Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna noiembrie 2012

Revista "Lumina creștinului", nr. 11 (275) - noiembrie 2012, se deschide cu mesajul episcopului PS Petru Gherghel, în cadrul articolului "Conciliul, un mare dar", în care este descrisă ceremonia din 11 octombrie cu deschiderea, în mod solemn, în Piața "Sfântul Petru", a Anului Credinței.

Celebrarea solemnă a coincis și cu aniversarea a 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II.

"O adevărată retrăire a marelui eveniment, ce s-a îndreptat spre întreaga Biserică și întreaga lume" - cu aceste cuvinte descrie PS Petru Gherghel, prezent la eveniment, momentul consemnării mesajelor Conciliului Vatican II către poporul lui Dumnezeu.

Pr. Adrian Blăjuță semnează articolul "Sinodul episcopilor. Noua evanghelizare", în cuprinsul căruia face o sinteză a principalelor teme dezbătute în cadrul celei de-a XIII-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor, care s-a întrunit la Vatican în perioada 7-28 octombrie 2012. Prezent la lucrările Sinodului, "PS Petru Gherghel, în intervenția sa din 13 octombrie, a subliniat centralitatea lui Cristos, importanța familiei creștine și ecumenismului rugăciunii". Intervenția integrală a PS Petru Gherghel în ziua de 13 octombrie, în plenul lucrărilor Sinodului Episcopilor, este publicată la pagina 6 a revistei.

Tema ecumenismului, prieteniei și credinței se regăsește și în conținutul interviului pe care pr. Cornel Cadar l-a avut cu cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, și care a fost prezent în zilele de 21 și 22 mai 2012 la Iași, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. "Este importantă mărturia credinței: - mărturisește cardinalul Schönborn - trebuie să învățăm din nou să fim mărturisitori în viața cotidiană, să vorbim despre credința noastră în fața celor care nu o cunosc".

"A început Anul Credinței" este titlul articolului publicat de pr. Cornel Cadar în cadrul rubricii "Actualitatea", în cuprinsul căruia suntem informați de faptul că "Anul Credinței (11 octombrie 2012 - 24 noiembrie 2013), un timp special dedicat aprofundării credinței, a fost deschis în întreaga Biserică Catolică".

La rândul său, Virgiliu Demșa-Crainicu publică o scurtă relatare a momentului prilejuit de deschiderea solemnă a Anului Credinței, în catedrala din Iași, în cadrul unei celebrări prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar.

În cadrul rubricii "Actualitatea" sunt publicate și alte articole. Pr. Adrian Măgdici, OFMConv., și fr. Cristian Aiojoaei prezintă principalele momente prilejuite de sfințirea a 20 de diaconi (16 pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, trei pentru Ordinul Fraților Minori Capucini și unul pentru Congregația "Fiii Iubirii Milostive"). Evenimentul a avut loc la 4 octombrie 2012 la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Ovidiu Bișog publică articolul "In memoriam ep. Marton Aron", prilejuit de simpozionul care a avut loc la Roma, la Accademia di Romania, la 11 octombrie, dedicat comemorării acestui episcop care a slujit la Alba Iulia și care a trăit între anii 1896 și 1980.

Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" a sărbătorit anul acesta 20 de ani de prezență în Dieceza de Iași, celebrările jubiliare desfășurându-se în ziua de 20 octombrie, la Bacău. Evenimentul a fost descris la pagina 10, la rubrica "E bine de știut".

Rubrica "Istorie" conține un articol semnat de Dănuț Doboș și dedicat preotului franciscan conventual Petru Dâncă (1916-2008), erou al rezistenței prin credință în anii prigoanei comuniste, iar rubrica "Mesajul sfinților" conține articolul intitulat "Ep. Anton Durcovici. În vizită canonică", în cuprinsul căruia este rememorată vizita episcopului martir la Pitești, la 18 iunie 1949. Este publicată și o fotografie cu chipul ep. Anton Durcovici, ultima realizată înainte de arestarea sa la 26 iunie același an.

Pr. Iosif Dorcu continuă seria articolelor dedicate sanctuarelor mariane, publicând în acest număr al revistei un scurt istoric al sanctuarului Maria Bistrica, cel mai mare sanctuar din Croația, aflat la 35 km nord-est de capitala Zagreb.

Rubrica "Anul Credinței și Familia" conține articolul "Credința lui Iacob", semnat de pr. Iulian Faraoanu, în cuprinsul căruia autorul propune drept model creștinilor de astăzi, credința și încrederea patriarhului Iacob. "Credința omului contemporan - scrie autorul - ar trebui să imite mai mult perseverența și curajul «celui care s-a luptat cu Dumnezeu»".

Rubrica "Pentru tineri" conține articolul "Drumuri greșite spre credință", semnat de pr. Felix Roca, în cuprinsul căruia autorul atinge "aspecte legate de trăirea credinței, care să ne ajute în a ne apropia de Dumnezeu, a-l cunoaște mai mult pe Cristos și a fi mai convinși de credința noastră (...)".

Pr. Claudiu Dumea publică la pagina 18 articolul intitulat "Credința, darul lui Dumnezeu", în care autorul menționează că "iubirea, ca răspuns al credinței la iubirea lui Dumnezeu, nu înseamnă sentimente, emoții, declarații verbale, ci împlinirea voinței lui Dumnezeu, împlinirea poruncilor sale: acestea sunt faptele credinței".

Revista mai include articolele: "Adevărata iubire față de ai săi", în cadrul rubricii "Mesaj terezian" și episodul al V-lea al serialului intitulat "Ocrotirea familiei creștine", ambele articole fiind semnate de pr. prof. dr. Anton Despinescu; "Micul pustnic", istorioară morală de Christophor v. Schmid, în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Așa răspund copiii despre credință", prelucrare de pr. Felician Tiba în cadrul aceleiași rubrici; "Parfum de sfințenie", în cadrul rubricii "Tablete spirituale", semnat de pr. Cristian Chinez; "Misionari pentru un an", în cadrul rubricii "Misiuni", semnat de pr. Florin-Petru Sescu; "Senzația de amorțeală", în cadrul rubricii "În apărarea sănătății", semnat de dr. Doina Lucia Amza, medic primar.

Revista conține, de asemenea, rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției", "Noutăți editoriale", "Concurs", și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de pr. Emanuel Imbrea.

Revista este ilustrată cu fotografii din viața Bisericii locale și universale, având pe copertă o imagine de la deschiderea solemnă a Anului Credinței din Piața "Sfântul Petru" și un citat din omilia ținută cu acest prilej de papa Benedict al XVI-lea.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat