Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Lansarea textelor Sfintei Scripturi în traducere catolică după textele originale

La Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a avut loc lansarea și prezentarea textelor Sfintei Scripturi (în special Vechiul Testament), traduse de pr. prof. Alois Bulai și pr. prof. Eduard Pătrașcu din limba ebraică și editate de către pr. prof. Ștefan Lupu în cadrul Editurii "Sapientia". Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă, 17 noiembrie 2012, începând cu ora 9.30.

După salutul de bun venit la institut, adresat din partea rectorului, pr. lect. univ. dr. Damian Pătrașcu, oaspeții și-au început prezentarea.

"Deoarece cuvântul lui Dumnezeu trebuie să stea în toate timpurile la îndemâna tuturor, Biserica se îngrijește cu solicitudine maternă să se facă traduceri adecvate și corecte în diferite limbi, de preferință plecând de la textele originale ale Cărților sfinte" (DV 22).

Paul Ricoeur spune că a traduce înseamnă a interpreta. A interpreta nu înseamnă a pune amprenta personală în text, ci a interpreta înseamnă a înțelege. Înțelegerea e menită să trimită la intenția autorului. Și când autorul e Dumnezeu, trebuie să avem o apropiere cât mai bună de ceea ce el vrea să ne spună.

Folosindu-se de Psalmul 19, pr. Alois Bulai prezintă prin acesta paradigma misterului cu care Dumnezeu îl întâmpină pe om, dar și felul în care sentimentele omului pot da naștere unui lirism aparte când vine vorba de a vorbi despre Dumnezeu atât cu ajutorul revelației naturale cât și după ce Dumnezeu s-a făcut prezent în viața sa. Acesta a fost excursul pentru deschiderea prezentării a ceea ce înseamnă munca Sfinției sale din ultimele decenii.

Părintele Eduard a prezentat activitatea lor în ceea ce înseamnă traducere Sfintelor Scripturi din punct de vedere tehnic. După anii 1990 se sesizează o creștere a numărului Bibliilor neo-protestante cu traduceri incomplete sau imprecise. Traducerea pe care pr. Alois și pr. Eduard o fac iese în evidență prin faptul că nu e o variantă confesională (adică nu se vrea să fie expres o Biblie catolică) dar una ce respectă normele filologice și mai ales este o traducere ce ține cont de Magisteriul Bisericii în ceea ce privește conotațiile teologice. Totodată, traducerea se bucură și de un caracter științific ridicat prin numeroasele note critice și de lectură. Aceste note pot fi de ordin filologic și explică diferiții termeni ce nu au un echivalent în limba română, de ordin istorico-critic și arată contextele culturale ale timpului menționat în text sau de ordin teologic, acestea reprezentând semnificative chei de lectură. Traducerea textului are parte și de examinări lingvistice adecvate făcute de oameni cu pregătire în domeniu. Mai este de menționat și faptul că fiecare carte tradusă este însoțită de o introducere ce are rolul de a pune cititorul în temă prin prezentarea autorului, stilului literar și a unei teologii.

Traducerea respectă și o fidelitate față de textul ebraic. Aceasta nu înseamnă că s-au căutat anumite corespondențe terminologice cu alte limbi, ci s-a încercat a se prinde etimologia ebraică în redări textuale cât mai fidele. Multitudinea surselor folosite pentru a se reda cât mai bine semnificația ajută ca termenii aleși să fie proprii înțelegerii culturii noastre și să asigure coerența în limba română.

După prezentarea acestei traduceri, ne-am adunat cu toții în capela institutului unde am celebrat cu mare solemnitate sfânta Liturghie, și aici Pr. Alois Bulai edificându-ne cu predica.

Munca celor doi preoți profesori implică respect reciproc și un dialog rodnic pentru ca rezultatele să nu fie un motiv de glorie deșartă, ci un beneficiu adus tuturor.

Fr. Dan-Ciprian Vătămănelu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat