Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zi de formare pentru tineri - "La4AC - Mărturisitor Activ Coresponsabil Creativ"

Acțiunea Catolică - sectorul tineri a susținut sâmbătă, 10 noiembrie 2012, prima activitate diecezană adresată tinerilor, desfășurată în cele trei zone ale diecezei: Iași, Roman și Bacău. Scopul acestei activități a fost formarea tinerilor prin aprofundarea temei anului asociativ "Redescoperim forța, frumusețea și bucuria credinței" și a motoului "Unde este credința voastră?" (Lc 8,25), dar și a celor patru caracteristici ale tânărului AC care pot fi valorificate în activitatea din parohie. Au participat aproximativ 300 de tineri din 36 de parohii.

Programul a început cu rugăciunea de deschidere urmată de un moment formativ în care asistenții spirituali zonali le-au vorbit tinerilor despre forța, frumusețea și bucuria credinței.

Părintele Iulian-Gabriel Robu, noul asistent spiritual al sectorului tineri din zona Bacău, a ținut momentul de formare având la bază textul biblic "Potolirea furtunii" (Lc 8,22-25). Luând versetele pe rând, le-a explicat tinerilor contextul scrierii Evangheliei de către Luca, semnificația și încărcătura spirituală a simbolurilor prezente în fragmentul biblic: marea, barca, valurile, malul celălalt. În final, părintele identifică două alternative: fie privim la nivelul orizontului, asemenea discipolilor lui Isus, punând astfel sub semnul îndoielii credința noastră în el, fie "navigăm" împreună cu el, privind spre cer. Prin urmare, încrederea ar fi de două tipuri: încredere la nivel orizontal, cea între oameni și încrederea pe verticală, adică încrederea în Tatăl. De asemenea, părintele a reamintit că credința dă sens vieții noastre, ne întărește în încercări, și că aceasta trebuie să fie ca o oglindă pentru noi.

La Iași, părintele Daniel Iacobuț ne-a ajutat să înțelegem cum să redescoperim forța, frumusețea și bucuria credinței. Primul punct de plecare a fost acela de a accepta că, din diferite motive, e posibil ca lumina credinței să se reducă la propria viață... și atunci e nevoie de o redescoperire, de eliberarea de ceea ce înăbușă această lumină a credinței, pentru că ea ne dă într-adevăr putere, ea înfrumusețează și îmbucură viața. Ce trebuie de fapt să redescoperim? Trebuie să redescoperim un chip, o persoana vie: chipul lui Isus, chipul lui Dumnezeu. Astfel, a crede înseamnă a fi mereu în căutarea chipului lui Cristos. Credința este întâlnirea noastră cu el..., așa cum spune și Psalmul 27 "Din partea ta îmi spune inima: căutați chipul meu. Eu caut, Doamne, chipul tău!". Cu ajutorul acestui psalm, părintele ne-a îndemnat să medităm la importanța chipului, a capacităților sale și a ceea ce exprimă. O persoană se exprimă prin chipul său. Un chip întunecat este semn că simțurile prin care se exprimă sunt blocate. Acest blocaj vine din interior, dintr-o idee greșită că prin chipul tău trebuie să te impui, prin look-ul tău trebuie să arăți că ești cineva, că ai un rol. Atât timp cât trupul nostru este folosit ca instrument care ne dă valoare ne vom simți mereu goi și nemulțumiți. În acest fel nu putem să ne ducem la îndeplinire misiunea noastră de a iubi și de a ne lăsa iubiți. În încheiere, am recitat împreună binecuvântarea sfântului Francisc adresată tuturor celor pe care el îi întâlnea: Domnul să te binecuvânteze și să te păzească. Să-ți arate chipul său și să aibă milă de tine. Să-și îndrepte privirea spre tine și să-ți dea pacea.

La zona Roman, părintele Marius Sabău a prezentat momentul de formare accentuând ideea că timpul credinței este timpul lui Dumnezeu. Părintele a sugerat tinerilor câteva puncte de meditație în sprijinul experimentării liniștii interioare, specificând că tulburarea este indispensabilă pentru credință. Neliniștea se experimentează când suntem puși în fața unei alegeri, când căutăm ceva ce nu ni se potrivește, când ne schimbăm locuința, serviciul, când ne îndrăgostim, când ne despărțim... Un alt aspect important este credința fundamentată pe încredere-abandonare-cunoaștere. În acest sens, părintele Marius a amintit câteva rugăciuni personale: "Isuse, mă încred în tine!", "Mă gândesc la tine!".

În final i-a îndemnat pe tineri să se încreadă în Dumnezeu și evanghelia sa, propunându-le câteva activități practice întărite de ideea de a crede în sfințenie și de a fi astfel o comoară pentru comunitate: Îmi voi mărturisi credința cel puțin o dată pe zi, recitând Crezul; Îmi voi alege un patron spiritual; Mă voi strădui ca participările la sfânta Liturghie să fie cu mai multă credință; Participare la sacramente: spovadă, Împărtășanie; Îmi voi alege o carte bună; Voi renunța la ceva; Mă voi ruga pentru o persoană care nu crede.

După sfânta Liturghie tinerii au lucrat la două ateliere. În cadrul primului atelier "Credința în zilele noastre", tinerii au pus în scenă situațiile de criză în credință identificate în discuțiile în grupuri mici. Astfel, au avut ocazia să sublinieze piedicile care apar în trăirea credinței. A fost totodată și o posibilitate de a descoperi noi talente, întrecându-se pe ei în ceea ce privește creativitatea și dorința de implicare. Al doilea atelier "Salutul tinerilor pentru tineri" a constat în realizarea unui mesaj adresat tinerilor din Acțiunea Catolică, mesaj ce poate fi revăzut ori de câte ori se va simți nevoia întăririi în drumul redescoperirii credinței.

Odată cu acest moment, tinerii au încheiat ziua de formare, pregătiți să transmită în parohie, alături de asistentul spiritual parohial, entuziasmul cu care au început acest an asociativ și, cu ajutorul Domnului, să îl mențină în toate inițiativele lor.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei zile, Domnul să le răsplătească efortul! Să ne revedem cu bine în anul viitor "La4AC"!

Impresii:

"Această zi a fost extraordinară. Ne-am pus sângele în mișcare, și cu trup și suflet ne-am implicat în a afla adevărata frumusețe a credinței în Dumnezeu" (Niculina-Beatrice Bartic, Bijghir)

"O atracție specială am de fiecare dată când aud de ziua de formare. E foarte plăcut, nu ai ce pierde și în plus câștigi mai multă experiență, prieteni mulți cu fiecare zi de formare" (Bogdan-Narcis Lucian, Onești)

"Astăzi a fost o zi de bucurie, am învățat că nu contează cât de mic și slab ești, căci Isus te iubește! Eu sigur voi mai veni; sper ca armata lui Isus să se înmulțească și să cunoască adevărata credință" (Antonia Ambăruș, Somușca)

Mai multe detalii: www.aciasi.ro

Celina Dumitru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 noiembrie: Zi de formare pentru tineri - "La4AC - Mărturisitor Activ Coresponsabil Creativ"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat