Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: "Nu vă opriți niciodată din drumul pe care l-ați început prin înaintașii voștri în credință". Interviu cu Mons. Gilfredo Marengo

Printre invitații speciali la simpozionul internațional "Transmiterea credinței" desfășurat la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași în ziua de vineri, 26 octombrie 2012, a fost și pr. prof. dr. Gilfredo Marengo. După reîntoarcerea la Roma, Mons. Marengo a răspuns câtorva întrebări care i-au fost adresate de pr. Felician Tiba.

• Monseniore, v-ați întors de curând din România, de la Iași, unde ați participat la Simpozionul internațional despre "Transmiterea credinței". Luând în calcul că au fost puține zilele pe care le-ați petrecut acolo, puteți creiona un profil al acestor zile?

Da, mai întâi m-a surprins frumusețea acestei țări. Aveți peisaje care îți taie respirația. Este de ajuns să urci în mașină, să ieși din Iași, unde am fost pentru simpozion, și deja ai posibilitatea să vezi atâtea minunății. Sunt locuri, în mod evident marcate de prezența creștină, fie catolică, fie ortodoxă, locuri pe care, sincer să fiu, nu mă așteptam să le văd.

M-a surprins apoi nuanța de noutate care se dă țării. Am văzut multe case noi, altele în construcție. Am văzut biserici noi, mari și frumoase. Florile, la rândul lor te impresionează. Sunt peste tot, de la câmpii până pe pervazurile mănăstirilor din zona Neamțului, unde am avut bucuria să merg alături de pr. Benone Lucaci, rectorul Seminarului din Iași, și de pr. Nicola Reali, care m-a însoțit de la Roma. M-a impresionat, de asemenea, istoria Bisericii Catolice din Republica Moldova și a episcopului Anton Coșa.

• Din câte știu, simpozionul internațional despre înțelegerea credinței a avut loc la Institutul Teologic Romano-catolic "Sf. Iosif" din Iași. Cum vi s-a părut institutul, mai ales că astăzi, ca rector, este unul din foștii dumneavoastră studenți de la Roma, pr. Benone Lucaci?

După părerea mea, Seminarul de la Iași este o "oază", în adevăratul sens al cuvântului, o oază în care se află de toate. Este o clădire bine organizată, un proiect nou și bine realizat, cu o capelă deosebită, cu o bibliotecă de invidiat, cu săli și Amfiteatrul în care s-a ținut simpozionul. Acolo totul vorbește de la sine. Apoi, din câte am înțeles, Seminarul este rezultatul sacrificiului episcopilor, preoților, dar și al credincioșilor diecezei, care îl susțin nu doar material, ci și spiritual, dar și prin numărul mare de vocații.

• Pentru că a venit vorba de Seminarul din Iași, ați întâlnit acolo un mare număr de seminariști. Ca "specialist" în antropologia teologică, aș spune în relația om-Dumnezeu, cum vi s-au părut seminariștii?

Ceea ce am remarcat încă de la început, a fost grija pe care o au față de ceea ce li se oferă. I-am văzut implicați în a lua notițe pe marginea celor spuse în cadrul simpozionului, i-am văzut frumos îmbrăcați, senini și atenți la multe din aspectele legate de formarea lor umană, spirituală și pastorală. Am citit pe fețele lor sinceritate și curaj și i-am simțit cu o mare deschidere față de nou, ceea ce, antropologic vorbind, este un semn bun. Noutatea este ceea ce îl caracterizează pe Dumnezeu!

• În cadrul aceluiași seminar, ați avut ocazia să întâlniți preoți profesori, pe episcopul auxiliar, PS Aurel Percă, dar îl cunoașteți foarte bine și pe episcopul diecezan, PS Petru Gherghel. Având în vedere că majoritatea dintre cei numiți s-au format la universitățile pontificale din Roma, care credeți că este "tipul" de preot care se formează în Dieceza de Iași?

Am remarcat la Seminarul din Iași o profundă formare romană. Atât părinții profesori, cel puțin cât am reușit să intuiesc din întrebări, dar și din atenția pe care ne-au acordat-o, sunt foarte deschiși spre universalismul Bisericii. Apoi, faptul că toți vorbesc limba italiană explică într-un fel legătura lor cu Roma, cu papa, dar și cu mesajul pe care universitățile pontificale îl transmit prin preoții-studenți care, după o perioadă de pregătire, se reîntorc în diecezele lor, implementând această deschidere spre universalism, specifică Bisericii.

• Din "puținul" pe care l-ați văzut, în ceea ce privește Biserica Romano-Catolică, dar și pe cea Ortodoxă, cum vi se pare că se trăiește credința în România?

Legat de Biserica Romano-Catolică, m-au impresionat în mod special două lucruri: pe de-o parte rădăcinile puternic romane, latine, care caracterizează Biserica în general, iar de pe altă parte modul în care ați reușit să puneți în practică această "catolicitate" a Bisericii. Am întâlnit acolo o Biserică tânără, cu mulți seminariști, cu mulți preoți, cu multe biserici și din câte am putut observa, cu oameni care își trăiesc credința într-un mod foarte simplu, dar profund. Am vizitat bisericile din Tămășeni, Adjudeni și Bacău "Sf. Nicolae", ca și Seminarul mic de la Bacău. Toate vorbesc de credința profundă a celor care le calcă pragul.

Legat de Biserica Ortodoxă, am avut ocazia să vizitez două mănăstiri ortodoxe și pot să spun că m-a impresionat, de asemenea, simplitatea călugărilor și a călugărițelor. Cred că, acolo, în România, cu dificultățile inerente unui astfel de drum, ecumenismul are un cuvânt de spus chiar și pentru Biserica catolică, privită în ansamblul ei. Deci, nu vă descurajați!

• Un mesaj final pentru clerul Diecezei de Iași, pentru seminariști și pentru vizitatorii site-ului diecezan www.ercis.ro?

Aveți o țară frumoasă, cu oameni credincioși, cu o tradiție creștină bine închegată. Bucurați-vă de ceea ce aveți și sunteți și nu vă opriți niciodată din drumul pe care l-ați început prin înaintașii voștri în credință.

* * *

Cine este Mons. Gilfredo Marengo?

Este preot al Diecezei de Spezia, Sarzana, Brugnato și profesor stabil la catedra de antropologie teologică din cadrul Institutului "Fericitul Ioan Paul II", pentru Căsătorie și Familie, din cadrul Universității Pontificale din Lateran.

A obținut doctoratul în teologia căsătoriei și a familiei, sub călăuzirea actualului cardinal Angelo Scola, arhiepiscop de Milano.

Este specialist în Conciliul al II-lea din Vatican, publicând în acest sens cartea: "Giovanni Paolo II e il Concilio. Una sfida e un compito". A publicat, de asemenea, o serie de alte cărți, printre care a îngrijit și ediția "L'amore umano nel piano di Dio. La redenzione del corpo e la sacramentalit? del matrimonio nelle catechesi del mercoled? (1979-1984)", aflată actualmente în traducere și în limba română.

Este membru al Comitetului Științific al "Catedrei Karol Wojtyla", din cadrul Institutului "Fericitul Ioan Paul II", pentru Căsătorie și Familie, din Roma și în același timp, rector al Colegiului Pontifical al Lateranului "Fericitul Ioan XXIII".

Pr. Felician Tiba

* * *

Iași (ITRC): Simpozion internațional despre transmiterea credinței

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 octombrie: Iași (ITRC): Simpozion internațional despre transmiterea credinței


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat