Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Model de celebrare pentru deschiderea Anului Credinței

Cu binecuvântarea noastră
+ Petru Gherghel,
episcop de Iași

Deschiderea Anului Credinței
11 și 14 octombrie 2012

Model de celebrare

De pregătit:

  • Sfânta Scriptură

  • Catehismul Bisericii Catolice (textul oficial)

  • documentele Conciliului Vatican II (textele oficiale)

  • suport de carte acoperit solemn pentru expunerea celor trei cărți

  • două sfeșnice

  • crucea procesională

  • cădelniță și tămâie

Corul împreună cu toți din biserică intonează cântecul de început al celebrării. Procesiunea care va deschide celebrarea va avea această ordine: crucea procesională, cădelnița, ministranții, eventualii preoți concelebranți; între doi ministranți cu sfeșnice aprinse vine preotul care prezidează purtând în mâini cele trei cărți (Sfânta Scriptura, Catehismul Bisericii Catolice și Conciliul Vatican II) care se află pe suportul frumos împodobit.

Ajunși în prezbiteriu, crucea se așază lângă altar sau într-un alt loc vizibil, preotul depune cele trei cărți cu fața spre popor pentru a fi văzute de către toți, sărută altarul pe care apoi îl incensează. După terminarea incensării preotul merge la sedes de unde începe sfânta Liturghie.

C: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

T: Amin

C: Harul Domnului nostru Isus Cristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi toți.

T: Și cu duhul tău.

Preotul poate introduce celebrarea prin aceste cuvinte din scrisoarea "Porta fidei" a papei Benedict al XVI-lea sau altele asemănătoare:

C: Fraților preaiubiți, "Poarta credinței" (cf. Fap 14,27) care introduce la viața de comuniune cu Dumnezeu și permite intrarea în Biserica sa este mereu deschisă pentru noi. Este posibil să trecem acel prag atunci când cuvântul lui Dumnezeu este vestit și inima se lasă plăsmuită de harul care transformă. A trece prin acea poartă îndeamnă pornirea pe un drum care durează toată viața. El începe cu Botezul (cf. Rom 6,4), prin care putem să-l chemăm pe Dumnezeu cu numele de Tată, și se încheie cu trecerea prin moarte la viața veșnică, rod al învierii Domnului Isus care, cu darul Duhului Sfânt, a voit să implice în însăși gloria sa pe cei care cred în el (cf. In 17,22).

Trebuie să redescoperim drumul credinței pentru a pune în lumină cu tot mai mare claritate bucuria și entuziasmul reînnoit al întâlnirii cu Cristos. Nu putem accepta ca sarea să devină insipidă și lumina să fie ținută ascunsă (cf. Mt 5,13-16). Trebuie să regăsim gustul de a ne hrăni din cuvântul lui Dumnezeu, transmis de Biserică în mod fidel, și din pâinea vieții, oferite în sprijinul celor care sunt discipolii săi (cf. In 6,51). A crede în Isus Cristos este calea pentru a putea ajunge în mod definitiv la mântuire.

În lumina a toate acestea papa Benedict al XVI-lea a decis să convoace un An al Credinței. El va începe la 11 octombrie 2012, la împlinirea a 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II, și se va termina în solemnitatea Domnului nostru Isus Cristos, Regele Universului, la 24 noiembrie 2013. La 11 octombrie 2012 se împlinesc și 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice, text promulgat de fericitul papă Ioan Paul al II-lea, cu scopul de a ilustra tuturor credincioșilor forța și frumusețea credinței. Va fi un moment solemn pentru ca în toată Biserică să fie "o autentică și sinceră mărturisire a aceleiași credințe" care să fie confirmată în manieră "individuală și colectivă, liberă și conștientă, interioară și exterioară, umilă și sinceră". În felul acesta comunitatea noastră și Biserica întreagă va putea să reia "conștiință exactă a credinței sale, pentru a o reînsufleți, pentru a o purifica, pentru a o confirma, pentru a o mărturisi".

Preasfințitul Petru Gherghel dorește ca în tot acest timp cele trei cărți să rămână expuse la altarul secundar sau într-un loc potrivit din biserica noastră și totodată ne invită pe toți, îndeosebi familiile, să citim, să înțelegem și să punem în practică învățăturile conținute în Sfânta Scriptură, în documentele Conciliului Vatican II și în Catehismul Bisericii Catolice.

După această introducere preotul însoțit de cei doi ministranți cu sfeșnice duce în procesiune cele trei cărți la un altar secundar sau într-un loc potrivit din biserică în timp ce corul intonează un cântec cu tema credinței (de ex. "Creștin sunt din leagăn")

La actul penitențial

C: A mărturisi credința în Sfânta Treime - Tată, Fiu și Duh Sfânt - echivalează cu a crede într-un singur Dumnezeu care este iubire (cf. 1In 4,8):

C: Tată, care la plinirea timpului l-ai trimis pe Fiul tău pentru mântuirea noastră, Doamne îndură-te de noi;

T: Doamne îndură-te de noi.

C: Isuse Cristoase, care în misterul morții și învierii tale ai răscumpărat lumea, Cristoase îndură-te de noi;

T: Cristoase îndură-te de noi;

C: Duhule Sfânt, care conduci Biserica de-a lungul secolelor în așteptarea întoarcerii glorioase a Domnului, Doamne îndură-te de noi;

T: Doamne îndură-te de noi.

Preotul continuă:

C: Să aibă milă de noi atotputernicul Dumnezeu și iertându-ne păcatele să ne conducă la viața cea veșnică.

T. Amin

Urmează Mărire

Este recomandat să se cânte Crezul.

Rugăciunea credincioșilor: "Rugăciune pentru harul credinței" din Liturghierul roman, pag. 1611

Exemple de intenții (traduse din limba engleză)

- Pentru Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea și pentru toți episcopii, ca Dumnezeu să le dea harul și înțelepciunea de a atinge viețile și inimile multora în acest An al Credinței.

- Pentru Biserica din întreaga lume, ca acest An al Credinței să fie pentru toți un timp de reînnoire spirituală și de întâlnire personală cu Cristos.

- Pentru cei bolnavi și suferinzi, ca acest An al Credinței să fie pentru ei un timp în care să-l experimenteze pe Cristos chiar și în mijlocul bolilor și al nevoilor.

- Pentru ca acest An al Credinței să fie un timp de reînnoire a iubirii noastre față de Cristos și față de Biserică și pentru o mai arzătoare devoțiune față de sfânta Fecioară Maria.

- Pentru ca aprofundarea credinței în timpul acestui An al Credinței să ne ajute să dorim cu ardoare dreptatea și pacea în lume.

- Pentru ca, prin citirea și studierea Catehismului Bisericii Catolice și a documentelor Conciliului Vatican II, toți catolicii să cunoască și să prețuiască învățăturile credinței și să crească în dorința de a împărtăși și altora, acasă, la locul de muncă și în comunitate, adevărurile mântuitoare ale lui Isus Cristos.

- Pentru ca acest An al Credinței să umple comunitatea noastră parohială cu o revărsare de virtute.

- Pentru ca Dumnezeu Tatăl să ocrotească și să binecuvânteze toate familiile în timpul Anului Credinței, ca să fie un timp în care membrii familiilor să fie mai uniți între ei și cu Cristos.

- Pentru ca Anul Credinței să fie pentru catolici o oportunitate de reînnoire a chemării primite la Botez și de sporire a zelului în împărtășirea valorilor evangheliei cu ceilalți.

- Pentru ca acest An al Credinței să fie un timp de revărsare a Duhului Sfânt asupra tuturor părinților, cateheților, preoților și credincioșilor care împărtășesc darul credinței cu alții.

- Pentru ca Anul Credinței să ne îmbogățească cu o mai mare iubire față de Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, așa încât să dăm răspuns oricui ne cere cont de speranța noastră.

- Pentru ca Anul Credinței să fie pentru toți catolicii un timp în care să-și reînnoiască dorința și zelul pentru Euharistie și să se apropie cu regularitate de sacramentul Reconcilierii.

- Pentru ca, în timpul Anului Credinței, toți catolicii să proclame public iubirea lor față de Cristos și Biserică.

- Pentru ca acest An a Credinței să ne reamintească modalitățile prin care să-i ajutăm pe cei neglijați, ignorați ori respinși, așa încât toți să poată experimenta pacea și puterea vindecătoare a iubirii lui Cristos.

- Pentru ca Duhul Sfânt să călăuzească Biserica de-a lungul Anului Credinței, așa încât toți catolicii să poată trăi o profundă reînnoire a credinței, speranței și iubirii.

- Pentru ca tinerii să fie inspirați de Anul Credinței, ca să asculte cu atenție și să răspundă chemării lui Dumnezeu la sfânta Preoție și la viața consacrată.

- Pentru ca toți credincioșii să crească în înțelegere și iubire față de chemarea la căsătorie și la viața celibatară, împlinind rolul vital pe care aceste vocații îl au în societate.

Urmează Liturgia euharistică; aceasta poate fi "Pentru diferite necesități": III. "Isus, calea spre Tatăl" (Liturghierul roman, pag. 703)

N.B. Este bine să fie educați credincioșii ca atunci când intră în biserică, după ce l-au salutat și s-au rugat lui Isus prezent în sfânta Euharistie, cei care doresc, să dedice câteva minute lecturii unui fragment din Sfânta Scriptură, din Catehismul Bisericii Catolice sau din documentele Conciliului Vatican II.

Oficiul pentru Evanghelizare, Sacramente și Pastorație
Pr. Cristinel Fodor, vicar episcopal


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat