Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" la 25 de ani de la înființare

Primii pași ai Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au fost făcuți în anul 1987, la inițiativa Excelenței Sale Petru Gherghel, actualul episcop de Iași, în acel timp ordinarius al Diecezei de Iași. De atunci au trecut 25 de ani, iar acest jubileu va fi marcat miercuri, 21 noiembrie 2012, când surorile se vor întâlni la Bacău pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru această sărbătoare. Programul va culmina cu sfânta Liturghie, la ora 10.30, celebrată de PS Petru Gherghel, în biserica "Ss. Petru și Paul" din Bacău.

Programul zilei jubiliare:

  • ora 09.00 - Prezentarea

  • ora 09.15 - Oră de adorație & Laude

  • ora 10.30 - Sfânta Liturghie

  • ora 12.00 - Prânzul

  • ora 13.00 - 25 de ani în imagini

  • ora 13.30 - Mărturii ale invitaților

Carisma institutului este "A trăi mai intens consacrarea începută la Botez a propriei preoții baptismale, participând la opera răscumpărătoare a lui Cristos văzând în preoți pe continuatorii operei de mântuire săvârșite de Cristos".

Institutul a primit aprobarea Sfântului Scaun la 21 noiembrie 2003.

La jubileul de 25 de ani, Institutul are 150 de surori - dintre care 147 cu voturi perpetue și 3 cu voturi temporare - care își desfășoară slujirea în peste 70 de locuri, chiar și în afara teritoriului Diecezei de Iași activând 14 surori.

Voturi perpetue au fost în anii: 1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2007, 2009 și 2012.

Casa generală, "Domus Mariae", construită în anul 2003, este situată lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași. Institutul dispune și de o casă de noviciat "Buna-Vestire", la Barați. În cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" de la Iași funcționează, din anul 2001, Casa "Prezentarea la Templu a Sfintei Fecioare Maria", iar o comunitate de surori activează și în cadrul Seminarului Liceal de la Bacău. La Gherăești, surorile au Casa "Sfânta Familie", coordonând și grădinița cu același nume. Surori din cadrul Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" activează și în Chișinău, Austria, Italia, București și în alte parohii ale Diecezei de Iași. Site-ul oficial este www.scmp.cnet.ro.

În urma celui de-al doilea capitul general al Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", desfășurat între 30 august și 4 septembrie 2009 la Centrul de Spiritualitate de la Bârnova (Iași), sr. Lenuța Băcăoanu a fost aleasă superioară generală.

Ovidiu Bișog

*

Sr. Valeria Doboș, prima superioară generală a institutului, a realizat pentru www.scmp.cnet.ro o scurtă istorie a Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos Marele Preot"

Institutul a fost fondat în anul 1987 la Iași din inițiativa Excelenței Sale Petru Gherghel, actualul episcop de Iași, în acel timp ordinarius al Diecezei de Iași, care la acea dată a creat o asociație cu un statut propriu pentru persoanele care deja lucrau în parohii și în Seminarul diecezan și aspirau la perfecțiunea evanghelică și care din cauza regimului comunist nu puteau să se organizeze în mod oficial.

Aceste persoane existente deja în parohii și în Seminar ofereau serviciul lor în favoarea Bisericii, susținând diverse inițiative administrative.

Pentru a putea forma tinerele care aspirau să se dedice acestui serviciu în folosul Bisericii și pentru a se putea bucura de un statut de persoane consacrate în dieceză, s-a deschis la Miroslava în octombrie 1987 o formă de noviciat pentru aceste tinere generoase, ce doreau să se formeze la acest mod special de a-l urma pe Isus Cristos.

Prima maestră de novice a fost sora Tiburț, ajutată pentru scurt timp de sr. Pelagia, care aparțineau Congregației "Notre Dame de Sion", congregație prezentă în Dieceza de Iași până la suprimarea libertății religioase din 1948.

Pentru această asociație, "Slujitoarele lui Cristos Marele Preot", a fost elaborată în condiții de clandestinitate și dificultăți deosebite o regulă de viață având titlul de "Norme", iar primele tinere au făcut prima lor profesiune călugărească la 7 octombrie 1989.

După căderea regimului comunist, din decembrie 1989 având libertatea de a organiza viața religioasă, episcopul diecezan Petru Gherghel, consacrat la 1 mai 1990, a decis să dea o formă oficială acestui grup de persoane creând Asociația religioasă "Slujitoarele lui Cristos Marele Preot", care își desfășoară activitatea în diferite parohii și în Seminarul diecezan.

S-a început cu o perioadă de noviciat de 12 luni precedată de la 1 an până la 2 ani de aspirandat și postulandat, urmată de profesiunea religioasă temporară pentru perioade limitate: 1 an, respectiv 3 ani. O deosebită contribuție în formarea primelor surori și în organizarea Asociației, iar mai târziu a Institutului, au avut-o Mons. Aurel Percă, actualmente episcop auxiliar al Diecezei de Iași, ajutat fiind în munca de formare de pr. Pavel Balint, pr. Aurel Iștoc, Mons. Grigore Duma și pr. Mihai Chelaru (de fericită amintire).

În anul 1994 s-a deschis la Barați în Casa "Buna-Vestire" noviciatul după normele canonice, iar prima maestră de novice a fost sr. Maria-Stela din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive", ajutată fiind de alte surori din aceeași congregație, sr. Damiana și sr. Imelda, venite în România cu permisiunea episcopului diecezan; iar părinte spiritual a fost numit pr. Iosif Enășoae.

În această perioadă a fost elaborată o nouă regulă de viață, ce a fost trimisă la Congregația pentru Institutele Religioase și Societățile de Viață Apostolică la Roma și primind observațiile necesare asupra textului s-au pus bazele noilor Constituții ale viitorului Institut diecezan.

Având un număr de 120 de surori prezente în Asociație și de asemenea posibilitatea asistenței surorilor din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive", originare din Italia, s-a trecut la faza succesivă și episcopul diecezan a elaborat Constituțiile Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" printr-un decret, semnat la 25 martie 1995.

În decursul a doi ani surorile din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive" au asistat tinerele aspirante la viața consacrată, îngrijindu-se totodată de formarea lor din cadrul noviciatului.

În toată această perioadă 1987-2001, acest Institut diecezan a fost susținut și condus de episcopul de Iași, PS Petru Gherghel, ajutat fiind de episcopul Aurel Percă și de pr. Alois Fechet, responsabil pentru viața consacrată în cadrul Diecezei de Iași.

Primul grup de surori, în număr de 30, și-au oferit viața Domnului pentru totdeauna prin profesiunea religioasă perpetuă, în ziua de 7 octombrie 1996 în sanctuarul Maicii Domnului din Cacica.

În toamna aceluiași an a fost numită maestră de novice Sora Ana Budău din Institutul diecezan, "Slujitoarele lui Cristos Marele Preot" și s-a continuat formarea așa cum prevăd normele canonice ale Constituțiilor aceluiași Institut.

În tot acest timp surorile care intrau în Institut prin profesiunea religioasă pe durată limitată după cum prevăd Constituțiile, odată terminată această perioadă, erau încorporate definitiv în Institut prin profesiunea perpetuă.

În luna septembrie 2001 a fost aleasă prima superioară generală a Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" în persoana Sorei Valeria Doboș și a fost constituit Consiliul General format din cinci surori: sr. Ana Budău, sr. Lenuța Băcăoanu, sr. Dionisia Șandru, sr. Regina Horvat și sr. Regina Patrașc, după cum prevăd normele Constituțiilor aceluiași Institut.


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat