Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Pomenirea tuturor credincioșilor răposați

În fiecare an, la 2 noiembrie, Biserica Catolică celebrează comemorarea tuturor credincioșilor răposați. Cu această ocazie credincioșii înalță rugăciuni pentru toți cei care au trecut la Domnul și vizitează mormintele celor răposați.

Celebrările au început miercuri, 2 noiembrie 2012, în capela Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, cu sfânta Liturghie celebrată la ora 7.15 în cadrul căreia s-au intonat Laudele de la Oficiul pentru morți pentru preoții, profesorii și seminariștii răposați.

În catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, a fost celebrată o sfântă Liturghie pentru toți episcopii, preoții și seminariștii care au trecut la Domnul. Sfânta Liturghie a început la ora 10.30 și a fost prezidată de PS Petru Gherghel avându-i alături de el la altar pe PS Aurel Percă, pr. Benone Lucaci, rector al Institutului Teologic și alți 15 preoți profesori de la același institut. Celebrarea a fost animată de corul seminariștilor.

Prima lectură proclamată a fost luată din Cartea lui Iob. Iob este cel care prin viața sa este în căutarea răspunsurilor la enigma suferinței fără vină. Perspectiva lui Iob este atât de importantă încât el dorește ca vorbele sale să fie scrise într-un loc care să dăinuie veșnic. Iob înțelege că dacă momentan Dumnezeu nu vorbește, el o va face cândva în viitor. Descoperim aici un tablou al omenirii care pare să cerșească învierea de la Creatorul ei. Iob ajunge treptat, prin suferințele sale la o primă concluzie: odată cu Cristos toate își vor găsi înțelegerea și împlinirea.

Lectura a doua luată din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani a evidențiat dovada iubirii lui Cristos, care a murit pentru noi cei păcătoși, în vreme ce cu greu se găsește cineva care să moară pentru un om drept. Iată, așadar, care este demnitatea omului: aceea de a fi răscumpărat, păcătos fiind, prin moartea unui om drept.

Pericopa evanghelică luată din Evanghelia după sfântul Ioan ne-a arătat că Domnul este pâinea vieții. El este izvorul vieții, iar voința sa este ca nici unul dintre cei vii să nu se piardă, ci întorcându-se spre Cristos, omul să fie demn de înviere în ziua de apoi. Oricine îl cunoaște pe Fiul și crede în el va avea viața veșnică și va învia în ziua de apoi.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Petru Gherghel. Preasfințitul a evidențiat legătura de credință ce există între sărbătoarea de ieri și cea de astăzi. Astfel, în această zi, mărturisim crezul nostru într-un adevăr care ne unește pe toți: cei din Biserica biruitoare (a sfinților), pe cei din Biserica celor care se află în purgatoriu și pe noi, cei aflați în peregrinare și care formăm Biserica luptătoare. Ceea ce ne unește pe toți, este adevărul împărtășirii sfinților.

Așa cum ne spune și sfântul Paul în Scrisoarea către Corinteni, toți facem parte din Trupul mistic al lui Cristos. Suntem mădulare ale aceluiași Trup: atât cei din cer, cât și cei din purgatoriu și cei de pe pământ. Astăzi ne apropiem de Cristos, cerând pentru cei dragi care ne-au precedat în credință, să aibă parte de bucuria adusă de Cristos și promisă celor care-l urmează pe el.

Iob nădăjduiește în promisiunea pe care Cristos o va realiza. El însuși este asigurarea acestui fapt. A venit pentru toți, ca nici unul să nu se piardă. Însă, fiecare are libertatea de a alege: să răspundă sau nu iubirii lui Cristos. Aceasta este menirea noastră: de a face parte din Biserica sa și de a trăi în comuniune cu cei care ne-au transmis credința.

Preasfințitul a amintit demnitatea celor care ne-au precedat, îndemnându-i pe toți cei prezenți să-și îndrepte gândul spre cei dragi, episcopi și preoți, plini de recunoștință pentru cei care ne-au transmis credința, rugându-ne totodată pentru cei, ca Domnul să-i răsplătească cu viața veșnică și cu bucuria lui Cristos. Lor le datorăm faptul că suntem creștini catolici, și că astăzi suntem adunați în jurul altarului. Prin mărturia lor, predecesorii noștri ne-au învățat ceea ce Cristos a făcut pentru noi.

Episcopul Petru Gherghel a amintit faptul că una dintre problemele dezbătute recent la Sinodul Episcopilor de la Roma a fost tocmai importanța mărturiei date de primii apostoli și mărturisitori ai Bisericii, vestind omenirii Evanghelia. Toți cei care îi urmează sunt chemați să le imite credința și iubirea. Știind că facem parte din Biserică, trupul mistic al lui Cristos, fiecare dintre noi are datoria de a-l întâlni în mod direct pe Cristos și de a reînnoi fidelitatea noastră față de el.

În încheiere, preasfințitul i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se roage cu încredere și speranță pentru fericirea veșnică a tuturor răposaților, ca ei să aibă parte de lumina fără de sfârșit și de răsplata cea veșnică.

La sfârșitul sfintei Liturghii a fost intonat oficiul pentru episcopii, preoții și seminariștii care au trecut la Domnul.

Rugăciunile au continuat la cimitirul "Eternitatea", începând cu ora 14.00, unde PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoții de la parohiile din Iași și cei de la Seminar, împreună cu numeroase persoane consacrate, seminariști și credincioși au înălțat împreună o rugăciune pentru episcopii, preoții, seminariștii, persoanele consacrate și toți credincioșii răposați.

În seara aceleeași zile, la ora 18.00, PS Petru și PS Aurel au celebrat o Liturghie cu requiem pentru toți credincioșii răposați.

În aceste zile de început de noiembrie, preoții vor fi prezenți în toate cimitirele pentru a binecuvânta și a sfinți mormintele celor răposați și pentru a se rugă împreună cu credincioșii pentru odihna sufletelor celor trecuți la Domnul.

Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" a avut loc o procesiune către vechiul cimitir din parcul Institutului. Preoții, seminariștii și persoanele consacrate care lucrează la Institut au înălțat rugăciuni pentru preoții, seminariștii, rudele și binefăcătorii răposați.

În aceste zile, Biserica recomandă vizitarea cimitirului sau a bisericii parohiale pentru a se oferi rugăciuni pentru cei răposați. Prin vizitarea cimitirului sau a bisericii parohiale și prin împlinirea condițiilor cerute, în primele opt zile ale acestei luni se poate obține indulgența plenară pentru cei răposați.

Odihna cea veșnică dă-o lor, Doamne!
Și lumina cea fără de sfârșit să le strălucească!

Virgil-Demșa Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 noiembrie 2012: Iași: Pomenirea credincioșilor răposați în cimitirul "Eternitatea"

2 noiembrie: Iași: Liturghie cu requiem in catedrala "Adormirea Maicii Domnului"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat