Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman (ITRCF): Sesiune științifică dedicată Conciliului Vatican II

În Aula Magna a Institutului Teologic Franciscan din Roman, luni, 29 octombrie 2012, a avut loc sesiunea științifică Conciliul al II-lea din Vatican între memorie și actualitate. 50 de ani de la deschiderea lucrărilor, sesiune organizată de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, în colaborare cu Academia Istorico-Juridico-Teologică "Petru Tocănel", Centrul de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios "Pax et unitas", Centrul de Studii "Sfântul Anton de Padova" și Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi".

Cei 50 de ani ce au trecut de la deschiderea lucrărilor Conciliului al II-lea din Vatican nu trebuie priviți ca o perioadă apusă ce nu mai are nimic de spus prezentului, dar ca o jumătate de veac în care Biserica încă meditează și muncește folosindu-se de documentele conciliare. Deși părea provocatoare, decizia papei Ioan al XXIII-lea de a convoca un conciliu pentru toată Biserica s-a dovedit a fi o piatră transformatoare pentru viața Bisericii. Fără a proclama vreo dogmă, Conciliul Vatican II apare în istorie mai ales în dimensiunea ei pastorală și colegială.

În spiritul comemorării, conferințele sesiunii științifice au avut ca scop prezentarea unor aspecte ale înțelegerii discuțiilor și documentelor promovate de Conciliu.

Sesiunea s-a deschis cu salutul părintelui rector de studii al Institutului Teologic Franciscan, pr. Damian Pătrașcu, al părintelui provincial Emilian Cătălin și al decanului facultății de Teologie Pastorală, pr. Maximilian Pal. Un scurtmetraj cu prezentarea deschiderii lucrărilor Conciliului a fost momentul pregătitor pentru a intra în atmosfera conferințelor ce aveau să se țină.

În Acta Synodalia Sacrosancti Concilii Oecumenici Vaticani Secundi, printre grupul experților invitați îl găsim pe părintele Petru Tocănel, OFMConv., care participă la toate sesiunile: I, II, III, IV.

Părintele Maximilian a prezentat un document inedit ce reprezintă o scrisoare de cerere a episcopului Ioan Duma, care, la 5 aprilie 1965, scrie secretarului general al conciliului, Excelenței Sale Pericle Felice: "Benché non ho potuto venire l'anno scorso a partecipare ai lavori del Concilio, per cause che non dipendevano dalla mia volontà io ho pregato e prego sempre che lo Spirito santo illumini questo Ecumenico Concilio ... ad maiorem Dei gloriam. Desideriamo, ben di cuore, d'intervenire assieme coi nostri cari Eccellentissimi Vescovi Cattolici di Romania - almeno alla IV ed ultima sessione del Concilio, La prego, Eccellenza, di volermi mandarmi di nuovo la lettera convocatoria al Concilio, affinché possa fare di nuovo la petizione alle nostre Autorità, per il passaporto ed a Dio piacendo, il 14 settembre, possiamo incontrarci con gaudio in domo Patris nostri, ut gaudium nostrum sit plenum!...". Fr. Joan Duma,O.F.M.Conv. Vescovo tit. di Giuliopoli, Parroco cattolico di Tirgu Jiu. (Cfr. Acta Secretariae Generalis, în Acta Synodalia Sacrosancti Concilii Oecumenici Vaticani Secundi , pars IV, periodus quarta 1965, Typis Vaticanis 1999, pp. 249-250.)

Conferințele susținute au avut în vizor aspecte ale documentelor Conciliului, contribuția lui Bernhard Häring la formularea unor documente, poziția Bisericii Ortodoxe Române față de Concilu, dar și mărturia părintelui Anton Dancă despre receptarea deciziilor conciliare în Biserica noastră locală de Iași.

Privit ca "piatră de temelie în refacerea unității", Conciliul Vatican II are un ecou și în mediul ortodox român. Deși Biserica Ortodoxă Română nu a trimis nici un observator la Conciliu, hotărârile și discuțiile ajung să fie cunoscute și în acest mod, unele aspecte precum împărtășirea sub ambele specii, importanța dată diaconatului ca slujire, aspecte teologice, unele practici legate de rit cât și schimbarea atitudinii față de ortodoxism sunt privite ca o ecleziologie deschisă și sunt menționate ca fiind de apreciat.

Din Sacrosantum Concilium este extrasă importanța muzicii liturgice și totodată i se scoate în evidență aspectul orant. Privită ca dimensiune lirică a credinței, muzica are un rol important în celebrările liturgice, fiind o parte necesară și integrantă a acestora. Cele trei modele de cântări, gregorianul, polifonicul și stilul religios popular, constituie concretizarea și valorizarea imensului patrimoniu muzical pe care omenirea l-a dezvoltat de-a lungul timpului. Dacă stilul gregorian este propriu liturgiei romane, cântecele populare religioase reflectă spiritualitatea unui popor. Muzica liturgică este sacră prin însăși caracterul său.

Dacă cele prezentate în conferințe au ținut de registrul expunerilor științifice, momentul ultim al sesiunii l-a constituit mărturia părintelui Anton Dancă despre noutatea adusă de Conciliu Vatican al II-lea în viața pastorală a diecezei noastre în perioada comunistă și după. Stilul jovial și deschis al prezentării a fost menit să evidențieze felul în care o Biserică aflată în regim comunist a reușit să recepteze și să aplice noile transformări aduse de Conciliu.

Sesiunea s-a încheiat în capela institutului unde s-a celebrat în mod solemn rugăciunea Vesperelor.

Fr. Dan-Ciprian Vătămănelu, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 octombrie: Roman (ITRCF): Sesiune științifică dedicată Conciliului Vatican II


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat