Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XXXII-a de peste an - B

Dăruirea după exemplul lui Isus și al văduvelor sărace, ne face fericiți în cer

După un drum lung și obositor, din Galileea până în Iudeea, Isus a ajuns în sfârșit la Templul din Ierusalim, locul unde fățarnicii conducătorii religioși îl vor condamna lui la moarte. Dăruirea totală a lui Isus pe altarul crucii, din dragoste față de Tatăl ceresc și față de noi oamenii care așteptam mântuirea, este de acum înainte foarte aproape.

Astăzi Isus s-a oprit asupra gestului de dărnicie al unei văduve sărace care a aruncat în visteria templului tot ce avea, a dat din strictul necesar pentru viață, pentru a-i duce cu gândul pe ucenicii săi de atunci, dar și pe ucenicii săi din toate timpurile și locurile, la dăruirea totală de sine însuși, pe altarul crucii, pe care el o va face pentru a împlini planul lui Dumnezeu de salvare a omenirii și pentru a împlini așteptarea lumii după mântuirea promisă.

Citim în istorie că lui Alexandru Macedon (356-323 î.Cr.) un general al său îi reproșa că e prea darnic cu tămâia pentru zei. Aceasta era scumpă, se aducea greu, iar împăratul o risipea în templele zeilor cu mână largă. Alexandru Macedon n-a zis nimic, ci doar s-a uitat la el. În trei ani toate țările producătoare de tămâie au fost cucerite. Atunci împăratul Alexandru Macedon i-a trimis acelui general un car plin cu tămâie, dar însoțit și de următoarea scrisoare: "Cu zeii să nu fii niciodată zgârcit".

Isus, asemenea celor două văduve din lecturile de astăzi, nu a fost niciodată zgârcit, nici cu Dumnezeu, nici cu noi, care așteptăm mântuirea. Iar această dărnicie trebuie să caracterizeze pe orice fiu al lui Dumnezeu, căci orice copil al lui Dumnezeu este un om căruia Dumnezeu i-a încredințat pe toți oamenii, așa cu ne spune sfântul Ioan Crisostom (347-407).

Fariseii și cărturarii fățarnici, care se dădeau a fi îngerii trimiși de Dumnezeu pentru ajutorarea săracilor săi, erau numai niște impostori, numai niște lupi îmbrăcați în piei de oaie, care s-au strecurat în turma Domnului, sărind prin altă parte și nu intrând pe poartă (cf. In 10,1).

Prefăcătoria era arma lor preferată. Toate faptele lor le făceau pentru ca să fie văzuți de oameni (cf. Mt 23,5). Prin purtarea filacteriilor și ciucurilor lungi făceau numai paradă de pietate; se prefăceau numai că respectă și că poartă Legile lui Dumnezeu pe umerii lor, dar ce era mai important lăsau afară (cf. Mt 23,23); nu căutau cinstea lui Dumnezeu, ci a lor (cf. Mt 23,5); se prefăceau că sunt darnici, dar dădeau foarte puțin din câte aveau (cf. Mc 12,41); se numeau pe ei înșiși "tați și rabi" (cf. Mt 23,7), așa cum îi numea Scriptura pe patriarhii Avraam, Isaac și Iacob (cf. In 7,22; In 8,53;), pe sfinții profeți Ilie și pe Elisei (cf. 2Rg 2,12; 6,21) și pe oamenii de valoare din generațiile trecute, dar erau numai niște impostori; se prefăceau numai că au încredere în providența lui Dumnezeu, ca drepții de Vechiul Testament cu care se comparau, dar își adunau mari provizii de pe spatele văduvelor (cf. Mt 23,14). De aceea și Isus le spunea oamenilor: "Păziți și faceți toate lucrurile pe care vi le spun ei, dar nu faceți după faptele lor, căci ei zic, dar nu fac" (cf. Mt 23,3).

Numai Isus, pe care cărturarii și fariseii, l-au acuzat și pe ne drept l-au condamnat la moarte, a fost, este și va fi ajutorul celor săraci și mângâietorul celor mâhniți. El nu ne-a dat numai puțin și cu fală, ca fariseii și cărturarii fățarnici, ci el ni s-a dăruit pe sine împreună cu tot ceea ce este și cu tot ceea ce are, după imaginea profetică pe care a avut-o în cele două văduve sărace.

Mai întâi a luat de la noi tot ceea ce ne făcea nefericiți ca apoi să ne dăruiască toate ale sale pentru a ne face fericiți. Astfel a luat de la noi trupul supus morții pentru a ne da un trup glorios la înviere (cf. 1Cor 15,49); a luat de la noi condiția umană trecătoare pentru a ne face părtași de natura divină; a luat de la noi păcatul (1Cor 15,45) pentru a ne copleși cu plinătatea harurilor (cf. In 1,16); a luat de la noi sărăcia (2Cor 8,9) pentru a ne da bogățiile sale veșnice din casa Tatălui (cf. In 14,2); a luat de la noi toate suferințele (cf. Is 53,4) pentru a ne da toate bucuriile Paradisului; a luat de la noi moartea pentru a ne dărui viața veșnică alături de Tatăl (cf. 1Cor 15,54).

Iar toate acestea au fost posibile pentru noi, pentru că Isus și-a dat viața pe cruce, spre slava Tatălui și spre mântuirea noastră, așa cum ne spune și lectura a doua de astăzi (cf. Evr 9,24-28).

Psalmul responsorial de astăzi ne spună: "Numai Domnul face dreptate celor asupriți și dă pâine celor flămânzi, numai Domnul sprijină pe văduvă și orfan" (Ps 146,7-9) Și iarăși: "Ochiul Domnului privește peste toți cei ce se tem de el, peste toți cei ce nădăjduiesc în mila lui, ca să le scape sufletul de la moarte și să-i țină cu viață în mijlocul foametei" (Ps 33,18-19).

Într-o casă de oameni săraci, un copilaș auzi pe mama sa citind în Biblie cum un corb a adus pâine profetului Ilie. "Mamă, zise copilul, să deschidem și noi ușa să ne aducă și nouă corbul ceva de mâncare". Sărmana mamă nu știa ce să-i mai spună copilului, căci acesta insista să lase ușa deschisă, cu toate că afară era frig. Tocmai atunci trecea pe acolo un om cu frica lui Dumnezeu. Se miră văzând ușa deschisă pe acel frig și întrebă care era cauza. Mama săracă îi spuse toată povestea cu corbul citită din Biblie copilului ei. "Vedeți cum lucrează Dumnezeu? Eu tocmai am plecat prin sat să împart niște ajutoare celor săraci. Așa că voi începe de aici".

Sfântul Vincențiu de Paul (1581-1660) spunea: "Din fericire pentru cei săraci, există alți săracii care să-i ajute".

După exemplul lui Isus și al sfintelor văduve din lecturile de astăzi, Biserica dorește ca "fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău, sau de silă, căci pe cine dă cu bucurie, îl iubește Dumnezeu" (2Cor 9,7).

Se povestește în viața sfântului Martin din Tours (316-397) că odată diavolul, preschimbat în cerșetor, a venit la el ca să ceară pomană. După ce sfântul Martin i-a dat pomana, diavolul s-a dat pe față și a început să râdă de el că l-a înșelat. Atunci sfântul Martin i-a răspuns: "Chiar dacă cineva mă înșeală și râde de mine, eu dau totdeauna din dragoste față de Dumnezeu și de la Dumnezeu voi primi răsplata".

Se spune că odată un împărat a organizat un ospăț la care și-a invitat toți supușii. Invitația aceasta, însă, nu era cu totul obișnuită. Pârâul din jurul palatului secase. Și cum nu era nici o sursă de apă și nici un semn de ploaie, împăratul le-a cerut invitaților să aducă fiecare un vas cu apă. Unii au venit cu găleți pline, alții cu vase mai mici, iar alții cu degetare de apă. După ce s-au ospătat, au dansat și au cântat, împăratul le-a spus: "Acum am o surpriză pentru voi." A deschis ușa de la vistierie și un munte de nestemate, aur, miresme s-a revărsat înaintea ochilor oaspeților. "Serviți-vă din bogățiile mele", i-a invitat împăratul. "Dar fiecare va lua acasă atât cât încape în vasul în care a adus apă". Ce strigăt de durere a ieșit atunci din pieptul celor care au venit numai cu vase mici și degetare cu apă! "Dați și vi se va da; ba încă vi se va turna în sân o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra. Căci cu ce măsură veți măsura, cu aceea vi se va măsura" (Lc 6,38)

Dar adevărata răsplată a bunătății și generozității noastre față de Dumnezeu și față de semeni, se va arăta și se va vedea numai în viața veșnică.

O istorioară creștină ne spune că un om bogat, care nu prea i-a înțeles pe cei săraci și nu i-a ajutat, fiind aproape de moarte, le-a cerut copiilor să-i pună o pungă mare de galbeni în scriu, în caz că va avea niște probleme de aranjat și dincolo să le poată aranja, căci multe a rezolvat el cu banii în viața pământească. Omul a murit, copii i-au pus punga de galbeni în sicriu, iar el a găsit-o dincolo. Trecând din viață a avut surpriza să vadă că acolo sus totul este foarte ieftin. Un palat, care l-a costat pe pământ o avere, acolo costa mult mai puțin de un galben. Mâncărurile cele mai bune, care pe pământ îl costau foarte mult, acolo costau foarte, foarte puțin. Iar cu punga mare cu galbeni pe care o avea la el, putea să fie fericit o veșnicie. S-a dus repede și a ocupat un palat cu servitori cu tot, și-a ocupat o masă, și-a comandat niște mâncăruri alese, și s-a dus să plătească. Toate la un loc costau numai puțin dintr-un galben. Când a ajuns să plătească, îngerul de serviciu i-a spus că banii pe care îi are sunt falși. "Nu se poate, e aur curat, e 24 de carate", a spus el. "Or fi de 24 de carate, dar aici se plătește numai cu banii pe care i-ați dăruit în viața pământească, iar dumneavoastră nu aveți astfel de bani. Așa că trebuie să părăsiți și locul, și masa, și bucatele luate". Și a ieșit din Rai plângând și scrâșnind din dinți.

Atât de puțin ne costă fericirea din viața veșnică, dar dacă neglijăm binefacerea și jertfa, o putem pierde atât de ușor. Să imităm cele două văduve sărace care au cântărit bine și au dăruit, iar acum se bucură alături de Isus, dăruitorul și binefăcătorul nostru prin excelență.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat