Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pralea: Săptămâna Socială pentru Studenți - o provocare pentru studenți

Pornind de la inițiativa Oficiului pentru Pastorație Universitară, 30 de tineri au răspuns afirmativ la proiectul de formare pentru studenți, intitulat "SSS" - Săptămâna Socială pentru Studenți, ce a avut loc în perioada 18-20 septembrie 2012, la Pralea.

Coordonatorul proiectului a fost părintele Lucian Farcaș, care, alături de preoții Tarciziu Grădinaru, Iulian Robu, Eduard Patrașcu, Egidiu Condac, Marius Bereșoaie și Marian Gărghi, ne-au expus câteva idei legate de Doctrina Socială a Bisericii. Punctele de plecare au fost constituite din noua evanghelizare în lumina Conciliului Vatican II, mai ales prin constituția Gaudium et spes, precum și de necesitatea trăirii unitare și integrale a vieții sacramentale, urmând perspectivele date de Sacramentum Caritatis.

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au confruntat cu diferite probleme sociale pe care, într-un final, le-au înfruntat și din care întotdeauna au avut ceva benefic de învățat. Din păcate nu mai putem spune același lucru în societatea de astăzi. Am ajuns să observăm că valorile pe care ne bazăm sunt mult mai superficiale și, fără să ne dăm seama, rănim totul în jurul nostru.

În săptămâna petrecută la Pralea au fost cursuri despre doctrina socială a Bisericii, o "lupă" care ne face să vedem clar o comunitate plină de oameni care se susțin și se ajută. Am învățat că trebuie să vedem, să judecăm și mai ales să acționăm. Aceste trei criterii trebuie să le îndeplinească orice om creștin care nu vrea să țină dreptatea la pământ. Nu contează datele din cartea de identitate (buletin), ci identitatea socială a fiecăruia, pentru că doar ea atinge identitatea lui Dumnezeu.

Această săptămână a fost pentru fiecare student participant antidotul readucerii omului la demnitate, dând nuanță vieții, printr-o educație pur creștină.

Pentru a elucida semnificația proiectului, i-am adresat părintelui coordonator câteva întrebări:

1. Ce v-a determinat să organizați o astfel de Săptămână Socială pentru Studenți și ce presupune aceasta?

Cuvântul "determinat" folosit în această întrebare trebuie înțeles ca fiind expresia unei necesități în cadrul pastorației universitare, un proiect pastoral pentru studenți, care trebuie organizat de Biserică prin episcopul diecezan și pus în aplicare de preoți pregătiți și numiți pentru aceasta de același episcop (vezi Codul de Drept Canonic, can. 813). "SSS" - Săptămâna Socială pentru Studenți constituie o primă sesiune din cadrul unui proiect de formare mai larg, destinat special lumii universitare: studenți, profesori, absolvenți de studii superioare.

Această primă sesiune cuprinde în special activități de formare cu caracter introductiv în Doctrina socială a Bisericii, așa cum se găsește ea în tradiția magisteriului social al Bisericii, sistematizat în recentul document eclezial Compendiu de doctrină socială a Bisericii, acesta este de fapt catehismul social al Bisericii noastre. Pe parcursul mai multor zile, studenților participanți li se oferă noțiuni fundamentale despre doctrina socială a Bisericii, despre fundamentele acesteia în Sfânta Scriptură, precum și o familiarizare selectivă cu teme fundamentale ale acestei învățături. Programul lasă spațiu larg atât pentru latura spirituală, cât și pentru cea cultural-recreativă.

2. Ne puteți spune în câteva cuvinte ce este DSB și de ce ar trebui să fie laicii interesați de ea?

DSB - Doctrina socială a Bisericii constituie un întreg edificiu de documente, enciclice, exortații apostolice, documente conciliare sau sinodale, episcopale care au fost elaborate și promulgate în contextul diferitelor faze ale chestiunii sociale, începând mai ales cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea și venind până în zilele noastre. Acest edificiu doctrinar începe cu prima mare enciclică socială a papei Leon XIII, Rerum novarum (1891), urmată de multe alte documente, până la recenta enciclică socială a papei Benedict al XVI-lea,Caritas in veritate (2009). Așezând persoana umană în centrul vieții sociale, această învățătură socială catolică arată în primul rând principii și valori după care trebuie orânduită și trăită viața în contextul social, mai ales în domeniile: politică, economie, cultură. Toate aceste domenii, prin instituții și structuri, trebuie să slujească binelui comun, în primul rând persoanei umane, la nivel individual, dar și comunitar. A cunoaște și a răspândi doctrina socială a Bisericii este datoria întregului popor al lui Dumnezeu, clerici, persoane consacrate și laici, pornind de la Sfântul Părinte și până la "ultimul" credincios. Din rândul laicilor, primii chemați să fie destinatari ai doctrinei sociale sunt cei care beneficiază de o formare multiplă, aprofundată, și aceștia aparțin mai ales de mediul universitar. Dar tot ei sunt chemați să fie primii care să o răspândească în societate ca pe un ferment menit să favorizeze creșterea și edificarea unei vieți demne de persoana umană.

3. Și-a atins scopul această săptămână?

O evaluare obiectivă nu poate fi făcută în pripă, este necesar un timp de decantare a tot ceea ce s-a planificat și s-a derulat în aceste zile. Totuși, o privire spontană asupra întregului program poate surprinde suficiente elemente care să conducă la concluzia că o astfel de inițiativă merită investițiile făcute. Modul și gradul în care a fost atins scopul trebuie văzute și în experiența tuturor participanților, atât la cei care mai degrabă au dat, cât și la cei care au primit.

4. O mică impresie:

Personal regret mult faptul că o astfel de inițiativă nu a fost cu mult timp în urmă, dar niciodată (se pare) nu este prea târziu. Participanții, cu toții, merită să primească mulțumiri și sincere felicitări pentru ceea ce au realizat. Este un început-speranță pentru viitoarele activități destinate pastorației universitare.

Alexa Ciuraru și Ioan Dascălu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-20 septembrie: Pralea: Săptămâna Socială pentru Studenți - o provocare pentru studenți


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat