Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Legături de viață bună - Acțiunea Catolică, Biserica locală, Biserica Universală

La Domus Marie din Roma, în perioada 21-23 septembrie 2012, s-a desfășurat întâlnirea președinților diecezani și a asistenților spirituali din Acțiunea Catolică Italiană (ACI). Tema întâlnirii a fost Legături de viață bună, Acțiunea Catolică, Biserica locală, Biserica universală. Invitată la această întâlnire, Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" a participat cu o delegație formată din Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar, pr. Felix Roca, asistent spiritual general și Adriana Ianuș, președinte diecezan.

Întâlnirea s-a deschis cu salutul președintelui național ACI, profesor Franco Miano, și al Monseniorului Domenico Sigalini, asistent spiritual general al ACI și episcop de Palestrina, urmat apoi de rugăciunea Lectio Divina. Părintele Franco Mosconi, de la Schitul "Sfântul Giorgio Bardolino", a încheiat seara cu sesiunea "Laicii și Consiliul", relatare care a cuprins trei dimensiuni din viața creștinului: speranța, sfințenia și cuvântul lui Dumnezeu.

Ziua de sâmbătă a început cu sfânta Liturghie celebrată de Monsenior Rino Fischella, președintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare. Primul moment formativ de dimineață a fost susținut de Monseniorul Diego Coleetti, episcop de Como, care a prezentat aspecte ale temei "Legături de viață bună", subliniind misiunea pe care o are Biserica în lume de a-l reprezenta și de a-l mărturisi pe Cristos oamenilor, toți cei care sunt botezați fiind coresponsabili de această misiune. Anna Maria Basile, președinte diecezan AC Andria în perioada 2005-2011, a continuat sesiunea de formare de dimineață și a susținut prezentarea Acțiunea Catolică în slujba Bisericii și a țării. Temele principale au fost: Biserica comunitate cu rol educativ, Comuniunea privită cu două dimensiuni: trinitară și fraternă, Asociația - formă comunitară și organică și reflecții despre: slujire și responsabilitate, distanța dintre ideal și real, discernământul comunitar.

După amiază, participanții au lucrat pe laboratoare având ca teme de discuție Acțiunea Catolică misionară cu subtemele: necesitatea de a promova o propunere sistemică parohiilor noi, acordarea unei atenții deosebite și însoțirea asociațiilor parohiale aflate în dificultate, Acțiunea Catolică școală de responsabilitate având ca subteme: atenția acordată rădăcinilor spirituale a angajamentului în AC, angajamentul Acțiunii Catolice în Biserică și în lume, atenția acordată membrilor încredințați.

Seara s-a încheiat cu un moment de rugăciune și fraternitate în Parohia "Santa Maria delle Grazie al Trionfale", Roma.

În dimineața ultimei zile delegația din Dieceza de Iași a oferit mărturia prezenței asociației Acțiunea Catolică în dieceză. Preasfințitul Aurel Percă a vorbit despre Biserica locală din Dieceza de Iași, Adriana Ianuș, președinte AC Iași, a prezentat Acțiunea Catolică în Biserica locală, activitatea pe care o desfășoară în dieceză, formarea umană și spirituală a președinților parohiali, animatorilor, educatorilor și a tuturor membrilor. Pr. Felix Roca a susținut momentul Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași și Biserica Universală, raportul asociației diecezane cu nivelul național și internațional. În încheierea Întâlnirii președinților diecezani și ai asistenților spirituali ai ACI s-au prezentat discuțiile lucrului pe grupuri din ziua precedentă și concluziile finale.

Participarea la această întâlnire ne-a oferit posibilitatea de a ne arăta recunoștința față de Acțiunea Catolică Italiană pentru exemplul și ajutorul acordat de-a lungul timpului în drumul de formare al asociației noastre. Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași s-a născut în urma unui schimb de experiență cu un grup de tineri din Acțiunea Catolică Verona din Italia. A urmat depunerea adeziunii în nouă parohii din dieceză, pentru început, în anul 1992, iar anul acesta, la 20 octombrie, Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași sărbătorește jubileul de 20 de ani de slujire în Biserică și societate.

Adriana Ianuș

* * *

Roma: Prezență românească la o întâlnire națională a AC din Italia

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-23 septembrie: Roma: Legături de viață bună - Acțiuna Catolică, Biserica locală, Biserica Universală


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat