Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cipru: Sfânta Liturghie și rugăciuni pentru răposați în limba maternă

În Cipru, locul unde sfântul Lazăr a murit pentru a doua și ultima dată, tânăra comunitate catolică română, în zilele de 3 și 4 noiembrie 2012, a avut posibilitatea de a se putea ruga în limba maternă pentru răposații lor, animați de prezența pr. Valentin Aenoaei, trimis special de Episcopia Romano-Catolică de Iași, pentru grija spirituală a românilor catolici, prezenți în această insulă.

Îndrăznim să ne numim "tânăra comunitate catolică românească", deoarece ne luptăm pentru a personaliza comunitatea noastră în insula Cipru, unde Biserica Catolică de rit latin este constituită aproape în totalitate de către catolicii emigranți, proveniți din toate colțurile pământului.

Dacă în perioada de Paște am trăit în premieră cu emoții profunde sfintele Liturghii în limba maternă, acum aceste emoții încep să dea naștere speranței că nu vom rămâne abandonați pe drumul credinței. Am putut constata că prezența unui preot aduce bucurie comunității nu doar prin celebrările în limba maternă, ci mai ales prin faptul că, având și posibilitatea de a discuta cu un preot din propria cultură și religie, ne ajută să ne integrăm în marea familie a Bisericii lui Cristos, fără a ne pierde identitatea. Mai mult, prin intermediul preotului membrii comunității se pot cunoaște mai bine și să-și întărească legăturile spirituale și umane. În acest fel comunitatea romană își face simțită prezența între catolicii din Cipru ca o comunitate unită și motivată.

Ziua de sâmbătă, 3 noiembrie, a adus o premieră: în timpul spovezilor, pentru că erau multe, cu sfială am îndrăznit a ne ruga sfântul Rozariu, amintindu-ne de răposații noștri, care se odihnesc departe de noi. Cred că a fost pentru prima dată când această familiară rugăciune catolică s-a putut auzi în limba română într-o biserica din Cipru. Biserica "Sfânta Maria a Harurilor" din Larnaca vibra de glasurile emotive ale credincioșilor români, meditând la misterele răscumpărării noastre.

Slujbele de duminică, 4 noiembrie, au adus și ele câteva particularități: credincioșilor romano-catolici li s-au alăturat și câțiva greco-catolici. De asemenea, s-a putut constata prezența altor noi persoane, care de Paște nu au aflat cum pot să ajungă la astfel de momente de mult așteptate.

Bucuria noastră este incontestabilă, însă dorința cea mai mare a catolicilor români din Cipru este să permanentizăm prezența unui preot român printre noi. Alături de noi este și părintele Evencio Herrera, reprezentantul Nunțiaturii Vaticanului și vicar general al Bisericii Catolice de rit latin în Cipru, care ne-a oferit sprijinul în demersurile noastre.

Mulțumim Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Excelenței Sale Petru Gherghel pentru că a dat curs cererilor noastre și într-un mod particular părintelui Valentin Aenoaei pentru că, pe lângă responsabilitățile sale a făcut tot posibilul ca să fie între noi pentru aceste zile și să ne întărească pe drumul nostru de formare ca și comunitate, tânără în entuziasm, dar matură în alegeri. Așteptăm cu mare speranță revederea cu părintele Valentin, de ce nu, ca un posibil "cadou" de Crăciun, pentru a celebra cum se cuvine această sărbătoare a bucuriei.

Bogdan Broșteanu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat