Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Sesiunea de toamnă a Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată

Sesiunea de toamnă a Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată din Dieceza de Iași s-a desfășurat sâmbătă, 29 septembrie 2012, la Traian (NT).

După salutul de bun găsit, membrii comisiei au luat act de absența motivată a sorei Silvia Brandiu și a părintelui Celeste Pianezze, care, la dorința superiorilor săi, lucrează din septembrie în Comunitatea Părinților Augustinieni Asumpționiști prezentă de mult timp la Moscova.

A urmat un moment de rugăciune și salutul din partea pr. Alois Fechet, președintele comisiei.

Prima acțiune a comisiei a fost aceea de a alege un alt secretar, deoarece plecarea pr. Celeste a lăsat comisia fără această slujire. După mai multe propuneri, după discuții pe marginea disponibilității pentru această slujire, membrii comisiei au votat în unanimitate pentru fratele Ioan Horvat, OFMConv., care a acceptat această slujire.

S-a trecut apoi la discuțiile privind posibilitatea întregirii comisiei cu alte persoane, rămase fiind două locuri vacante prin decesul părintelui Alberto Marson și plecarea părintelui Celeste. După discuțiile ce au vizat mai multe persoane, ca și alte congregații, comisia a ajuns la concluzia că este cel mai potrivit ca respectivele institute de viață consacrată să propună alte persoane în locul lor, urmând ca să primească numirea oficială din partea Preasfințitului Petru Gherghel; această idee a fost agreată de toți membrii comisiei. Urmează ca să se aducă la cunoștință conducerii celor două institute. Tot pe marginea acestei teme s-a constat și faptul că zona Bacău a rămas fără responsabil regional; în viitorul apropiat superiorii familiilor religioase din zona Bacău se vor reuni spre a alege un alt responsabil regional.

Au urmat discuții cu privire la anumite teme, ce s-a considerat, a fi prioritare:

- Posibilitatea ca superiorii regionali (cei cinci) să fie invitați în comisie, de fiecare dată când se va considera oportună și/sau necesară prezența lor.

- Sesizarea faptului că această comisie ar trebui să intensifice implicarea efectivă în viața și activitatea familiilor religioase, organizând periodic momente fraterne și întruniri zonale, fapt care ar conduce la o eficientizare mai rodnică a mărturiei și a stilului de activitate religioasă, educativă, caritativă și socială. Acest lucru ar dovedi implicarea noastră în a prelua și implementa propunerile Sfântului Părinte în cadrul Anului Credinței ca și rezultatele discuțiilor ce vor avea loc cu ocazia Sinodului Episcopilor ce se va deschide la Roma în 7 octombrie, la ale cărui lucrări va participa activ și Preasfințitul Petru Gherghel.

- S-a discutat apoi pe marginea posibilității ca diferitele opere ale persoanelor consacrate din dieceză să fie susținute de către stat; posibilitatea unirii forțelor pentru ca operele, ce vizează sprijinul cetățenilor țării noastre, mai ales al persoanelor și categoriilor defavorizate, să se poată desfășura și dezvolta în spiritul carismei fondatorilor și ținând cont de necesitățile actuale ale societății noastre. Această temă s-a încheiat cu dorința elaborării unei strategii de viitor pentru susținerea din punct de vedere economic a operelor religioșilor.

- În mod discret s-a manifestat dorința și posibilitatea intensificării colaborării între consiliile parohiale și pastorale cu persoanele consacrate care sunt și muncesc pe teritoriul parohiei respective, oferindu-și mereu disponibilitatea lor generoasă.

Următorul punct pe ordinea de zi a fost organizarea pelerinajului (întrunirii) persoanelor consacrate la Cacica, la 7 octombrie. Pentru această întâlnire s-a elaborat următorul program:

Tema: "În arena credinței: o chemare la o viață total consacrată" - relator: pr. dr. Iosif Bisoc, OFMConv.

Programul zilei:

  • 10.00 - Procesiunea persoanelor consacrate spre sanctuar.

  • 11.00 - Sfânta Liturghie: va prezida și va ține cuvântul de învățătură pr. Ieronim Budulai.

    Prin bunăvoința părintelui rector, pr. Petrișor Teofil, studenții Institutului Teologic Franciscan din Roman vor asigura prin cântare liturgia zilei.

  • 12.30 - Prânzul

  • 14.00 - Conferința: Relator: pr. dr. Iosif Bisoc, OFMConv.

  • 14.45 - Pauză

  • 15.15 - Plenum: întrebări, clarificări, răspunsuri, sugestii...

  • 15.45 - Adorație, binecuvântare și plecare.

Următoarea întrunire a comisiei va fi la 15 decembrie 2012.

Fr. Ioan Horvat, OFMConv.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat