Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Curs de formare pentru responsabilii Acțiunii Catolice, sectorul copii

Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif'", sectorul copii, a organizat în perioada 23-25 noiembrie 2012, cursul de formare pentru responsabilii Acțiunii Catolice, sectorul copii, desfășurat la mănăstirea carmelită din Luncani. Tema cursului a fost "Redescoperim forța, frumusețea și bucuria credinței!" întărită de motoul "Unde este credința voastră?"

Au participat 55 de persoane din 23 de parohii.

Cursul a început cu o activitate de cunoaștere, prilej în care participanții au reușit să se cunoască mai bine, după care au participat la sfânta Liturghie celebrată de părintele Marcelin Blaj, asistentul spiritual al sectorului copii, zona Iași, și de părintele Ștefan Bortă, vicar în parohia "Sfântul Ștefan" Pustiana. Spre seară, programul a continuat cu vizionarea filmului "Steluțe pe pământ". Animatorii au putut observa diferite atitudini pe care părinții și profesorii le luau față de un copil cu nevoi speciale, de asemenea, exemplul profesorului de artă plastică care a căutat întâi să cunoască copilul, nevoile sale, cauzele comportamentului său, a vorbit cu familia copilului, a oferit mult din timpul său pentru a-l ajuta să-și recapete stima de sine și să îți folosească talanții. Prima zi a cursului s-a încheiat cu rugăciunea de seară.

Sâmbătă programul a început cu sfânta Liturghie, în cadrul căreia, la actul penitențial, fiecare a fost invitat să se privească în oglindă pentru a conștientiza nevoia purificării sufletului prin sacramentul Pocăinței, pentru a reface relația personală cu Dumnezeu. Cursul a continuat cu primul moment de formare, "Redescoperim forța, frumusețea și bucuria credinței", prezentat de părintele Ștefan Bortă, prin care participanții au aprofundat tema anului asociativ și și-au îmbogățit cunoștințele cu referire la Anul credinței. Au conștientizat, astfel, importanța unei relații mai apropiate cu Isus Cristos, fără a nega etapele de "deșert" spiritual. Părintele Ștefan a vorbit despre re-evanghelizare ca fiind, înainte de toate, un act personal, amintind totodată mijloacele moderne de comunicație prin care ne putem mărturisi credința. Părintele i-a îndemnat ca în acest an al credinței să încerce să cunoască principalele documente ale Conciliului Ecumenic Vatican al II-lea și să studieze Catehismul Bisericii Catolice, să citească și să mediteze "scrisoarea de iubire a lui Dumnezeu" față de noi, Sfânta Scriptură. La sfârșitul momentului de formare, părintele a prezentat câteva sit-uri unde se găsesc informații despre credință. Lucrul pe echipe, prin întrebările date de părintele Ștefan, a avut ca rezultat înțelegerea fragmentului evanghelic din Lc 8, 22-25, de unde sunt extrase tema și motoul anului asociativ.

La cel de-al doilea moment de formare, susținut de sora Silvia Brandiu, din cadrul Congregației Surorile "Maria Bambina", participanții au reușit să facă diferența dintre animator și educator, ce înseamnă a fi educator și cum lucrează animatorul. Educatorul este o persoana matură, o persoană care se îngrijește de copiii din grupul său și stabilește o relație afectivă cu aceștia, o persoană care corectează și valorifică cu multă atenție talanții copiilor încercând să constituie o identitate de grup. Educatorul este cel care se pune în slujba copiilor, îi ajută să crească, îi conduce la Isus, izvor și scop al angajamentelor noastre. În cadrul laboratorului propus de sora Silvia, responsabilii sectorului copii au avut ocazia să realizeze diferite activități practice pe care le-am pot desfășura cu copiii, încercând să conștientizeze obstacolele pe care le întâlnesc în lucrul cu aceștia și au identificat mijloace prin care ar putea reduce aceste obstacole.

A urmat o oră de adorație, premergătoare Sărbătorii Cristos Regele Universului, timp de reflecție și întâlnire personală cu Cristos, din Euharistie.

Programul a continuat cu jocul "Căutarea comorii", care a avut ca scop colaborarea în echipă și aflarea de noi informații despre sfinții și fericiții Acțiunii Catolice. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de seară, moment de mulțumire lui Dumnezeu pentru ziua plină, dar frumoasă, trăită în comuniune.

În ultima zi a cursului, la cel de-al treilea moment de formare, Bernadeta Farțade-Gabor, vicepreședinte național al sectorului copii, și Liliana Pușcașu, primul responsabil diecezan al sectorului copii, au vorbit despre atribuțiile responsabilului sectorului copii în asociația parohială, rolul său, modalitățile de acțiune și pericolele de prevenit. S-au prezentat și cele patru laturi ale Acțiunii Catolice, explicând ce fel de activități se pot desfășura pe fiecare latură.

Cursul s-a încheiat cu sfânta Liturghie celebrată în bucurie împreună cu comunitatea, moment de mulțumire Domnului pentru momentele frumoase petrecute în marea familie a Acțiunii Catolice, pentru lucrurile învățate la acest curs, și, nu în ultimul rând, pentru persoanele ce au fost trimise să ne vorbească despre credință în aceste zile.

Impresii ale participanților:

  • "A fost un curs foarte frumos , educativ și foarte bine organizat . Sunt foarte bucuroasă că am putut participa, am avut multe de învățat și mi-am făcut mulți prieteni cu care am putut vorbi despre parohiile noastre și despre activitățile pe care am vrem să le facem cu copiii. M-am simțit ca într-o familie adevărată" (Lucica, Poiana Micului)

  • "Îmi pare bine că am avut ocazia să particip la acest curs de formare și vreau să le mulțumesc celor care au făcut posibilă această întâlnire. Pe parcursul celor trei zile am avut ocazia să găsesc răspunsuri la anumite întrebări legate de rolul unui animator și de felul în care trebuie să comunicăm cu copii ca ei să înțeleagă mesajul pe care vrem să-l transmitem.

  • Tema a fost una foarte bine aleasă, ne-a ajutat să redescoperim forța, frumusețea și bucuria credinței. De asemenea momentele de rugăciune au fost un prilej de a ne gândi mai bine la ceea ce avem de făcut și să avem încredere că dacă cei de lângă noi ne-au ales să fim responsabili și sa-l slujim pe Dumnezeu înseamnă că și ei au avut și au încredere în forțele noastre.

  • Sper să pun în practică cât mai multe lucruri învățate în aceste trei zile și cu ajutorul lui Dumnezeu să duc la bun sfârșit activitatea începută alături de copii" (Loredana Balint, Barticești)

  • "Pe mine aceste zile de formare m-au făcut să conștientizez ce înseamnă cu adevărat să fii animator/ responsabil, câtă importanță are acest lucru pentru copii, și că nu este ușor să lucrezi cu copiii!" (Diana Baratu)

  • "Cursul de formare pentru responsabilii și animatorii din sectorul copii de la Luncani a fost o experiență nouă și plăcută. Am învățat multe lucruri interesante și mi-am făcut prieteni noi cu care am făcut schimb de idei. Atât momentele de formare cât și jocurile de cunoaștere au fost educative și ne-au ajutat să fim mai deschiși față de cei cu care interacționăm. Momentele de rugăciune au fost profunde și m-au ajutat să mă concentrez și să mă apropii mai mult de Dumnezeu. Sunt nerăbdătoare să pun în practică în parohie ceea ce am învățat!" (Adriana Radu, Barați)

Tereza Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-25 noiembrie: Luncani: Curs de formare pentru responsabilii Acțiunii Catolice, sectorul copii


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat