Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja: Sărbătoarea Tuturor Sfinților în comunitatea "Sfântul Francisc de Assisi"

Ce-ar fi dacă în loc de vampiri, vrăjitoare sau alți monștri ar apărea apostoli, evangheliști, martiri, fecioare, misionari și sfinți de toate felurile? Ce-ar fi dacă în loc de celebrarea macabrului și grotescului s-ar pune în valoare adevăratele tradiții creștine?

Astfel, în sărbătoarea Tuturor Sfinților, la 1 noiembrie 2012, din partea Bisericii și a scolii locale a fost lansată o provocare copiilor din Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" de la Cleja de a organiza un alt fel de Halloween. Dacă unui copil tot îi place să se deghizeze și să-și pună imaginația la lucru, de ce să nu o facă într-un spirit creștin? De ce să nu învețe ceva din viața patronului din ceruri al cărui nume îl poartă? Cine știe? Poate vreun copil va primi un imbold spre sfințenie...

Și ziua a început frumos: dimineața, copiii comunității noastre au interpretat la școală, în fața profesorilor, "Sfinții, prietenii copiilor", dragi sufletelor lor, iar apoi, seara, în cadrul sfintei Liturghii, au participat din plin la proclamarea lecturilor, au oferit amănunte din viața sfinților patroni în cadrul predicii, au participat la oferirea darurilor, purtând o haină asemenea patronului căruia îi poartă numele, ca de exemplu sfânta Fecioară Maria, sfântul Iosif, sfântul Francisc, sfânta Monica și alții care se roagă Domnului pentru fiecare dintre noi.

"A fi sfânt înseamnă a fi suveranul tău perfect" (Petre ?uțea). A fi sfânt nu este o realitate ce se găsește în afara omului, ci înlăuntrul său, în inima sa, unde determină toate calitățile sale și dă sens căutărilor și deciziilor sale. Omul este cel care dă lucrurilor create sensul lor ultim. Este privirea sa, modul său de a face, care comunică realității scopul ei, întrucât "dacă ochiul tău e limpede, tot corpul tău va fi luminos" (Mt 6,22).

Omul care a experimentat mântuirea lui Cristos trebuie să-ți orienteze toată viața, toate alegerile sale după libertatea interioară, având ca model pe Isus. În viața lui Isus noi învățăm gratuitatea, dăruirea generoasă, fără a cere nimic în schimb, iubirea față de toți, indiferent de religie și rasă. Aceasta au făcut sfinții. Ei sunt exemple ce ne spun că a trăi creștinește e posibil. Sfinții nu au făcut lucruri extraordinare, ci au trăit în mod extraordinar viața. Noi toți suntem chemați să fim sfinți, adică să trăim într-un mod demn de chemarea dumnezeiască, să trăim în unitate, în adevăr, în dragoste, în înțelepciunea divină, rămânând ancorați în Cristos: "Dacă rămâneți în cuvântul meu sunteți într-adevăr discipolii mei, veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi" (In 8,31-32).

Urmați exemplul sfinților și ei vă vor călăuzi drumul spre Dumnezeu!

Sr. Iuliana Călugăru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 noiembrie: Cleja: Sărbătoarea Tuturor Sfinților în comunitatea "Sfântul Francisc de Assisi"


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat