Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006;
www.ercis.ro
Nr. 18/ 09.10.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Deschiderea Anului Credinței în Dieceza de Iași

Anul Credinței (11 octombrie 2012 - 24 noiembrie 2013), un timp special dedicat aprofundării credinței, va fi deschis, în Dieceza de Iași, printr-o celebrare solemnă, joi, 11 octombrie, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, începând cu ora 10.30. Duminica următoare (14 octombrie) deschiderea va fi în toate comunitățile catolice din Moldova.

Deschidere de la Iași se desfășoară simultan cu inițierea Anului Credinței pentru întreaga Biserică, din Piața "Sfântul Petru", în prezența papei Benedict al XVI-lea. La evenimentul de la Vatican participă și Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, prezent în perioada 7-28 octombrie la Sinodul Episcopilor.

În prezența PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, la deschiderea solemnă din catedrala din Iași vor participa preoți, seminariști, călugări și laici, reprezentanți ai celor 143 de parohii din Moldova (membrii Consiliului Prezbiteral, ai Consiliului Pastoral Diecezan, preoții de la Institutul Teologic, preoții și credincioși din parohiile și congregațiile din Iași).

În acest sens, PS Aurel Percă a trimis o scrisoare-invitație în care amintește, printre altele, că la celebrare "se vor face rugăciuni speciale pentru Anul Credinței și pentru Sinodul Episcopilor și în aceleași timp vor fi așezate la loc de cinste în catedrala din Iași Sfânta Scriptură, Catehismul Bisericii Catolice și documentele Conciliului Vatican II, izvoare din care suntem îndemnați să ne alimentăm credința". Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II și 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice.

Papa Benedict al XVI-lea a indicat scopul acestui an, într-o scrisoare prin care a proclamat Anul Credinței: "Dorim ca acest An să trezească în fiecare credincios aspirația de a mărturisi credința în plinătate și cu reînnoită convingere, cu încredere și speranță. Va fi o ocazie propice și pentru a intensifica celebrarea credinței în liturgie, și îndeosebi în Euharistie [...] A redescoperi conținuturile credinței mărturisite, celebrate, trăite și rugate și a reflecta asupra actului însuși cu care se crede este o angajare pe care orice credincios trebuie să și-o însușească".

Unul dintre obiectivele Anului Credinței este de a face din Crez rugăciunea zilnică de recitat și de meditat, așa cum era obiceiul în primele secole ale creștinismului.

Pe parcursul Anului Credinței vor fi diferite inițiative la nivel diecezan și parohial, care să-i ajute pe credincioși să cunoască și să trăiască mai intens credința (celebrări, cateheze, dezbateri, conferințe, simpozioane, pelerinaje, întâlniri de formare etc.).

Anul Credinței are și un logo. El reprezintă o barcă mergând pe valuri, imagine a Bisericii. Catargul mare este o cruce care înalță velele, care la rândul lor, cu semne dinamice, realizează grupul de trei litere ale lui Cristos (IHS, una dintre interpretări fiind: Iesoús Hemón Sotér = "Isus Mântuitorul nostru"). Pe fundalul velelor este reprezentat soarele care, asociat la grupul de trei litere, face trimitere la Împărtășanie.

Pentru a fi informați cu privire la toate evenimentele, a fost dezvoltat un site internet (www.annusfidei.va) disponibil în mai multe limbi.

Și pe site-ul Episcopiei de Iași se găsește o secțiune specială: www.ercis.ro/anulcredintei.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar


Persoană de contact:
Pr. Cornel Cadar: tel. 0745/850844; e-mail: cornel@ercis.ro


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat