Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Comemorarea Tuturor Credincioșilor Răposați

Ziua morților este o zi a credinței, a speranței și a iubirii

Suntem în luna noiembrie, lună dedicată sufletelor din purgator. Iar în această lună ne este dat să trăim într-un mod aparte articolele de credință: "Cred în împărtășirea sfinților; cred în iertarea păcatelor; cred în învierea morților; cred în viața veșnică", căci în această lună, sfinții ajunși la desăvârșire în paradis și botezații care trăiesc pe pământ sunt chemați să se roage, mai mult ca de obicei, pentru ușurarea și eliberarea sufletelor dragi din purgator.

Toți cei care mor în harul și prietenia lui Dumnezeu, dar imperfect purificați, deși sunt siguri de mântuirea veșnică, suferă după moarte o purificare în purgator, ca să dobândească de la Dumnezeu cel întreit și unic curăția necesară pentru a intra în bucuria cerului.

Conform Bibliei, Dumnezeu ne dorește desăvârșiți și iubește mult pentru a ne lăsa să ne pierdem (cf. Mt 5,48). De aceea, Isus ne spune în evanghelii că, dacă un om este dovedit greșitor la judecata lui Dumnezeu, este trimis într-un loc de purificare, de unde nu va putea ieși până ce nu va plăti și ultimul bănuț (cf. Lc 12,59); este trimis într-un loc unde este "încercat spre folosul său", pentru ca apoi să se poată împărtăși de fericirea veșnică (cf. Evr 12,10).

Isus, începând cu învierea sa, coboară și astăzi la cei din purgator, așa cum odinioară s-a coborât la cei neascultători din timpul lui Noe, pentru a-i purifica și a le vesti bucuria învierii și a iertării (cf. 1Pt 3,19-20), căci în cetatea paradisului nu poate intra nimic întinat (cf. Ap 21,27).

Împuternicită de Isus, acolo coboară și Maica Domnului, așa cum ne spune și o călugăriță, venerabila Paula a sfintei Tereza, o mare iubitoare a lui Isus și o mare cinstitoare a Maicii Domnului. Ea ne spune că în timpul unei viziuni a purgatorului, acesta s-a umplut dintr-o dată de o mare lumină, căci acolo a coborât Maica Domnului însoțită de îngeri, pentru a duce în cer sufletele care au iubit-o și au cinstit-o prin rugăciunea Rozariului și prin multe alte fapte de pietate, pe când celelalte suflete au trebuit să mai aștepte.

Ziua morților nu este o zi a tristeții. Ziua morților este o zi a credinței, a speranței și a iubirii. Este o zi a credinței pentru că răposații noștri sunt vii. Este o zi a speranței pentru că într-o zi îi vom revedea. Este o zi a iubirii pentru că noi îi putem ajuta prin fapte de dragoste creștină.

Sfânta Carte ne spune că Iuda Macabeul, pentru soldații căzuți în luptă și care au fost dovediți că au greșit contra lui Dumnezeu, a făcut o colectă de bani pe care a trimis-o la preoții din Ierusalim, ca aceștia să ridice rugăciuni și să aducă jertfe, pentru iertarea și odihna lor (cf 2Mac 12,43-46).

Dacă cei din Vechiul Testament, când revelația nu era încă desăvârșită, au înțeles că pot și trebuie să-i ajute pe răposații lor în opera de purificare sufletească și de scurtarea chinurilor lor, cu atât mai mult noi, cei din Noul Testament, când revelația s-a desăvârșit și când Scripturile ne spun că "Dumnezeu este iubire și că numai cine rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu" (1In 4,16), trebuie să-i ajutăm pe frații noștri care suferă în purgator, mai ales că anumite păcate se pot ierta pentru ei și în viața viitoare (cf. Mt 12,32).

Conciliul ecumenic din Florența (1438-1443) a cerut creștinilor să ajute sufletele răposaților lor, cu sfinte Liturghii, cu rugăciuni, cu milostenii și alte fapte de pietate, după datina Bisericii.

Iar Conciliul Vatican II (1962-1965), vorbind despre cinstirea răposaților, spune: "Conștientă de comuniunea întregului corp mistic al lui Cristos, Biserica celor aflați pe cale, încă din primele timpuri ale religiei creștine, a venerat cu mare pietate amintirea celor răposați" (LG 50).

Chiar și păgânii, mai vechi și mai noi, cărora le lipsește lumina credinței adevărate, se roagă pentru iertarea și fericirea veșnică a răposaților lor. Să nu uităm ceea ce spunea marele grec, anticul Pericle (495-429 î.Cr.), general, orator și om de stat atenian: "Un popor este apreciat și după cum își prețuiește și cinstește morții".

Documente despre practica creștină, atât din Orient, cât și din Occident, despre ajutorul dat răposaților, prin sfinte Liturghii, rugăciuni, fapte de caritate și acte de pietate creștină, avem încă din anul 130, de la scriitorul Aristide atenianul, filozof grec și apologet creștin, care, în Apologia sa adresată împăratului Adrian, făcea acest îndemn: "Dacă unul din credincioși moare, ajutați-l să ajungă la mântuire celebrând Euharistia și rugându-vă pentru el".

Sfântul Ciril din Ierusalim (315-386), în Cateheza mistagogică V, scrie: "Noi ne rugăm pentru toți cei care au adormit înaintea noastră, având convingerea că acest lucru va aduce cel mai mare folos sufletelor cărora le este oferită rugăciunea, în timp ce de față este Isus, victima sfântă, cuprinsă de iubire".

Sfântul Augustin (354-430), în cartea sa, Confesiuni, ne vorbește astfel despre ultimele recomandări, înainte de moarte, ale sfintei Monica (332-387), mama sa: "Apropiindu-se ziua morții sale, ea nu se gândea deloc, nici la modul cum va fi înmormântată și nici la modul cum va fi îmbălsămată; ea nu se gândea nici în ce sicriu va fi pusă, și nici în ce pământ, străin sau natal, va fi înmormântată. Nu vorbea nimic despre toate acestea; dar ne cerea să ne amintim de ea la altarul Domnului, la sfânta Liturghie, de unde ea nu lipsise în timpul vieții, și unde știa că se dăruiește Isus, al cărui sânge a șters păcatele lumii și a învins dușmanul sufletelor".

Sfânta Liturghie, asta așteaptă și de la noi astăzi orice suflet din purgator. De aceea, Biserica, pentru a răspunde așteptării sufletelor din purgator, dar și pentru a arăta importanța sfintei Liturghii, în singura zi din an, de Ziua Morților, le cere preoților să celebreze trei sfinte Liturghii.

Fericitul Henric Suzo (1300-1366), pe când acesta era student la Koln, a făcut o înțelegere cu un prieten de-al său că, dacă cineva dintre ei doi va muri primul, cel rămas în viață să celebreze pentru cel care a murit mai multe sfinte Liturghii. După terminarea studiilor, prietenul lui Henric Suzo e trimis la Suabe, unde după puțin timp a murit. Henric a aflat de moartea sa, s-a rugat și a postit pentru el, dar sfânta Liturghie nu a celebrat pentru el pentru că avea alte intenții date de superiorul să de mănăstire. După câtva timp de la moartea sa, prietenul, îi apare lui Henric Suzo, într-o stare jalnică și reproșează încălcarea înțelegerii. Henric Suzo se scuză cu programul mănăstirii și că s-a rugat și a postit pentru el. "Asta nu ajunge - îi spuse sufletul necăjit - rugăciunea ta nu e atât de puternică ca să mă scoată din chinuri. Am nevoie de sângele lui Cristos care se jertfește la sfânta Liturghie. După celebrarea sfintei Liturghii, îl văzu pe prietenul său ridicându-se la cer și promițând că se va ruga pentru el.

Sfânta Faustina Helenka Kowalska (1905-1938), odată, într-o viziune, l-a întrebat pe Isus, pentru cine să se roage? Ca răspuns, Isus i-a dat să vadă purgatorul, unde cel mai mare chin pentru sufletele aflate acolo, era dorul fără seamăn de a vedea pe Dumnezeu. Atunci în inima ei a auzit aceste cuvinte: "Milostivirea mea nu vrea acest lucru, dar o cere dreptatea!" Începând de atunci, Faustina Helenka s-a rugat din ce în ce mai mult și mai fierbinte pentru sufletele din purgator.

Fericita Eugenia Smet (1829-1871) încă din copilărie simțea o deosebită afecțiune și compasiune pentru sufletele răposaților din purgator; dorind să le vină în ajutor, a reușit să adune câteva suflete alese care să ofere sfintele Liturghie, rugăciunile, jertfele, actele lor de caritate și faptele lor de pietate creștină, cerând în schimb de la Dumnezeu harul deplinei iertări pentru sufletele din purgator. Încurajată și de sfântul Ioan Maria Vianney (1786-1859), Eugenia Smet reușește să închege mici comunități, în Paris și în alte locuri. Astfel a constituit asociația pioasă numită: "Ajutoarele Sufletelor din Purgator".

Să ne înscriem și noi cu inima în această asociație pioasă, și să ajutăm sufletele din Purgator cu tot ceea ce putem, cu sfinte Liturghii, rugăciuni, cu jertfe, cu acte de dragoste și cu fapte de pietate creștină, căci între ele sunt și sufletele dragilor noștri și ale binefăcătorilor noștri.

Cardinalul italian Caesar Boronius (1538-1607) ne povestește că o persoană a iubit și ajutat mult sufletele din Purgator; ajungând această persoană pe patul de moarte, a fost tare ispitită de diavol cu descurajarea. Când credea că o să se piardă, iată că dintr-o dată camera s-a umplut de o mare lumină și o ceată de luptători a intrat și a pus pe fugă pe diavol. Unul dintre acești luptători a zis: "Noi suntem sufletele din purgator pe care tu le-ai ajutat, iar acum am venit să te ajutăm și noi ca să ajungi și tu în cer!" Așa ne vor ajuta și pe noi sufletele din purgator.

Isus ne-a spus în evanghelie: "Faceți-vă prieteni cu ajutorul bogățiilor nedrepte, pentru ca atunci când veți muri, să vă primească în lăcașurile veșnice" (Lc 16,9).

Să nu uităm că, în această lună noiembrie, în primele opt zile, spovediți, împărtășiți, recitând o rugăciune după intenția Sfântului Părinte papa și vizitând cimitirul sau biserica, putem câștiga "indulgența plenară", adică eliberarea din purgator, pentru câte un suflet, în fiecare zi. Apoi, în toate zilele lunii noiembrie, putem câștiga "indulgență parțială", adică multă ușurare, pentru cât de multe suflete din purgator dorim.

Odihna cea veșnică dă-o, Doamne, sufletelor din Purgator! Și lumina cea fără de sfârșit să le strălucească lor! Să se odihnească în pace! Amin!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat