Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice

Odată cu începerea anului asociativ 2012-2013, una dintre prioritățile Acțiunii Catolice este formarea președinților parohiali în scopul unei mai bune coordonări a activității parohiale. Astfel, în perioada 16-18 noiembrie 2012, s-a desfășurat la Luncani, județul Bacău, cursul de formare adresat președinților parohiali având tema anului asociativ, "Redescoperim forța, frumusețea și bucuria credinței!" și motoul "Unde este credința voastră?".

Au participat 57 de persoane din 36 parohii.

Programul s-a deschis vineri, 16 noiembrie, cu sfânta Liturghie celebrată de părintele Augustin Folner care, în cuvântul de învățătură, a invitat participanții să reflecte asupra credinței lor și asupra persoanei în care aleg să se încreadă. Seara a continuat cu activitatea "Lideri în acțiune" coordonată de Celina Dumitru, responsabil diecezan al sectorului tineri, prilej pentru președinți de a descoperi calitățile liderului și de a le exersa prin sarcini - joc. Ei au fost puși în situația de a lua inițiativa, de a se cunoaște, de a comunica unii cu ceilalți, de a observa blocajele unei bune comunicări, de a fi creativi și de a lucra în echipă. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea Taize, ocazie de mulțumire pentru misiunea primită și de încredințare în mâinile Tatălui.

Ziua următoare, după rugăciunea Laudelor, părintele Felix Roca, asistentul spiritual al Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" Iași, a prezentat un moment de formare spirituală, analizând exegetic fragmentul biblic din Lc 8, 22-25, din care a fost extras motoul anului asociativ, respectiv "Unde este credința voastră?". Câteva din aspectele evidențiate de părintele Felix au fost: Isus este cel care ia inițiativa de a trece pe malul celălalt, navigarea coincide cu somnul lui Isus, moment de descătușare a furtunii și oportunitate pentru ucenici, ca și pentru fiecare creștin de a-l trezi pe Cristos cu ajutorul rugăciunii. Pericolul trezește în om strigătul credinței, iar în Cristos milostivirea, locul credinței fiind tocmai locul unde recunoaștem că ne pierdem. După formarea spirituală au urmat trei laboratoare de lucru: Rolul Acțiunii Catolice în parohie prezentat de părintele Felix Roca, Rolul președintelui parohial, coordonat de Anca Frona, președinte diecezan AC Iași în perioada 2003-2009 și Narcis Jitaru, vicepreședinte AC Iași în perioada 2005-2009, și Atribuțiile președintelui parohial, al cărui moderatori au fost Adriana Ianuș, președinte diecezan AC Iași, și Bernadeta Farțade-Gabor, secretar AC Iași.

În cadrul laboratorului Rolul Acțiunii Catolice în parohie, părintele Felix Roca a subliniat importanța Acțiunii Catolice, ea trebuie să strălucească în comunități și să fie un exemplu de urmat. Esența Acțiunii Catolice este constituită de ieșirea din anonimat și de implicarea cât mai multor laici în realizarea scopului apostolic al Bisericii, în directă colaborare cu păstorii ei.

Referitor la Rolul președintelui parohial, Narcis Jitaru și Anca Frona, folosind metode interactive, au ajutat președinții parohiali să descopere rolurile pe care le au în asociația parohială: roluri interpersonale de a reprezenta asociația, de a o coordona, roluri informaționale și roluri decizionale. Președintele parohial poartă în inimă pe toți membrii asociației sale, se preocupă de formarea membrilor asociației, se roagă pentru bunul mers al asociației. În încheierea laboratorului fiecare președinte, cu ajutorul unui test, a aflat care este stilul său de lider.

În cadrul laboratorului Atribuțiile președintelui parohial, coordonat de Adriana Ianuș și Bernadeta Farțade-Gabor, s-a discutat despre temerile președintelui parohial și așteptările pe care le are acesta de la membrii, de la asistentul spiritual parohial și de la consiliul diecezan, acestea au dus la conturarea atribuțiilor președintelui parohial.

Sfânta Liturghie a reunit toți participanții, asemeni unei familii, în jurul mesei cuvântului și a Euharistiei. Fiind și comemorarea sfintei Elisabeta a Ungariei, părintele Felix Roca, în cuvântul de învățătură, a evidențiat faptul că sfințenia este posibilă, Elisabeta, laică de viță regală, nu a renunțat la faptele de caritate, îndeplinindu-și cu iubire și simplitate îndatoririle de regină, soție și mamă. Programul a continuat cu serata "Unde este credința voastră acolo este comoara voastră", coordonată de Farțade-Gabor Bernadeta. Participanții, împărțiți în șase echipe, au descoperit, colaborând și comunicând între ei, un colaj cu sfinți și fericiți din Acțiunea Catolică, născându-se astfel curiozitatea de a căuta mai multe informații despre sfinții, fericiții și venerabilii care sunt o dovadă că Acțiunea Catolică este o școală de sfințenie. Analiza modului în care s-au implicat, au colaborat, au comunicat, a demonstrat încă o dată importanța distribuirii sarcinilor în echipă, a valorificării tuturor membrilor echipei, a cunoașterii mesajului de transmis și a comunicării clare și concise. Programul zilei de sâmbătă s-a încheiat cu rugăciunea Completoriului.

Duminică, în cadrul concluziilor, s-a realizat evaluarea cursului, evidențiind aspectele pozitive dar și propunerile de îmbunătățire pentru viitor. Atât președinții parohiali cât și organizatorii si-au exprimat mulțumirea față de buna organizare și desfășurare a cursului formativ, informațiile primite fiind nu doar teoretice ci și practice, evidențiind importanța aplicării lor în asociațiile parohiale, în coordonarea activităților în colaborare cu asistenții spirituali parohiali.

După sfânta Liturghie, la care am participat alături de comunitatea din Luncani, Adriana Ianuș, președintele diecezan al asociației, împreună cu asistentul spiritual, părintele Felix Roca, au înmânat fiecărui președinte Rugăciunea membrului Acțiunii Catolice, rugăciune rostită pentru prima dată de către toți participanții în încheierea cursului de formare pentru președinții parohiali.

Bernadeta Farțade-Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-18 noiembrie: Luncani: Curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat