Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Mesajul final al simpozionului de formare permanentă al CSMR

Reprezentanții ordinelor și congregațiilor masculine de viață consacrată prezente în România s-au întrunit la casa de reculegere a Misionarilor Verbiți din Traian (NT), între 21 și 23 noiembrie 2012, în cadrul unui simpozion de formare permanentă cu tema: "Comunitățile persoanelor consacrate, fraternități evanghelizatoare".

La deschiderea oficială a simpozionului, Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, a amintit importanța vieții consacrate în contextul noii evanghelizări, așa cum s-a subliniat la recentul Sinod al Episcopilor pe această temă.

Impulsul dezbaterilor a fost oferit de conferința ținută de părintele Ioan Horvat, OFMConv. În intervenția sa, a abordat patru aspecte principale ale vieții consacrate din perspectiva evanghelizării: viața consacrată raportată la idealul ei; mărturia fraternității; noua evanghelizare și viața consacrată; credința între nostalgie și misiune.

Ideile prezentate au fost dezbătute în grupuri, pe baza unor întrebări prealabile despre aportul comunităților noastre la noua evanghelizare și despre apropierea de cei aflați departe de Biserică și de credință.

Din răspunsurile aduse la aceste întrebări, precum și din dezbaterile aferente, s-au desprins următoarele concluzii.

În primul rând s-a scos în evidență exigența sfințeniei, înțeleasă ca o trăire autentică a fiecărei persoane consacrate în Cristos. Aceasta înseamnă parcurgerea unui drum jalonat de cinci etape: mistica în sens de uniune personală cu Cristos; evanghelizarea ca transmitere a acestei experiențe; fraternitatea ca loc de împărtășire și stil de viață alternativă la individualismul dominant de azi; semn profetic pentru timpurile noastre; slujirea lumii în mijlocul căreia trăim.

Viața comunitară, formă eclezială de trecere de la "eu" la "noi", se întemeiază în comuniunea Sfintei Treimi, constituie premisa maturizării integrale a persoanei consacrate prin exercițiul dialogului și al reconcilierii.

Prin toate acestea, fraternitatea însăși se transformă într-un semn evanghelizator, întrucât grija pentru comunitate devine primul apostolat și nu doar o pregătire a sa. Numai astfel activitățile noastre apostolice pot fi cu adevărat comunitare, credibile și durabile.

Referitor la evoluția apostolatului din ultimii douăzeci de ani în România, constatăm necesitatea trecerii de la o primă fază, caracterizată în principal prin întâmpinarea nevoilor urgente în domeniile social și liturgic, la o etapă pastorală mai amplă, în care se cere o conștientizare a nevoilor spirituale, precum și o interiorizare a identității noastre creștine. În același timp, descoperim, atât în comunitățile noastre, cât și în regiunile unde ne aflăm, cum coexistă oameni de origini, limbi și culturi diferite. Această realitate multiformă din punct de vedere social, etnic și religios, constituie deopotrivă o bogăție și o provocare la o educație mereu de reînnoit.

Timpurile noastre cer o fidelitate creatoare în demersul apostolic, pentru a manifesta cu îndrăzneală ceea ce suntem și a ne deschide mai mult către laici, care nu sunt doar beneficiarii noștri, ci mai ales coresponsabili la unica misiune evanghelizatoare.

Încheiem cu îndemnul sfântului apostol Petru: "Sfințiți-l pe Domnul Cristos în inimile voastre, gata oricând să dați răspuns oricui vă cere cont de speranța voastră, dar cu blândețe și bună-cuviință" (1Pt 3,15-16).

www.calugaricatoliciromania.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-23 noiembrie: Traian: Simpozion de formare permanentă organizat de CSMR


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat