Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"O provocare de iubire, de adevăr și de pace"

Mesajul cardinalului Piacenza adresat preoților cu ocazia deschiderii Anului Credinței

Preaiubiți confrați,

La 11 octombrie, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, printr-o concelebrare solemnă, a inaugurat Anul Credinței, convocat cu ocazia celei de-a cincizecea aniversări a deschiderii lucrărilor Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican și a celei de-a douăzecea aniversări a promulgării Catehismului Bisericii Catolice. Două evenimente de importanță extraordinară și intim legate: de fapt, Conciliul este interpretat în mod autentic de Catehism și acesta din urmă este, în realitate, "Catehismul Conciliului", în ascultarea căruia este mereu necesar să se afle pentru a realiza reformele autentice pe care Duhul Sfânt le-a sugerat Bisericii și Părinții conciliari le-au indicat cu autoritate în textele acelei Adunări nobile.

Preoții, în orice împrejurare și oricare ar fi slujirea încredințată lor de respectivii Ordinarii, trebuie să se considere mereu "în grija față de suflete", și este parte integrantă din această cura animarum exercitarea în formă de mărturie și de învățătură a lui munus docendi.

Este încredințată fiecăruia dintre noi, preaiubiți confrați, și corecta hermeneutică a textelor Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican, care, la distanță de cincizeci de ani, își mențin toată profeția lor pneumatică și cer să fie cunoscute, în continuitatea Tradiției ecleziale și în dorința de reformă pentru care sunt ecou și orizont. Apoi, cel mai bun mod pentru a realiza învățăturile conciliare este de a face cunoscut Catehismul Bisericii Catolice, instrument sigur de referință doctrinală și morală.

Congregația pentru Cler intenționează să ofere lunar, pentru Anul Credinței, câteva idei de reflecție pentru formarea permanentă, cu dorința ca, dând prioritate credinței și consecințelor existențiale ale întâlnirii intime, personale și comunitare, cu Cel Înviat, să poată fi susținută redescoperirea perenă a ceea ce suntem ca preoți și respectiva valoare a actelor pe care le săvârșim. De fapt, în orizontul credinței se situează toate acțiunile sacramentale ale preotului, care, în Biserică și în numele lui Cristos Domnul, realizează mântuirea oferită tuturor oamenilor. Fără acest orizont dilatat "până la cer", este mereu la pândă pericolul de funcționalism mundanizator, care riscă să se exprime în pretenția de a înfrunta cu mijloace și criterii pur umane ceea ce apar ca provocările urgente ale epocii noastre.

Dimpotrivă, adevărata provocare este aceea pe care Cristos Înviat și Trupul său care este Biserică o lansează de două mii de ani lumii: o provocare de iubire, de adevăr și de pace, de împlinire autentică și de profundă umanizare reală a lumii.

Cu urarea unui intens, pasionat și rodnic An al Credinței, din inimă invoc asupra fiecăruia ocrotirea Sfintei pururi Fecioare Maria, Regina Apostolilor și Maica Bisericii, și pe toți și pe fiecare vă binecuvânteze din inimă cu generozitate.

(După Zenit, 12 octombrie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat