Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferința internațională "Spitalul, loc de evanghelizare: misiune umană și spirituală"

În perioada 15-17 noiembrie 2012 s-a desfășurat în Vatican cea de-a XXVII-a Conferință Internațională organizată de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Sanitară. Lucrările s-au ținut în Noua Aulă Sinodală și au avut tema: "Spitalul, loc de evanghelizare: misiune umană și spirituală".

În mijloacele de comunicare socială răsună des acest mesaj: "Pentru sănătatea dumneavoastră consumați, faceți, evitați etc." În aceste zile, în Vatican, acest îndemn a prins o altă formă: "Pentru sănătatea dumneavoastră și a celor încredințați vouă, slujiți asemenea lui Cristos, oferiți din timpul vostru asemenea marilor sfinți, evanghelizați și formați conștiințe și inimi atât de necesare timpului nostru". Pasiunea pentru om și pentru sănătatea sa trupească și sufletească a adunat aproximativ 300 de persoane din întreaga lume: cardinali și episcopi, preoți și persoane consacrate, oameni politici și cadre medicale, toți implicați, într-o formă sau alta, în pastorația sanitară. Din Dieceza de Iași, cu binecuvântarea Preasfințitului Petru Gherghel, am participat împreună cu părintele Răzvan Mătășel, doamna Gema Băcoanu și doamna Eugenia Dămătăr.

Prezența noastră în Vatican a fost un răspuns la invitația Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sanitară, care a organizat cea de-a XXVII-a Conferință Internațională pentru cei implicați în îngrijirea celor suferinzi: "Spitalul, loc de evanghelizare: misiune umană și spirituală". Pentru trei zile, 15-17 noiembrie 2012, am fost martori ai interesului și dragostei Bisericii față de cei care trec prin "templul durerii".

Deschiderea acestui eveniment a avut loc joi, 15 noiembrie, la ora 7.30, când cei prezenți am participat la sfânta Liturghie celebrată în bazilica "Sfântul Petru" de Eminența Sa cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Sfântului Scaun. Apoi lucrările s-au transferat în Noua Aulă Sinodală din Vatican. La ora 9.00, am primit salutările și urările de bun venit adresate de președintele Consiliului Pontifical pentru Operatorii Sanitari, Mons. Zygmunt Zimowski. Un salut din partea statului italian ne-a fost transmis prin dl. Renato Balduzzi, ministrul sănătății, unul dintre conferențiarii acestor zile.

Încă de la început s-a subliniat rădăcina acestor conferințe. În primul rând ele au avut la bază îndemnul lui Cristos adresat apostolilor și întregii Bisericii: "Mergeți, predicați și vindecați" (cf. Mt 10,6-8). Apoi ele se încadrează în Anul Credinței și în misiunea Bisericii angajată în noua evanghelizare: grija față de cei în suferință este o mărturie de credință, dar și o rodnică metodă de evanghelizare. Mai mult, cei bolnavi, care unesc suferința lor cu pătimirea lui Cristos, fac din patul durerii lor un loc sacru, un altar de pe care se predică neîncetat Evanghelia.

Prima sesiune a lucrărilor a fost dedicată istoriei și misiunii pastorației sanitare. Cei 25 de conferențiari din prima zi au subliniat rolul spitalului ca dar făcut de creștinătate omenirii. S-a amintit necesitatea ca pastorația sanitară să contribuie la împlinirea dorinței creștinismului bimilenar de a păstra și apoi de a reface unitatea omului, trup și suflet. S-a prezentat situația spitalelor și a pastorației sanitare în toate colțurile lumii, subliniindu-se faptul că "spitalul și patul celui bolnav sunt locuri sacre. Cine se apropie de ele, trebuie să înțeleagă că se apropie de Cristos în suferință... Spitalul e locul sacru unde cel bolnav, mai înainte de a primi vizita rudelor, primește vizita lui Cristos. Iar cine se apropie de omul suferind îl găsește deja pe Cristos prezent acolo".

Cele 26 de personalități care și-au prezentat conferințele în cea de-a doua zi s-au concentrat în jurul temelor: "Etica și umanizarea în pastorația sanitară" și "Spiritualitatea și slujirea carității". Ca un laitmotiv a fost prezentată necesitatea urgentă ca Biserica și creștinii să dea un răspuns mentalității lumii care deseori arată că "tot ceea ce nu produce, nu contează și trebuie eliminat". Pentru combaterea acestei mentalități sunt necesare: redescoperirea slujirii dezinteresate, pregătirea temeinică a celor implicați în îngrijirea bolnavilor, dezvoltarea spiritului dreptății și al moralității și, mai ales, o credință trăită, plină de fapte. Aceasta din urmă pentru că "la ce îți folosește să ai o credință care mută munții din loc atunci când în jurul tău sunt suflete singure care suferă".

Un rol și un loc deosebit în slujirea celor bolnavi, împreună cu preoții și cadrele medicale, îl au două categorii de oameni despre care s-a amintit în repetate rânduri: voluntarii și persoanele consacrate. Mulți dintre conferențiari au subliniat binefacerile pe care acești oameni, dedicați slujirii celor în suferință, le aduc omenirii și Evangheliei. Cei care-l slujesc pe Cristos prezent în cei suferinzi într-un mod dezinteresat oferă lumii mărturia unei Evanghelii care atrage și fascinează.

Ultima zi a fost rezervată rugăciunii și întâlnirii cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea. Pentru această zi ni s-au alăturat sute de bolnavi purtați de voluntari și surori implicate în diferite sectoare sanitare. De asemenea au fost prezenți membri din Asociația Medicilor Catolici din Italia și din Federația Europeană a Asociației Medicilor Catolici adunați la Roma pentru Congresul "Bioetica și Europa creștină". După sfânta Liturghie celebrată în bazilica "Sfântul Petru", ne-am adunat în aula "Paul al VI-lea" din Vatican. Momentul de rugăciune a fost condus de Excelența Sa Monseniorul Zygmunt Zimowski, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sanitară. Eminența Sa cardinalul Angelo Comastri a ținut o scurtă meditație în care a amintit una dintre virtuțile cele mai necesare pentru o bună și rodnică slujire a bolnavilor: umilința.

Tuturor acestor momente le-a urmat un punct mult așteptat de toți cei prezenți: întâlnirea cu Sfântul Părinte, cuvintele și binecuvântarea sa. Sanctitatea Sa a avut un mesaj de încurajare pentru toți cei care întâlnesc suferința, mesaj concentrat pe cuvintele părinților conciliari de la Vatican II: "Nu stă în puterea noastră să vă oferim sănătatea trupului și nici nu reușim să diminuăm durerile voastre fizice... Însă avem ceva mai prețios și mai profund să vă oferim. Cristos nu e eliminat suferința; nici nu a vrut să-i dezvăluie misterul în întregime, ci a luat-o asupra sa și acest lucru ne este suficient pentru a înțelege valoarea suferinței". Suferința, care în Cristos primește sens și semnificație mântuitoare, este cea care face din cei care simt cel mai bine povara crucii, din cei care plâng, din cei săraci și abandonați, din cei care cunosc profunzimile durerii, preferații împărăției lui Dumnezeu, împărăția speranței, a fericirii și a vieții. Alături de mărturia pentru evanghelie pe care o dau cei în suferință, Sfântul Părinte a amintit și o altă necesitate: "Acum mai mult decât oricând societatea noastră are nevoie de buni samariteni, de oameni cu o inimă generoasă și brațe deschise pentru toți".

Toate cuvintele și încurajările Sfântului Părinte au fost sigilate de binecuvântarea pe care ne-a oferit-o. Am plecat încrezători că această întâlnire, prin relatările și împărtășirile trăite, va aduce roade în pregătirea întâlnirii mondiale ce se va desfășura anul viitor în Germania. De fapt, această conferință a avut ca scop tocmai trasarea unor directive pentru cea de-a XXI-a Zi Mondială a Bolnavului (11 februarie 2013) care se va celebra în mod solemn în țara de origine a papei Benedict al XVI-lea și care va avea ca temă: "Bunul samaritean: mergi și fă și tu la fel"

Mesajul care trebuie să ajungă la toți operatorii sanitari, la medici și infirmieri, la preoți și persoane consacrate, la toți cei care se întâlnesc cu suferința în viața lor sau în viața celor dragi, poate fi sintetizat în aceste cuvinte: cei bolnavi nu sunt o povară, ci posibilitatea pe care Dumnezeu ne-o oferă de a fi bunul samaritean al secolului al XXI-lea. Cel bolnav este altarul unde poate fi întâlnit, slujit și celebrat Cristos.

O, Marie, tămăduitoarea bolnavilor, roagă-te pentru noi!

Pr. Laurențiu Dăncuță
Oficiul pentru Pastorația Sanitară

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-17 noiembrie: Vatican: Conferința internațională "Spitalul, loc de evanghelizare: misiune umană și spirituală"


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat