Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași "Sfânta Tereza": Consacrarea altarului, sfințirea bisericii și hramul

După 21 de ani de lucrări la clădirea bisericii parohiale, comunitatea "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a trăit bucuria consacrării altarului și a sfințirii bisericii, la Liturghia din ziua de duminică, 30 septembrie 2012, începând cu ora 11.00, în prezența a trei episcopi - PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și PS Cornel Damian - a preoților din parohie și a numeroși preoți oaspeți, iar pentru credincioșii parohiei și ceilalți veniți la această sărbătoare biserica a fost neîncăpătoare, o mare parte urmărind celebrarea pe ecranul amplasat în fața altarului de vară. Deși patroana comunității, sfânta Tereza, este sărbătorită în Biserica Catolică la 1 octombrie, Liturghia de sfințire a bisericii a marcat în avans și sărbătoarea hramului.

Pregătirile pentru sărbătoarea de duminică, în care au fost celebrate consacrarea altarului, sfințirea bisericii și hramul comunității noastre, au început de mult. Încă din ultimele zile de vară, părintele paroh Petru Sescu anunța solemn: "În ziua celebrării a 115 ani de la nașterea pentru cer a sfintei Tereza a Pruncului Isus, va avea loc consacrarea altarului și sfințirea bisericii". Pe atunci, nimeni nu sesiza pe deplin amploarea acestui eveniment. Pe parcurs, însă, credincioșii au putut observa cum imaginea bisericii se schimbă: cum altarul e însoțit de două mozaicuri superbe, reprezentându-l pe Abraham, alături de cei trei îngeri care îl vizitează (scenă din Vechiul Testament) și pe Isus frângând pâinea ucenicilor din Emaus, cum Calea Sfintei Crucii primește o nouă formă și strălucire și cum cele patru ferestre de 16,5 mp devin icoane vii ale unei existențe minunate a sfintei care, încă din timpul trecerii sale prin această lume, a promis că va revărsa din cer o ploaie de trandafiri asupra tuturor celor care o cinstesc. De asemenea, noul candelabru îmbrăcat în cristale vrea să reprezinte familiile comunității noastre, care, luminate de credință, să strălucească înaintea oamenilor și astfel să fie preamărit Tatăl din ceruri.

Sfânta Tereza a Pruncului Isus s-a dovedit, astfel, și de această dată, o mijlocitoare puternică la bunul Dumnezeu. Prin harurile obținute prin intermediul ei, biserica ce astăzi îi poartă numele a căpătat noblețe, prestanță și mireasmă divină. Nu doar prin schimbările la nivel vizual, ci și la nivel sufletesc, prin numărul mare de credincioși care s-a apropiat, în zilele premergătoare acestei mari sărbători, de sfintele sacramente, dar și prin prezența, la lumina altarului, a trei foști vicari ai parohiei: pr. Felix-Marius Roca, pr. Iosif Iacob și pr. Egidiu Condac, în zilele de dinaintea slujbei solemne.

În același timp, la invitația părintelui paroh Petru Sescu, credincioșii au ascultat, între 26 și 28 septembrie, seria de predici a părintelui Claudiu Dumea, profesor și confesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și autor al mai multor volume de spiritualitate. Acesta a adăugat, la inspirația divină, puterea cuvântului, de-a lungul a trei zile. Vorbind despre Biserică - trupul lui Cristos pe pământ, el a descris drumul pe care omul îl parcurge de la naștere până la moarte, vorbind despre pecetea primită în momentul Botezului, despre haina albă pe care fiecare credincios trebuie să o păstreze nepătată și despre greutatea recuperării harului divin. Despre cât de frumoasă e comuniunea cu Cristos, dar și despre durerea sufletului chinuit de diavol și, mai ales, despre "cele șapte duhuri mai rele decât el" (Lc 11,26), care se cuibăresc într-însul dacă săvârșește un păcat de moarte și care nu pot fi scoase decât prin pocăință. "Reparați Templul lui Dumnezeu!" este mesajul general pe care părintele Claudiu l-a transmis tuturor credincioșilor. Repararea nu numai a edificiului, ci și a sufletului, astfel încât să fie gata să îl primească pe Dumnezeu. Înaintarea cu bucurie pe drumul iubirii, pe calea cea mică a sfintei Tereza este, deci, cea mai bună alegere. Așa cum Isus afirma: "De nu vă veți converti și nu veți fi ca pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor" (Mt 18,3), tot așa orice creștin trebuie să fie încredințat că numai prin umilință, prin nevinovăție și prin curajul specific copiilor va putea intra pe poarta veșniciei.

Pr. Alois Fechet, pr. Iosif Enășoae și pr. Ieronim Budulai au fost cei care în confesional s-au rugat, au ascultat și au împărțit iertarea lui Dumnezeu fiecărui suflet smerit și plin de căință, care s-a apropiat de sacramentul Penitenței.

Dacă miercuri, joi și vineri ne-am preocupat în mod deosebit de curățarea și primenirea sufletelor noastre, sâmbătă cu mic și mare, toți cei de bunăvoință au participat la împodobirea și împrospătarea interiorului și curții bisericii noastre. Copii, tineri și adulți fiecare după puterea și disponibilitatea lui, au pregătit acest lăcaș de rugăciune pentru acest unic eveniment care a avut loc duminică, 30 septembrie 2012.

Duminică dimineață, inimile pline de emoție au făcut ca pașii noștri să se grăbească către frumoasa biserică ce aștepta asemenea unui prunc în brațele mamei sale apa botezului. Toți nașii și o mare mulțime de credincioși au fost prezenți începând cu ora 10.30.

Când PS Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, au ajuns în fața bisericii, scările ce urcă spre ușa bisericii și spre casa parohială erau deja împodobite cu pietre vii, una mai strălucitoare decât alta prin prezența preoților oaspeți, dar și prezența consistentă a credincioșilor. La poarta bisericii larg deschisă, părintele paroh și o familie din comunitatea noastră, le-au oferit ca bun venit pâine cu sare și flori. Dar dincolo de aceste daruri vizibile, oriunde îți întorceai privirea puteai citi bucuria și nerăbdarea trăirii acestei solemnități.

Preoții oaspeți, 40 la număr, micuța Tereza reprezentată de o fetiță din comunitatea noastră, ministranții, persoanele consacrate, corul parohiei și o mulțime de credincioși, cu multă bucurie în inimi, i-au însoțit pe episcopii prezenți la sărbătoare spre casa parohială de unde, la ora 11.00, a început celebrarea.

Crucea procesională, care a deschis drumul de la casa parohială spre biserică, s-a oprit în fața ușilor încuiate. Aici, părintele paroh Petru a prezentat un scurt istoric al bisericii, de la înființarea parohiei și până în prezent. După acest scurt moment, "mica Tereza" a recitat o scurtă poezie pe care o redăm în continuare:

Eu sunt Tereza cea mică,
Cea mai simplă sfântă a Franței,
Sunt cu voi acum când sfințiți
Acest "Cort al Alianței".
 
Ploaia de trandafiri ne inundă,
Prin Preasfințitul - episcop de Iași,
El ne oferă pâinea și cuvântul,
Cum au făcut ai lui înaintași.
 
Mulțumindu-i, vă invit acum,
Să intrați în "barca cea mică",
Ea vă va duce pe un sigur drum,
Curaj, să nu vă fie frică!
 
Acum va fi consacrat și altarul,
Vă voi fi mereu protectoare.
Vor curge lin iubirea, dar și harul
În orice moment, pentru fiecare.
 
Mă bucur că azi sunt cu voi,
Cu mii de trandafiri și calii,
Că m-ați invitat să văd
Scurta mea viață în vitralii.
 
"Înaintați în larg" pe marea vieții
Cu vâslele credinței și ale iubirii!
Să ne îmbarcăm cu toții
Și să pornim spre portul mântuirii.

Apoi a urmat momentul în care păstorul diecezei a procedat la sfințirea apei. Cei peste o sută de nași, care purtau însemnul pregătit special pentru acest moment, au cuprins biserica într-o gingașă îmbrățișare, împodobind-o cu o pânză albă, simbol al purității, dar și cu sufletele pline de credință.

În cântările solemne ale corului și ale mulțimii de credincioși prezenți la această sărbătoare, nașii au fost martorii cei mai apropiați ai acestui moment, când Preasfințitul Petru a procedat la sfințirea pereților exteriori ai bisericii.

Emoționant a fost și momentul când episcopul a bătut în ușa bisericii și i-a cerut lui Dumnezeu să-i deschidă. El bătea cu putere în ușă pentru noi toți, pentru acea mare de oameni care eram adunați pentru această profundă experiență de credință. A strâns în puterea brațului său toate dorințele și aspirațiile noastre. Iar în momentul când ușa s-a deschis, credincioșii au umplut această minunată biserică, care prin arhitectura sa în formă de arcă, ne amintește mereu de cortul legământului, așa cum spunea părintele nostru paroh.

Au fost atât de mulți credincioși, încât până și curtea bisericii devenise neîncăpătoare. Ecranul mare, de 3x4 m, amplasat în partea laterală a bisericii, a făcut ca desfășurarea acestei sărbători să fie urmărită de cât mai multe persoane, mai ales că a fost transmisă și pe internet, astfel rugămintea celor care muncesc departe de casă, de a fi prezenți la acest unic moment de har, a putut fi împlinită.

Au urmat apoi momentele care au constituit celebrarea propriu-zisă a consacrării altarului și a sfințirii bisericii: Litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea cu sfânta crismă a altarului și a pereților, tămâierea altarului și a bisericii, împodobirea altarului și iluminarea bisericii.

Când Preasfințitul Petru Gherghel a turnat uleiul sfințit pe altar, cerând binecuvântarea lui Dumnezeu, cu siguranță că din cer sfânta Tereza privea și se bucura împreună cu noi, care am trăit bucuria de a privi la toate roadele spirituale și materiale primite, ce au făcut posibilă desfășurarea acestei sărbători.

După acest moment încărcat de emoție, spre altar s-a îndreptat cu pași ușori, dar fermi, sr. Antonia Busato din Congregația "Maria Bambina", purtând în inimă o imensă emoție și în mâini moaștele sfinților: Tereza a Pruncului Isus, Ioan Bosco, Pius de Pietrelcina, Pius al X-lea, Bartolomea Capitanio și Vincenza Gerosa și ale fericiților: Ieremia Valahul și Ioan Paul al II-lea, care au fost așezate în altar.

Predica a fost ținută de PS Cornel Damian. Excelența sa ne-a vorbit despre realitatea Bisericii, dar și despre sfânta Tereza a Pruncului Isus.

La ofertoriu, comunitatea noastră, prin mâinile a doi copii, un băiețel și o fetiță, a oferit potirul și ostiile. A mai fost un bol de sticlă, în care erau așezate pietre mari și mici, colorate și transparente, care reprezentau diversitatea comunității noastre, acoperite sporadic cu petale de trandafir uscate, dar în momentul în care în mijlocul lor apare Isus reprezentat de lumânarea aprinsă, acestea dau rod, încep să trăiască și să înflorească. Colacul și vinul au fost oferite de un tânăr. Următorul dar a fost un simbol mai complex: sfânta Tereza, având în brațe crucifixul acoperit cu trandafiri multicolori, privește spre noi și în tăcerea ei ne arată, surâzând, drumul spre sfințenie: credința și cuvântul lui Dumnezeu reprezentate prin Biblie. Sfânta Euharistie, hrana fiecărui suflet, simbolizată prin peștele încrustat pe coperta Bibliei. O flacără, simbolul iubirii veșnice care arde fără să mistuie ceva din cartea vieții, dar care luminează întunericul acestei lumi, și cheia lipită cu discreție, pe cantul cărții sfinte, care așteaptă doar s-o folosim pentru a descoperi calea cea mică. Florile au fost oferite de o proaspătă familie a parohiei noastre, care în acest an, 2012, a spus Da-ul ei în fața lui Dumnezeu. Am dorit ca prin acest gest să reînnoim, în fața lui Dumnezeu în această zi specială, toate jurămintele de iubire ale soților, de ieri și de azi, care formează această comunitate.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele paroh a mulțumit tuturor participanților, în mod special Preasfințitului Petru Gherghel, care a făcut un efort special pentru a participa la această unică sărbătoare pentru comunitatea noastră. Apoi, părintele a oferit celor trei episcopi, dar și foștilor păstori ai acestei comunități daruri de mulțumire câte o icoană cu sfânta Tereza și biserica noastră. Iar PS Petru Gherghel a înmânat părintelui paroh crucea sinodală, iar foștilor parohi câte o icoană cu imaginea sfintei Fecioare Maria de la Cacica.

După sfânta Liturghie, cei 12 feciori de biserică, care purtau însemne distincte pentru acest eveniment, au împărțit câte o amintire sub formă de carte poștală, cu imagini din interiorul bisericii noastre. După aceea, toți credincioșii oaspeți au fost invitați la subsolul bisericii pentru a gusta din bucatele oferite de credincioșii parohiei noastre.

Purtând în suflet și in inimi lumina cuvântului și harul pe care Dumnezeu nu încetează să-l reverse pentru mântuirea întregii omeniri, ne-am îndreptat pașii fiecare către casele noastre.

Sărbătoarea a fost trăită la propriu și în familiile noastre alături de cei dragi și a continuat și a doua zi, 1 octombrie, când în calendar avem sărbătoarea sfintei Tereza a Pruncului Isus. Deși nu a fost sărbătoare de poruncă, biserica noastră destul de încăpătoare de altfel, a fost plină ca în zi de sărbătoare.

Nimic din ceea ce s-a petrecut în această zi nu a arătat că ar fi o zi obișnuită. Sfânta Liturghie, de la ora 18.00, a fost concelebrată, având ca preoți oaspeți pe părintele Isidor Iacovici, părintele Daniel Iacobuț și părintele Eduard Soare, însoțiți de părintele paroh Petru Sescu.

După sfânta Liturghie, pentru ca sărbătoarea să fie completă, tinerii parohiei noastre ne-au surprins într-un mod atât de plăcut cu un concert de muzică populară, care a fost susținut în aer liber, în curtea bisericii, plină de credincioși, cu o frumoasă atmosferă de sărbătoare, ce a fost urmată de o agapă frățească la subsolul bisericii.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru că am avut șansa și prilejul de a trăi aceste zile minunate. Mulțumim episcopilor noștri și tuturor preoților oaspeți, părintelui paroh și preoților vicari pentru toată truda și eforturile pe care le-au depus pentru ca această comunitate să trăiască o frumoasă și măreață sărbătoare. Mulțumim surorilor din Congregația "Maria Bambina" și din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", corului care ne-a încântat și ne încântă la fiecare sărbătoare, tinerilor noștri care prin contribuția lor ne asigură că viitorul Bisericii noastre este sigur, ministranților și tuturor acelora care au grijă ca tot ceea ce se întâmplă în casa Domnului să fie înălțător. Mulțumim tuturor credincioșilor oaspeți, care prin prezența lor au făcut și mai frumoasă sărbătoarea noastră.

Au consemnat Mariana Ifrim și Diana Fârte

* * *

Celebrarea consacrării altarului, sfințirii și hramului bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași poate fi vizionată pe adresa: rtsp://real.itechromania.com/Archive/sf-tereza.rm (Vizionarea este posibilă doar cu programul RealPlayer).

O prezentare a istoricului parohiei și detalii tehnice au fost cuprinse în anunțul evenimentului:
Iași: Invitație la consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 septembrie: Iași "Sfânta Tereza": Consacrarea altarului, sfințirea bisericii și hramul


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat