Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Zaragoza: Administrarea Mirului

Duminică, 18 noiembrie 2012, casa Domnului din Zaragoza (Spania) s-a umplut de lumină și emoție pentru 18 copii și tineri, care l-au primit pe Duhul Sfânt. Sărbătoarea a avut loc în biserica "Santa Maria, Madre de la Iglesia", lăcașul în care duminică de duminică ne întâlnim cu bucurie pentru a-i aduce mulțumire și slavă lui Dumnezeu.

Sfânta Liturghie a început la ora 10.30, cu întâmpinarea vicarului episcopal, don Javier Perez Mas, cu pâine și sare, așa cum e tradiția la noi (de care a fost plăcut impresionat) și un frumos pod de flori, construit de cei prezenți, mici și mari. Alături de don Javier, au fost prezenți în sfântul altar pr. Adrian Burcă, de la Lleida, și păstorul comunității noastre, pr. Ionel Jicmon.

Întreaga comunitate s-a bucurat de această sărbătoare, implicându-se astfel printr-o participare intensă, în ceea ce privește pregătirea cântecelor, a darurilor prezentate la ofertoriu, aranjarea altarului etc.

În predica rostită de don Javier, a fost prezentată "istoria de iubire a lui Dumnezeu față de noi, care a început odată cu primirea Botezului, când am fost aduși în brațe de părinți și nași, iar ei au mărturisit credința în Dumnezeu în locul nostru; odată cu trecerea anilor am primit alte două sacramente, Spovada și Împărtășania când ne-am prezentat cu părinții de mână. Astăzi a venit momentul ca acești 18 copii și tineri, să vină singuri și conștienți pentru a primi cel de-al patrulea sacrament, al confirmării credinței și dragostei în Dumnezeu. Așa cum o mamă bună și un tată bun, își iubește fiul indiferent de ceea ce ar face, tot așa Dumnezeu ne iubește și în mod gratuit îl trimite pe Sfântul Duh în sacramentul Mirului cu cele șapte daruri pentru a putea rezista în fața tuturor tentațiilor răului și a fi capabili de a mărturisi credința".

La întrebarea despre semnificația acestei sărbători și importanța acesteia, câțiva dintre miruinzi au răspuns:

  • "Pentru mine, sfântul Mir e un mare pas spiritual în viață, care ne ajută să alegem drumul corect. Sfântul Duh ne luminează mintea și sufletul, pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu și să facem binele!" (Cristina și Petronela)

  • "Pentru mine e un dar deosebit!" (Alice)

  • "O unire mai apropiată cu Dumnezeu!" (Alexandra)

  • "Prin darul primit pot ajuta colegii de scoală, prin exemplul bun pe care îl dau, pentru că mă bazez pe ajutorul Duhului Sfânt!" (Alice)

  • "Așa cum un prunc are nevoie de hrană, pentru a crește și a deveni puternic, la fel sufletul are nevoie de întărire, care vine de la Duhul Sfânt. Să fim ca și apostolii care l-au primit pe Duhul Sfânt, să ne mărturisim credința, oriunde ne aflăm" (Camelia).

Așadar, să răspundem pozitiv în fața lui Dumnezeu, nu doar în biserică, ci peste tot, și să nu-l folosim pe Dumnezeu ca pe o pălărie, ci să-l purtăm peste tot în inimile noastre, să ne compromitem a fi creștini buni 24 de ore din 24, și dacă nu reușim totdeauna, să încercăm să mergem înainte și să fim martorii săi. Pentru aceasta îl primim pe Duhul Sfânt! Mulțumim Domnului, pentru darul făcut, prin revărsarea de daruri și ploaia de haruri, pe care le-am simțit toți cei prezenți!

Simona Andrei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Zaragoza: Administrarea Mirului


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat