Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un adevăr așa de mare încât pare imposibil

Un teolog celebru explică cine sunt îngerii păzitori și cum putem vorbi cu ei

De Renzo Allegri

Sărbătoarea îngerilor păzitori care se celebrează la 2 octombrie amintește unul dintre cele mai frumoase și descumpănitoare adevăruri creștine. A ști că Dumnezeu a încredințat fiecărei ființe umane un înger cu misiunea "personalizată" de a o păzi, a o ocroti, a o conduce, adică a fi cel mai bun prieten al său, apărătorul său, umple inima de uimire și de bucurie.

Este un adevăr atât de fascinant încât insinuează și în mintea unui credincios îndoiala că este vorba de o fantezie sau de o iluzie pioasă. În lunga mea profesie de jurnalist, când mă apropiam de teologi celebri, nu rezistam să le cer informații detaliate despre această temă. Apoi scriam articole ample și pentru că eram trimis special al unui săptămânal dintre cele mai citite din Italia, de fiecare dată sosea în redacție o mare cantitate de scrisori, ca demonstrație că tema fascina. Mulți mulțumeau, dar mulți criticau tare tocmai pentru că ei considerau că un lucru de acest gen era numai fantezie.

În anii '60 și '70 din secolul trecut, mulți teologi catolici pierduseră motivațiile profunde ale adevărului despre îngeri. Considerau doctrina tradițională despre temă "demodată", "învechită", "lucruri medievale", cu excepția monseniorului Giuseppe Del Ton, unul dintre cei mai mari latiniști în viață, mulți ani secretar al Literelor Latine ale lui Ioan al XXIII-lea și Paul al VI-lea. Fidel față de învățătura Sfintei Scripturi, a Sfinților Părinți și a tradiției creștine, monseniorul Del Ton scria o carte cu titlul "Adevărul despre îngeri și arhangheli", unde a sintetizat cu pasiune și claritate, ani de cercetări și reflecții. L-am întâlnit de mai multe ori pe monseniorul Del Ton în Vatican, în apartamentul său care dădea direct spre cupola Sfântului Petru.

Recent am putut vorbi despre îngeri cu un teolog care aparține ultimei și tinerei generații a marilor teologi, un cercetător modern deschis și apropiat de sensibilitatea și de problemele timpului nostru. Se numește părintele Zdzisław Kijas, franciscan conventual polonez, președinte al Facultății Pontificale Sfântul Bonaventura - Seraphicum, care a acordat agenției Zenit un lung interviu despre îngerii păzitori.

* * *

Părinte Kijas, existența îngerilor este o tradiție pioasă sau un adevăr de credință?

Părintele Kijas: Așa cum spune Catehismul Bisericii Catolice, existența îngerilor este un adevăr de credință. Nu este o dogmă proclamată de Biserică, ci un adevăr care provine din Revelația biblică. Paragraful 328 este explicit: "Existența ființelor spirituale, netrupești, pe care Sfânta Scriptură le numește în mod obișnuit îngeri, este un adevăr de credință. Mărturia Scripturii este la fel de clară ca și caracterul unanim al Tradiției".

În afară de asta, mărturisirea de credință de la Conciliul al IV-lea din Lateran afirmă că Dumnezeu "încă de la începutul timpului, a creat din nimic și una și cealaltă ordine de creaturi, cea spirituală și cea materială, adică pe îngeri și lumea pământească; și apoi pe om, aproape părtaș de una și de cealaltă, compus din suflet și din trup".

În "Compendiul" voit de Benedict al XVI-lea al Catehismului Bisericii Catolice se citește: "Îngerii sunt creaturi pur spirituale, netrupești, invizibile și nemuritoare, ființe personale cu inteligență și voință. Ei, contemplându-l fără încetare pe Dumnezeu față în față, îl preamăresc, îl slujesc și sunt mesagerii săi în împlinirea misiunii de mântuire pentru toți oamenii".

Părintele Kijas: Este o definiție minunată și perfectă, care sintetizează toate caracteristicile acestor indivizi. Sunt "creaturi pur spirituale", deci mai perfecte decât ființele umane, dar mai puțin complete. De fapt, omul rezumă în sine însuși dimensiunea spirituală și materială, pe care îngerii n-o au. Deci omul poartă în sine însuși cerul și pământul.

Îngerii, ca și ființele umane, sunt creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și sunt înzestrați, ca și omul, cu inteligență și cu libertate. Este vorba despre daruri care nu și le-au dat ei înșiși, ci le-au primit de la Creator. Asta înseamnă că nu sunt aproape numai de natura umană, ci și de cea divină.

Ca ființe spirituale însă, se bucură de o inteligență și libertate mult mai mari decât cea a oamenilor. Natura umană este mai puțin perfectă pentru că este limitată de trup și de dimensiunea spațio-temporală. Și cunoașterea și perfecțiunea omului sunt limitate de aceste condiții. Deci existența pământească a omului este în evoluție spre libertatea deplină (prin intermediul ascezei) și spre o cunoaștere deplină (prin intermediul studiilor, aprofundărilor etc.).

Asta înseamnă că, neavând cunoașterea deplină, omul poate greși și se poate corecta, cerând iertarea și reluând drumul corect. În schimb, îngerii, fiind spirite pure, au o cunoaștere deplină și perfectă și, de aceea, nu pot să se scuze că au greșit, pentru că nu pot spune că nu știu. Însă cunoașterea lor nu este nelimitată ca aceea a lui Dumnezeu, ci este mult mai perfectă decât a noastră. Ea nu este de tip senzorial, adică nu trece, ca pentru noi, prin simțurile fizice care sunt pasibile de eroare și limitează. Este o cunoaștere în întregime spirituală, care merge mult "mai departe".

Ce mai spune Catehismul Bisericii Catolice despre îngeri?

Părintele Kijas: Spune că sunt "ființe personale care-l contemplă fără încetare pe Dumnezeu față în față... Îl preamăresc, îl slujesc și sunt mesagerii săi în împlinirea misiunii de mântuire pentru toți oamenii". Sunt mesageri ai lui Dumnezeu. Așa cum învață Biblia, prin îngeri Dumnezeu comunică cu oamenii. De exemplu: arhanghelul Gabriel îi vestește Mariei nașterea Fiului lui Dumnezeu; Rafael devine însoțitor de călătorie al lui Tobia și-l învață cum să-l vindece pe tatăl său; Mihail apără numele lui Dumnezeu etc. Dacă îngerii, ca mesageri ai lui Dumnezeu, comunică cu ființele umane, la rândul lor ființele umane pot să comunice cu îngerii, care devin astfel "purtători de cuvânt" ai oamenilor față de Dumnezeu.

Părinte Kijas, ce tip ce comunicare "concretă" putem avea cu îngerii?

Părintele Kijas: O comunicare de tip spiritual, prin rugăciune, dialog, liturgie. O persoană nu-i poate constrânge pe îngeri să facă ceea ce vrea ea, poate doar să-i implore, să-i roage. Și ceea ce îngerii vor pentru noi nu este numai o dorință personală a lor, ci ei realizează voința iubitoare a lui Dumnezeu. Biserica, în numele "poporului lui Dumnezeu", recurge adesea în liturgie la ajutorul îngerilor pentru a face să ajungă rugăciunile sale la Dumnezeu. La Liturghie, când se ajunge la "Sanctus", Biserica se unește cu corul îngerilor pentru a-l proclama pe Dumnezeu de trei ori sfânt. La liturgia pentru răposați, cere îngerilor "să însoțească în paradis" sufletul persoanei care a părăsit acest pământ. Și așa în foarte multe alte rugăciuni liturgice.

În biografiile sfinților și în evlavia populară se aude adesea vorbindu-se despre îngerul păzitor. Care este adevărul teologic despre această temă?

Părintele Kijas: Existența îngerului păzitor este un adevăr de credință. Catehismul Bisericii Catolice exprimă acest adevăr cu trei afirmații foarte frumoase care se găsesc la paragraful 336: "Din copilărie până în ceasul morții, viața omului este înconjurată de ocrotirea și de mijlocirea îngerilor". "Fiecare credincios are alături un înger ca apărător și păstor care să-l îndrume la viață". "Încă de pe pământ, viața creștină participă, în credință, la comunitatea preafericită a îngerilor și a oamenilor, uniți în Dumnezeu".

Care este misiunea specifică a îngerului păzitor?

Părintele Kijas: Să se îngrijească "în toate și pentru toate de creatura care i-a fost încredințată". Deci va face posibilul pentru a ne ține departe de necazuri și a ne ajuta la realizarea deplină de noi înșine conform voinței lui Dumnezeu. Biserica crede în îngerii păzitori și-i venerează cu o sărbătoare specială la 2 octombrie. În rugăciunile sale, îi cere Domnului ca ei să-l apere pe om de păcat, de atacul celui rău, ca să se îngrijească de fiecare om, ca să păzească inima sa și s-o facă liberă pentru slujirea lui Dumnezeu. Biserica îi cere lui Dumnezeu ca îngerii păzitori să îndepărteze pericolul războiului, să păstreze pacea în țări și în familii, în așa fel încât toți să poată trăi în bucurie și în sănătate.

Cum comunică îngerul păzitor cu noi?

Părintele Kijas: Așa cum am spus, cunoașterea îngerului nu este nelimitată, dar este mult mai perfectă decât a noastră. Pentru aceasta, îngerul păzitor ne poate atenționa cu privire la pericolele care ne amenință, pe care noi nu le cunoaștem, deoarece nu suntem în măsură să percepem viitorul cu simțurile noastre. Și poate face asta cu sugestii, inspirații, intuiții, prin evenimente, persoane, situații. Pentru a capta semnalele îngerului trebuie să avem atenție, sensibilitate, inimă curată, ochi interiori vigilenți. Îngerul păzitor poate influența asupra intelectului nostru în mod "nemijlocit", dar nu asupra voinței noastre. Acțiunea îngerilor asupra voinței noastre este "mediată" și se realizează prin intermediul intelectului nostru. Omul nu-și pierde niciodată propria libertate. Îngerul nu ne constrânge să acționăm, ci ne "sugerează" numai să facem anumite lucruri.

Așa stând lucrurile, îngerul păzitor ar trebui să fie prietenul nostru cel mai sigur, fidel, pasionat. Așa este?

Părintele Kijas: Aș spune că este chiar așa. Primind de la Dumnezeu misiunea de a ne păzi, se realizează pe deplin pe sine însuși tocmai exercitând la perfecțiune această misiune. Noi trebuie să-i permitem să facă asta. Există o rugăciune antică foarte frumoasă pe care ar trebui s-o repetăm de mai multe ori pe zi: "Îngerul lui Dumnezeu, care ești păzitorul meu, luminează-mă, păzește-mă, povățuiește-mă și cârmuiește-mă pe mine, care-ți sunt încredințat ție prin mila lui Dumnezeu. Amin".

Este adevărat că îngerul păzitor va face totul pentru a conduce spre Adevăr chiar și pe cel care nu crede?

Părintele Kijas: Dumnezeu este tatăl tuturor oamenilor, chiar și al celor care nu cred. Mai mult, se preocupă mai mult de aceștia decât de aceia care cred, așa cum ne-a învățat Isus cu parabola oiței rătăcite. "Bunul Păstor" (care este Dumnezeu) lasă cele nouăzeci și nouă de oi în staul și merge să o caute pe cea care s-a pierdut. Deci, Dumnezeu a încredințat pe îngerul păzitor tuturor ființelor umane și fiindcă veni vorba va cere mai multă angajare de la îngerii păzitori ai celor care nu cred, tocmai pentru că dorește ca ei să salveze oițele rătăcite.

Putem vorbi deschis cu îngerul păzitor sau trebuie să urmăm niște reguli, niște rituri?

Părintele Kijas: Nici un rit, nici o regulă, nici o formulă prestabilită. Îngerul păzitor este mereu lângă noi, mereu atent, doritor să asculte cererile noastre și gata să facă totul pentru a ne ajuta.

Pentru a comunica cu persoanele îndepărtate, noi folosim telefonul. Sfinții recurgeau la îngerul păzitor și spuneau că era un mijloc sigur. Exagerau ei?

Părintele Kijas: Îngerul păzitor ca legătură de iubire, comunică iubirea noastră și celorlalți. Putem să-i cerem să-i ocrotească pe cei care ne sunt dragi. El este o "punte invizibilă" în legăturile de prietenie și are grijă de persoanele pe care i le încredințăm.

De vreme ce este trimis (înger înseamnă trimis) de Dumnezeu ca Iubire pură, nu vrea niciodată să închidă persoana în iubirea de sine, ci s-o deschidă spre ceilalți și să învețe să-i iubească, în Dumnezeu, ca pe sine însăși. Am putea spune că și îngerii au legături între ei, relații de iubire fraternă și toți sunt angajați, împreună, pentru binele nostru, deci și în a crea între noi legăturile care de fac mai mult bine.

A-l studia din cărți, acest adevăr pare fantastic, de vis, prea frumos pentru a fi adevărat. Și mulți ajung să-l considere fantezist.

Părintele Kijas: Este un adevăr extraordinar. Demonstrează că lumea nu este goală, rece, întunecată, obscură așa cum ar vrea unele ideologii să ne facă să credem. Dumnezeul nostru nu este solitar și nici străin, nu stă departe de creatura sa. Este aproape de noi cu iubirea sa infinită de Tată și pune lângă noi și atâția prieteni puternici. Autentice "gărzi de corp" împotriva dușmanilor noștri spirituali.

(După Zenit, 1 și 2 octombrie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat