Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Există un loc...

În toate epocile bărbați și femei care și-au consacrat viața lui Dumnezeu în rugăciune - cum sunt călugării și călugărițele - și-au stabilit comunitățile lor în locuri deosebit de frumoase, la sate, pe coline, în munți, pe malul lacurilor sau pe malul mării, sau chiar pe mici insule. Aceste locuri unesc două elemente foarte importante pentru viața contemplativă: frumusețea creației, care face trimitere la frumusețea Creatorului, și tăcerea, garantată de depărtarea față de orașe și față de marile căi de comunicație. Tăcerea este condiția ambientală care favorizează mai bine reculegerea, ascultarea lui Dumnezeu, meditația. Deja însuși faptul de a gusta tăcerea, de a se lăsa, ca să spunem așa, "umpluți" de tăcere, ne predispune la rugăciune. Profetul Ilie pe muntele Horeb a asistat la un vârtej de vânt, apoi la un cutremur și în sfârșit la fulgere de foc, dar nu a recunoscut în ele glasul lui Dumnezeu. În schimb l-a recunoscut într-o dulce adiere (cf. 1Re 19,11-13). Dumnezeu vorbește în tăcere, dar trebuie să știm să-l ascultăm. Pentru aceasta mănăstirile sunt oaze în care Dumnezeu vorbește omenirii. Și în ele se află curtea interioară, loc simbolic, pentru că este un spațiu închis, dar deschis spre cer.

Tăcerea și frumusețea locului în care trăiește comunitatea monastică - frumusețe simplă și austeră - se constituie ca o reflecție a armoniei spirituale pe care comunitatea însăși încearcă să o realizeze. Lumea este presărată de aceste oaze ale spiritului, unele foarte vechi, îndeosebi în Europa, altele recente, altele restaurate de noi comunități. Privind lucrurile într-o optică spirituală, aceste locuri ale spiritului sunt o structură de bază a lumii. Și nu este o întâmplare că multe persoane, în special în perioadele de vacanță, vizitează aceste locuri și se opresc acolo pentru câteva zile. Și sufletul, slavă Domnului, are exigențele sale!

Elocventă în acest sens este mărturia unui preot găzduit la noi în foresteria monastică pentru câteva zile de reculegere personală, mărturie pe care o redăm în rândurile ce urmează:

"E imposibil să nu-ți simți sufletul provocat când pornești să urci spre casa Domnului, creatorul celor mai cristaline ape, stâncă neclintită pentru cei mai împăduriți munți, arhitectul celor mai înălțătoare suflete. Astfel că primul lucru pe care l-am făcut când am intrat în mănăstire a fost să îngenunchez în fața Stăpânului unității și a mamei sale, Maria, Maica unității. Capela surorilor benedictine te cucerește din prima și te face să îngenunchezi. Simți că locul e sfânt. Tăcerea te copleșește instantaneu și simți nevoia să-ți sprijini genunchii de pământ în profundă adorație.

E o tăcere atât de pătrunzătoare încât auzi sunetul lin al celui ce respiră viu din tabernacolul altarului, auzi atât de clar bătăile inimii celui răstignit, îți auzi propriul suflet cum se zbate în tine să te ridice mai sus și să te elibereze de orice păcat. În toată mănăstirea e atât de liniște încât și zgomotul acestor taste mi se pare asurzitor. Dacă-mi opresc pentru câteva secunde respirația am impresia că aud și cum trec norii cerului purtați de vânt.

Aici viața nu e zgomot, nu e agitație, e doar rugăciune și muncă, e tăcere întreruptă de sunetul ce anunță programul. Singurul care îndrăznește să rupă liniștea este clopotul ce-l invită pe Domnul să privească spre pământ, spre fiicele lui. Cu cât drag trebuie să-și aștearnă Domnul privirea ocrotitoare și dătătoare de binecuvântare peste aceste locuri, mai ales în orele când se înalță cântările psalmilor, cântări ce pătrund perdeaua norilor și se unesc cu îngerii. Când te rogi cântând simți că Domnul iubește acest loc, îl ocrotește la umbra aripilor sale și savurează fiecare moment de rugăciune.

Rugăciunea de aici e omniprezentă. Viața devine rugăciune. Rugăciunea nu e doar ceva ce se face din când în când, ci e un mod de a fi, de a trăi, e viața lor, devine viața ta și a mea. Rugăciunea e sincronizată cu respirația și cu viața, de la ora dimineții (5:30) până la ora din noapte (21:00), împletindu-se armonios cu întreaga zi. Peste toată rugăciunea psalmilor și a meditațiilor, domnește rugăciunea rugăciunilor și jertfa jertfelor, sfânta și dumnezeiasca Liturghie.

Acest loc, cum spunea cineva, îmi ridică cerul la inimă. Sau cum simt eu: îmi pune cerul în suflet! Mi-e așa dragă culoarea cerului de aici și nici măcar nu îndrăznesc să mă satur să privesc locul în care munții ating cerul ca într-o contopire armonioasă. Aici totul e altfel. Simți că timpul are răbdare cu oamenii și oamenii au răbdare cu timpul. Privind la viața de aici înțeleg de ce mai rabdă Dumnezeu lumea noastră plină de răutate, meschinării și păcate: pentru că sunt unii care-l iubesc și îl slujesc cu mult mai mult decât ar putea cineva să-l rănească și să-l urască. Dragostea de aici, din câteva inimi, învinge ura a zeci și sute de oameni înverșunați sau saturați de prezența lui Dumnezeu. Locul de aici și inimile înflăcărate care se zbat în el sunt izvor de răbdare pentru Dumnezeu, pentru oameni, pentru timpul istoric.

Aici am descoperit locul în care se retrage Dumnezeu când e alungat din alte inimi. E ca un castel de refugiu. Aici vine și se bucură de inimile pline de desfătare ale mireselor sale. E o fortăreață pe care cel rău, Diavolul, și cei răi, oamenii, nu o pot cuceri, pentru că e palatul Regelui, casa Domnului Oștirilor. Aici Dumnezeu se simte ca la el acasă, aici Isus se simte ocrotit ca în brațele maicii sale, mama noastră Maria, Maica unității. Aici e locul unde omul își trage sufletul pentru a putea purta o nouă bătălie, pentru a duce până la capăt crucea de fiecare zi. Aici fiecare poate învăța cum să învie din morți asemenea lui Cristos.

Mi-a rămas întipărită o imagine atât de sublimă. Undeva, la picioarele tabernacolului, o soră stă așezată, ca o mireasă la picioarele mirelui, ca Ioan la pieptul lui Isus și-i soarbe cu nesaț cuvintele. E copleșitoare imaginea de iubire. E clar că în tăcerea asta tot ce se aude acolo e bătaia inimii: a ei pentru el și a lui pentru ea, două inimi sincronizate care au același ritm, ritmul iubirii și al dăruirii totale. Oare ce-și spun, ce își șoptesc?

Am să revin mereu cu drag în locul care mi-a pus cerul în suflet, rugăciunea în viață, tăcerea în inimă. Însă până revin, lumea trebuie să știe că există un loc cu inimi minunate, un loc în care Dumnezeu face minuni!"

Surorile Benedictine
Mănăstirea "Maica Unității", Viișoara, Piatra-Neamț

*

SURORILE BENEDICTINE
înființată 500, Subiaco (Italia)
fondator: sfântul Benedict (480-547), Norcia, Italia
Carisma: Viața contemplativă "Roagă-te și muncește", ospitalitate pentru experiențe de rugăciune
Casa mamă: Piazza "S. Andrea Ap.", 603033-Arpino (FR), Italia; tel. 0039/0776/849272
Superioară generală: sr. Cristina Pirro, abatesă (1989)
MĂNĂSTIREA "MAICA UNITĂȚII" (2003)
Adresa: Str. Raza Soarelui, 22, com. Alexandru cel Bun, 617513-Viișoara, jud Neamț; tel. + fax 0233/261426; e-mail: maicaunitatii@gmail.com
Responsabilă: sr. Cristina Pirro


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat