Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Reflecție: Adevărul

Niciodată nu s-a vorbit mai mult despre viață decât în civilizația care glorifică moartea; niciodată nu s-a vorbit mai mult de iubire decât acum, când înțelesul cuvântului s-a pervertit sub masca modernității, și nici despre adevăr, decât în epoca noastră, când minciuna și manipularea reprezintă un dat cotidian și nu mai miră pe nimeni.

Isus a venit să vorbească despre adevăr.

Pilat întreba cu amărăciunea celui supus vremurilor și orb în fața Domnului: "Ce este adevărul?"

Dar nouă, ce ne spune acum adevărul lui?

În descumpănirea epocii actuale, seculare și secularizante, clădim pe nisipul tuturor iluziilor, alte și alte iluzii care să ne dea siguranța zilei de mâine și statornicie, ca într-o goană absurdă după propria umbră. Și cum nu ne putem prinde umbra, ne cufundăm în multitudinea preocupărilor zilnice nu ca să căutam adevărul, ci ca să fugim într-un fel de noi, de grijile noastre, de spaima cea de toate zilele. Iluzia în care trăim, indiferent cum am numi-o (glorie, onoruri, bogăție - în fond, Pilat era guvernator) ne face asemeni lui: slabi, nesiguri pe noi, supuși manipulării celor din jur, incapabili să luăm o decizie corectă, ajungem să ne fie silă de noi și de cei din jur și ne înecăm dezamăgirea în drogurile la modă, indiferent cum s-ar numi ele.

Și totuși adevărul era acolo, demn, drept și neclintit, în fața lui Pilat, așa cum stă acum și în fața noastră. Adevărul întemeiază. E stânca pe care putem clădi fără teamă, adăpostul sigur și pavăza ocrotitoare. Iar Isus este Regele. Regele nu este ales: demnitatea regală este ereditară. Împărăția lui Isus nu e din această lume. Isus este unicul Fiu. De aceea el e calea, adevărul și viața, iar pe adevărul care vine de la Tatăl său și Tatăl nostru se întemeiază întreaga Creație și propria noastră viață.

Dar iată, am ajuns să nu mai putem privi chipul lui Isus: în primele secole ale creștinismului, Isus era reprezentat pe crucifix îmbrăcat în hainele slavei sale regești, privind cu ochii mari, larg deschiși, de la înălțimea acestui tron ceresc care e crucea, la cei pe care i-a mântuit. În timp, hainele regești dispar - poate ca să apară mai bine firea umană a Mântuitorului, dar în același timp, omul nu mai îndrăznește să-l privească pe Regele său: chipul lui Isus nu se mai vede, ci doar corpul contorsionat de suferință - fiindcă noi pierdem dimensiunea verticală a Adevărului, singura temelie a statorniciei noastre: originea regală a lui Isus, legătura cu Tatăl său.

Se spune că fericitul papa Ioan Paul al II-lea a fost întrebat odată dacă ar trebui să aleagă din întreaga Biblie un singur cuvânt, care să fie rezumatul întregii Biblii, ce ar fi ales? Iar papa a răspuns: "Adevărul", fiindcă întreaga Biblie este cuvântul autentic al lui Dumnezeu, care întemeiază și statornicește.

Isus a venit să vorbească despre adevăr.

Să ne vorbească fiecăruia despre adevăr, cu glasul blând și molcom al nesfârșitei sale iubiri pentru noi, pentru ca, întemeiați pe adevăr, să-l putem privi drept, demn și statornic în ochii săi mari cât viața noastră, cu toată iubirea noastră.

Fiindcă adevărul este iubirea.

Dr. Ecaterina Hanganu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat