfânta Liturghie a început cu procesiunea din curtea parohiei în care atât copii cât și părinții erau cuprinși de emoția sărbătorii pe care o trăiau pentru prima oară.

Copiii s-au implicat trup și suflet la acest moment important din viața lor: au citit lecturile și intențiile la Rugăciunea credincioșilor, au adus darurile la altar, la Ofertoriu, însoțiți de părinți sau nași, s-au rugat și au cântat din toată inima. După omilia ținută de părintele paroh, copiii, cu lumânările aprinse în mâini, și-au reînnoit făgăduințele făcute de părinți și nași la Botez, promițând personal lui Isus de a-l face prietenul lor pentru totdeauna.

Momentul cel mai important al sfintei Liturghii a fost cel al împărtășirii copiilor cu trupul și sângele lui Cristos. Au luat parte la acest moment alături de copii, nașii care au ținut mâna lor pe umărul finilor în timpul primirii trupului și sângelui lui Cristos.

La sfârșitul Liturghiei, părintele paroh a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în formarea copiilor, familiilor pentru colaborarea oferită, dar și copiilor pentru bucuria de a deveni cu adevărat prietenul lui Isus în toată viața lor. Ceremonia s-a încheiat în curtea parohiei, unde copiii au servit o gustare, tortul festiv și au primit o amintire care să le aducă aminte mereu de acest moment magnific al vieții lor.

"Isuse, tu care ai spus: lăsați pe copii să vină la mine apără-i pe copiii noștri de tot ce este rău și păstrează-i aproape de tine!"

Pe această cale, dorim să aducem un prinos de mulțumire tuturor celor care sprijină misiunea din Ecuador, pe toate căile: atât financiar cât și susținerea misionarilor prin rugăciune. Suntem conștienți de sacrificiile dumneavoastră și ne încredințăm și pe mai departe inimii dumneavoastră de mamă, care se bucură alături de fii ei în toate momentele vieții.

Răsplătește Doamne cu darurile tale pe toți cei care ne fac bine în numele tău!

*

Primiția părintelui Carlos Alberto Lugo Segura

În seara zilei de sâmbătă, 24 noiembrie 2012, la ora 20.00, părintele Carlos Alberto Lugo Segura a celebrat prima Liturghie în satul natal, San Juan, situat în Provincia Guyas din Ecuador. Înconjurat de șase preoți, familie și seminariști, în fața întregii comunități părintele Carlos Alberto a adus mulțumire Domnului pentru darul primit. A fost o seara plină de bucurie, emoții și lacrimi de mulțumire.

În micuțul sat, liniștea și așteptarea noului preot, a primului preot din cantonul (județul) Santa Lucia, a primului preot ca rod al muncii misionare românești, s-au transformat în pâlcuri de lumină și de bucurie atunci când părintele a pășit pentru prima dată ca preot în satul natal. Însuși momentul celebrării, noaptea, a fost semnificativă pentru toți cei prezenți, deoarece el a devenit pentru un timp, un loc de mărturisire și de trăire profundă a credinței.

În cadrul predicii, părintele rector al Seminarului din Guayaquil a subliniat importanța luminii preotului în întunericul acestei lumi, în fața tentațiilor care se găsesc la tot pasul, lumină ce o primește de la Cristos dacă va rămâne fidel în sfânta Preoție. Un alt punct atins a fost ce este preoția, ce este preotul și cine este preotul. "Preotul este un alter Christus", un alt Cristos, sau, după cum afirmă Sfântul Părinte în exortația apostolică Pastores dabo vobis, preotul este "semnul" și "memorialul" prezenței și acțiunii permanente a lui Isus printre noi, este o dovadă a faptului că Isus Cristos este viu și prezent în mijlocul oamenilor, că gesturile și cuvintele preotului sunt acelea prin care Cristos îi salvează și astăzi pe oameni.

La sfârșitul Liturghiei, părintele vizibil marcat de evenimentele trăite a adresat mulțumiri lui Dumnezeu pentru darul primit, comunității seminariale și tuturor preoților care l-au însoțit pe drumul formării, parohului Ioan Blaj pentru organizarea acestei sărbători, familiei și întregii comunități.

După binecuvântarea finală, părintele nou sfințit a împărțit personal binecuvântarea sa tuturor celor prezenți.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul sfintei Preoții și ne rugăm mereu pentru noi lucrători în secerișul său. În același timp, el care este lumina și viața, să mențină aprinsă lumina vocației și în inima celor doi seminariști Christian și Carlos, de care Parohia "Santa Lucia" se bucură, rod al muncii misionare românești.

Domnul să binecuvânteze efortul tuturor celor care s-au ocupat de formarea părintelui primițiant și să răsplătească pe toți cei care susțin operele misionare.

Emilian Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- 17, 18 și 24 noiembrie: Ecuador: Prima Prima Sfântă Împărtășanie în Parohia "Santa Lucia" din satul San Juan (Provincia Guyas)
- 24 noiembrie: Ecuador: Primiția părintelui Carlos Alberto Lugo Segura în Parohia "Santa Lucia" din satul San Juan (Provincia Guyas)


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat