Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli (Italia): Pășind în Anul Credinței cu PS Petru Gherghel

Păstorul cel bun are mereu grijă de turmă. Acest lucru l-au simțit din plin credincioșii catolici români din Ladispoli (Italia) și împrejurimi, duminică, 14 octombrie 2012, când PS Petru Gherghel a ținut să înceapă cu multă bucurie și entuziasm Anul Credinței și al Familiei, împreună cu această comunitate.

A fi creștin și a-ți mărturisi credința în lumea de azi este una din obligațiile pe care fiecare le-am primit la Botez. Frumusețea și bucuria credinței noastre a crescut în entuziasm atunci când am văzut că însuși episcopul nostru de Iași, PS Petru Gherghel, a dorit să înceapă acest An al Credinței împreună cu noi.

Episcopul Petru Gherghel este prezent la Roma cu ocazia Adunării Generale a Sinodului Episcopilor despre Noua Evanghelizare, din perioada 7-28 octombrie 2012. Din Conferința Episcopilor din România mai participă la acest sinod și PS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

Sfânta Liturghie solemnă prezidată de PS Petru a început la ora 9.15, în biserica "San Giovanni Battista" din Ladispoli, celebrare la care a concelebrat și parohul acestei comunități românești, pr. Adrian Chili, iar la scaunul de spovadă a stat pr. Romeo Neculai.

Celebrarea a început cu un cuvânt de bun venit în mijlocul nostru a PS Gherghel, după care a avut loc o scurtă prezentare a Anului Credinței, la care s-a amintit și de aniversarea a 50 de la deschiderea lucrărilor Conciliului al II-lea din Vatican și respectiv a 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice, cuvânt ținut de pr. Adrian; introducere terminată cu intonare cântecului "Creștin sunt din leagăn".

În cuvântul de învățătură, episcopul Petru a ținut să amintească de importanța pe care o are deschiderea Anului Credinței și despre participarea sa la sinodul episcopilor de la Roma. Totodată a subliniat rolul capital pe care îl are familia în formarea și creșterea în credință: "Familia este celula societății și locul unde se naște și crește fiecare în credință, e cea care dă viață și bucuria de a trăi". În același timp ne-a felicitat pentru că știm ce înseamnă să fii creștin, să nu uiți să practici credința departe de casă, dar mai ales ne-a reamintit că indiferent în ce loc ne aflăm este același Dumnezeu căruia ne rugăm și căruia trebuie să ne abandonăm în orice zi. Prin aceste cuvinte și multe asemănătoare a reușit să atingă inimile credincioșilor și să-i facă să se bucure de faptul că sunt creștini și au credință în Dumnezeu.

Am dorit să subliniem începutul Anului Credinței prin faptul că în timp ce întreaga comunitate recita Crezul, copiii au ținut o lumânare aprinsă în mână, ca reamintire a Botezului primit și, odată cu acest sacrament, a primirii credinței sădită în suflet în acel moment, în fiecare dintre noi.

După recitarea rugăciunii credincioșilor, specială pentru acest an al credinței, a urmat ofertoriul, moment în care, pe lângă darurile aduse la altar, au fost prezentate o lumânare specială (din partea episcopului locului, PS Gino Reali), Biblia, Conciliul Vatican al II-lea, Catehismul Bisericii Catolice și crucea.

La încheierea celebrării, pr. Chili, păstorul acestei comunități, a mulțumit episcopului pentru că ne-a făcut să ne mândrim pentru faptul că a început Anul Credinței cu noi, aici, la Ladispoli și pentru faptul că mereu se roagă pentru noi, cei departe de casă, arătându-și în același timp grija părintească față de noi. "În ultimele zile am tot auzit vorbindu-se peste tot de Anul Credinței și, când vezi că însuși episcopul îți vorbește despre asta, ai toate motivele să te bucuri și să fii mândru că ești creștin".

În cuvintele de salut ale PS Petru Gherghel a ținut să ne încurajeze ca să trecem peste greutățile zilnice, dar mai ales a dorit ca binecuvântarea sa să ajungă chiar și la cei care nu au reușit să fie prezenți la această celebrare.

Acestea dar și multe altele au fost sentimentele de bucurie și mulțumire sufletească pe care întreaga comunitate, împreună cu păstorul lor, le-a simțit în această zi.

Simona & Antonina

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 octombrie: Ladispoli (Italia): Pășind în Anul Credinței cu PS Petru Gherghel


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat