Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Eram posedat, dar Domnul m-a eliberat"

Francesco Vaiasuso povestește cum, grație exorcismelor, diavolul a ieșit din viața sa

De Luca Marcolivio

A fost posedat de diavol mai mulți ani. Mai exact de "douăzeci și șapte de legiuni de diavoli". Viața lui Francesco Vaiasuso, 40 de ani, sicilian, căsătorit, se ocupă cu galeriile de artă, a ieșit la iveală cu publicarea unei cărți autobiografice, Posedarea mea (Piemme), realizată împreună cu vaticanistul Paolo Rodari.

Nu este un lucru de toate zilele ca o persoană posedată și apoi exorcizată să vorbească public despre propria experiență. Francesco Vaiasuso va face asta și cu ocazia întâlnirii Posedările, tulburare psihică sau daună spirituală? Granița subțire dintre Psihologie și Religie, care este programată la Roma la 14 decembrie 2012.

În vederea întâlnirii romane, Vaiasuso a voit să povestească agenției Zenit câteva crâmpeie din drama trăită. A vorbit despre asta cu impresionantul calm și seninătatea celui care este conștient de puterea harului lui Dumnezeu, mai puternic decât orice agresiune a răului.

• Se fac mii de exorcisme în fiecare zi. Nu lipsesc exorciști iluștri - unul pentru toți: părintele Gabriele Amorth - care au povestit de mai multe ori experiența lor. Mult mai rar este ca să vorbească despre asta o persoană exorcizată. Însă dumneavoastră ați voit să vă divulgați istoria. De ce?

Francesco Vaiasuso: De fapt, aproape nimeni nu s-a expus vreodată. Am voit, într-un fel, să dau glas persoanelor care suferă atât de posedare cât și de "tulburări spirituale". În acești cinci ani pe care i-am trăit pe pielea mea, am constatat că există multă singurătate din partea persoanelor care trăiesc această dramă, fie datorită suferinței spirituale în sine, fie datorită acestui "tabu"; cu cât se vorbește mai puțin, cu atât lucrul devine mai sufocant pentru persoană. Deci intenția mea este să mă apropii nu numai de persoanele care suferă de aceste tulburări și merg la exorcist, ci și de cel care, în cotidianitate, luptă cu probleme interioare. Am voit să povestesc cum am trăit această experiență, dând o speranță tuturor.

• În ce împrejurări v-ați dat seama că vă confruntați cu o posedare diabolică?

Francesco Vaiasuso: Totul a început aproape "din joacă" și "din curiozitate", când am întâlnit un iezuit care mi-a povestit despre rugăciunile de eliberare pe care le făcea pentru anumite persoane. Eu nu prea am înțeles nimic din ceea ce spune, cu toți termenii aceia neobișnuiți. Mi-a spus că adesea satana se ascunde în boli și eu, încă de mic, sufeream de unele patologii cum ar fi astma bronhială. Eu am rămas perplex și el, la rândul său, mi-a adresat o rugăciune de eliberare. Din acel moment mi-am dat seama că sufăr de tulburări care ieșeau și veneau la iveală.

• Când erați posedat, erați conștient de starea dumneavoastră?

Francesco Vaiasuso: Posedările, în mod normal, durează de la 1 la 3 ore, la sfârșitul cărora subiectul își revine și, în general, nu-și amintește nimic, pentru că se intră într-o stare de trance, ca și cum ar fi anesteziați. Îndrăcitul vorbește - și în limbi necunoscute - urlă, se transformă în ochi, caracterele somatice se schimbă... În realitate, eu îmi amintesc totul, pentru că vedeam: acest lucru mi-a permis să scriu cartea mea. Anomalia cazului meu este în "luciditatea" mea și în durata posedărilor mele care puteau să dureze și 8-9 ore, uneori cu pauze de normalitate de 10-15 minute. Cea mai lungă posedare a durat patru nopți și cinci zile la rând, în timpul cărora diavolul s-a dezlănțuit.

• Cine a fost exorcistul dumneavoastră?

Francesco Vaiasuso: Am fost ajutat de diferiți exorciști, între care vrea să citez pe fratele Benigno, exorcistul oficial al Arhidiecezei de Palermo, pe fratele Ferro și pe părintele Tonino Bono, care, în afară de faptul că este exorcist este și psiholog și acest lucru m-a ajutat mult. Aceștia m-au ajutat să lupt împotriva forțelor răului, dar trebuie adăugat că subiectul care primește rugăciunea, din punct de vedere mintal și psihologic niciodată nu trebuie să se lase înfrânt.

• Sunteți de acord cu afirmația conform căreia exorciștii sunt prea puțini și că rolul lor nu este bine înțeles?

Francesco Vaiasuso: Nu vă ascund că până în urmă cu cincisprezece ani, când auzeam termenul "exorcist" îmi transmitea neliniște, mă făcea să mă gândesc la o persoană misterioasă, "magică", aproape înspăimântătoare... Însă apoi când m-am aflat eu însumi în acea situație, am descoperit o altă realitate: aceea a unui preot care te primește, te ascultă, te face să vorbești, aprofundează, te sfătuiește dacă să mergi la un psiholog sau la un psihiatru. Este acel preot care-ți poate da o mână de ajutor în plus pentru a rezolva problema ta. Eu în schimb îmi imaginam o persoană care atingându-te cu un deget făcea să dispară imediat posedarea ta... Astăzi văd în exorcist figura unui tată care m-a primit.

Fără îndoială, este nevoie de mai mulți exorciști, sau măcar de preoți care să știe să facă rugăciuni de eliberare și să-i asculte pe credincioși. Există necesitate, deoarece doi sau trei exorciști pe dieceză nu sunt suficienți. Așa încât există și persoane care cred că sunt deranjate, nu reușesc să găsească exorciști și, la sfârșit, se adresează vrăjitorilor.

• Deci satana poate să fie învins?

Francesco Vaiasuso: După ce am trăit experiența cu luciditate, pot să spun că am văzut porțile iadului. Și totuși am văzut atâta har asupra mea: în carte am vorbit și despre viziunea sfinților și despre prezența Duhului Sfânt care au o forță care nu se poate compara cu răul și pe care noi din păcate n-o cunoaștem sau nu vrem s-o cunoaștem. Însă Dumnezeu are o mare forță și este prezent în mijlocul nostru. Deci toți putem să-l învingem pe satana cu harul lui Dumnezeu.

(După Zenit, 23 noiembrie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat