Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Finalizarea ultimei etape de formare de învățători în cadrul Asociației "Familia și Viața"

Asociația "Familia și Viața" a desfășurat ultima etapă de formare de învățători pe Metoda Ovulației Billings, sâmbătă, 17 noiembrie 2012, în casa de cateheză a Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman. A fost prezent pr. Iosif Enășoae, președintele asociației, care ne-a însoțit cu binecuvântarea și rugăciunea sa.

În cadrul cursului au fost două etape de sensibilizare care s-au desfășurat de-a lungul anului la Traian, Iași, Bacău și Onești. Numărul de persoane care au participat la sensibilizare a fost de 130. Din acest grup au continuat formarea acele persoane dornice să se implice în domeniul apostolatului învățării metodelor naturale și care sunt dispuse să dăruiască din timpul lor pentru a se implica în dezvoltarea rețelei de învățare în comunitățile diecezei.

Formarea specifică și temeinică pentru a deveni învățătoare de Metoda Ovulației Billings - metodă naturală de reglare a fertilității, a cuprins alte patru sesiuni de studiu desfășurate la Traian în iunie și septembrie și la Roman în octombrie și noiembrie 2012. Pe parcurs ni s-au alăturat două persoane din Arhidieceza de București și una din Dieceza de Timișoara. Acestea vor finaliza cursul printr-un colocviu supervizat de Institutul de Studii și Cercetări asupra Fertilității Umane din cadrul Universității "Sacro Cuore" din Roma.

Iată o mărturie a doamnei doctor Simona Miclăuș, medic de familie la Bacău, care a urmat acest curs:

"La începutul anului am fost plăcut surprinsă să aud după o Liturghie un anunț legat de o metodă de reglementare a nașterilor, evident o metodă naturală și acceptată de Biserică. Întâmplarea sau providența, mai degrabă, a făcut ca la scurt timp să ajung să urmez cursurile organizate de Asociația «Familia și Viața» din Roman, mai exact, cursuri despre Metoda Ovulației Billings.

Eu am auzit în trecere despre această metodă, dar până la acest curs nu am știut că este atât de mult studiată și documentată științific. Sunt mulți medici și personalități științifice internaționale care s-au implicat în studierea metodei. Din păcate, în România metoda este ignorată și necunoscută, chiar și în rândul cadrelor medicale.

Avantajele acestei metode sunt multiple: este în acord cu principiile etico-religioase ale multor persoane, nu are efecte secundare, poate fi folosită de orice cuplu, este o metoda de reglementare nașterilor, nu doar de amânare sau evitare a acestora, ci și de obținere a unei sarcini, iar utilizată corect are o siguranță de 95-99%. Este o metodă care permite celor doi soți să se cunoască mai bine din toate punctele de vedere, să-și manifeste iubirea și sub alte aspecte, pentru că dragostea presupune răbdare, înțelegere, maturitate, respect și abstinență, câteodată.

Vreau să adresez un cuvânt de mulțumire tuturor celor implicați în promovarea acestei metode, celor ce au făcut posibil ca acest curs pentru formarea de învățătoare de metodă Billings să poată avea loc și în România, și în special, doamnelor din cadrul Asociației «Familia și Viața». Am beneficiat de materiale de curs complete, bine documentate și actualizate la zi. Cu răbdare și dăruire ne-au fost explicat temele și modul de completare al cartelelor caracteristice metodei.

A fost un avantaj și un mare beneficiu pentru noi, cursantele, să facem parte din acest grup, care deși nu este foarte numeros în prezent, sper ca în timp să adune cât mai mulți membri. Vrem ca împreună să putem facem cunoscută Metoda Ovulației Billings cât mai multor persoane, atât din zona Moldovei, dar și din întreaga țară, pentru că am avut colegi și din București și de la Timișoara. Și, poate, nu peste mult timp, va fi și în țara noastră promovată și apreciată această metodă, așa cum se întâmplă azi în foarte multe țări din lume, sub sigla WOOMB".

Calea metodelor naturale devine un stil de viață, o cale spre sfințenie pentru că ajută și educă soții să vadă în copil un dar al lui Dumnezeu, nu un inamic în ceea ce privește bunăstarea lor fizică și materială. Ajută familia să fie contra curentului, contra mentalității lumii în care trăim. Ajută soții să trăiască viața conjugală în armonie. Într-o lume în care familia este atacată de fenomenul contracepției, învățarea metodelor naturale se impune a fi promovată cu prioritate.

Asociația "Familia și Viața"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat