Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Alto Tevere: Un preot pentru comunitatea românească

Pr. Ciprian Tiba a fost prezentat comunității românești din Alto Tevere (Italia), la 23 septembrie 2012. La Liturghia din biserica "Sf. Francisc" din Castello, prezidată de pr. Anton Lucaci, referentul pentru preoții români din Italia, erau prezenți și episcopul Domenico Cancian, care l-a salutat oficial pe pr. Tiba și a dat citire decretului semnat de PS Petru Gherghel, după care a lăsat comunitatea să se exprime în românește. Au concelebrat: pr. Giovanni Cappello, vicarul general, și pr. Ștefan Șipoș, precum și un preot care se ocupă cu cauza de beatificare a Mons. Vladimir Ghika.

La Liturghie, un reprezentant al comunității românești din Alto Tevere l-a întâmpinat cu aceste cuvinte:

"Bine ați venit în mijlocul nostru, părinte Ciprian!

Cucernice părinte,

Vă întâmpinam cu mare bucurie mulțumindu-i bunului Dumnezeu pentru că, prin bunăvoința episcopilor de Iași și de Città di Castello, ne-a făcut darul de a avea un păstor pentru noi.

Am ajuns aici, departe de casă și de rădăcini strămoșești, și am încercat să trăim ca oameni și creștini după învățăturile străbune. Ne-am dat seama că nu este ușor fără un păstor care să ne însoțească și să meargă înaintea noastră.

Mulțumim păstorilor locali care au încercat să ne vină în ajutor și care au înțeles cât e de important să nu ne simțim ca oițe în turmă străină, ci să avem păstorul nostru și mulțumim Sfinției voastre că ați acceptat să ne însoțiți ca păstor și părinte sufletesc în acest pelerinaj departe de casă și țară.

Dumnezeu să ne ajute ca să ne puteți însoți și îndruma cu Cuvântul Domnului și cu exemplul personal.

Și cred că de acum începe greul, deci e timpul să ne suflecăm mânecile și să ne punem pe treabă; dar colaborând și cu ajutorul Domnului, sperăm să fie și frumos, așa ca-ntr-o familie.

Dumnezeu să ne ajute!"

La oferirea darurilor, doi tineri au oferit flori, expresie a frumuseții pe care o caută la această vârstă; o familie tânără a prezentat o tavă cu instrumente de muncă, expresie a lumii muncii în care sunt angajați muncind din răsputeri pentru o viață de demnitate și o pereche mai înainte cu anii au prezentat roade (pâine, vin și fructe) ca expresie a roadelor care se așteaptă după o viață de muncă și sacrificii. La fiecare grup s-a subliniat cât este de necesar ca să existe un păstor care să conducă spre a descoperi adevărata frumusețe și bucurie a vieții deja din tinerețe; pentru a folosi munca pentru a trăi cu demnitate și nu în alt mod; pentru a se putea bucura creștinește de roadele, mai mult sau mai puțin bogate ale vieții.

La sfârșitul Liturghiei, credincioșii i-au urat "La mulți ani" părintelui Ciprian, pentru cei 34 de ani împliniți la 16 septembrie, dar și pentru o pastorație rodnică întru mulți ani.

După Liturghie, a fost un moment de agapă.

De acuma, să sperăm că părintele are umeri zdraveni, pentru că nu este o cruce ușoară cea pe care a acceptat-o, mai ales că trebuie inventat aproape totul mergând înainte.

*

Câteva informații despre comunitate

Ținutul chemat "Alto Tevere" este o mică regiune pe unde trece Tevere (Tibrul), apa care ajunge să traverseze în final Roma.

În această parte a Umbriei (denumirea regiunii care cuprinde "județele" Perugia și Terni) există un număr de români veniți la muncă. Majoritatea erau "badantele" (îngrijitoare) după care au început să ajungă copii de ai lor înscriși la școlile locale; diferite familii s-au întregit ajungând și bărbați care au găsit de muncă prin micile întreprinderi din zonă, în agricultură în special la tabac, viță de vie și silvicultură. Oricum numărul este destul de discret.

Numărul românilor crește substanțial după 2003.

În dieceză au lucrat mai mulți preoți români din Dieceza de București, dar pentru parohiile italiene. Actual sunt trei preoți din Arhidieceza de București: pr. Francisc Coșa, secretarul episcopului și paroh în trei mici localități aproape de oraș; pr. Adrian Bârsan, la vreo 15 km de oraș paroh în Gioello și cu grija altor câteva comunități; pr. Ștefan Șipoș, și el paroh în mai multe comunități. Cu toții se ocupă exclusiv de pastorația comunităților italiene.

Comunitatea românească se aduna de câteva ori pe an: la Paști, Crăciun, ziua morților de obicei în biserica din Parohia "S. Pio X", unde era vicar pr. Adrian Bârsan.

Din ianuarie 2009 am încercat să asigurăm românilor în fiecare duminică la ora 15.30 o Liturghie în biserica "Sf. Francisc" din Città de Castello, îngrijită de Frații Franciscani Conventuali. Din păcate în afară de pregătirea pentru Mir a unui grup de tineri anul trecut, puține vizite în familii nu am avut posibilitatea să fac nici eu din cauza celorlalte oficii pe care trebuie să le duc înainte. În plus, întrucât se prevede că vor fi schimbări, am reținut oportun să se obțină un preot pentru români care de data aceasta să fie pentru comunitatea românească și în timpul liber (dacă este) să dea o mână de ajutor în pastorația italiană. În urma numirii făcute de PS Gherghel, greul va cădea pe umerii pr. Tiba care să sperăm că va avea grijă de această "familie" destul de eterogenă și pe un teritoriu destul de mare.

Deocamdată se menține Liturghia la aceeași oră (precedată de sfântul Rozariu), și în aceeași biserică. Toată organizarea va depinde de deciziile pr. Tiba cum va crede oportun.

Patronul propus la început pentru comunitatea românească este fericitul Ieremia. În timp se pot lua decizii.

Pr. Ciprian Tiba locuiește în localitatea San Secondo, la cca. 7 km de Città de Castello, în casa parohială un este paroh pr. Giovanni Cappello, vicarul general al Diecezei de Castello, la adresa: Parrocchia "San Secondo", Via Sant'Agnese, 9, 06012-Città di Castello (PG); tel. (0039)3892367100.

Pr. Paul-Valerian Țîmpu, OFMConv.

*

Prin decret episcopal, semnat de PS Petru Gherghel, pr. Ciprian Tiba a primit numirea de a sluji în pastorație în Dieceza de Città di Castello din Italia, începând cu 1 septembrie 2012.

Pr. Ciprian Tiba s-a născut la 16 septembrie 1978 la Iași. A absolvit Școala Generală 42 ("Nicolae Iorga") din Iași în anul 1993, Liceul "Dumitru Mangeron" din Iași în anul 1997 și Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași în anul 2005. A fost sfințit preot la 29 iunie 2005 la Iași de către ep. Petru Gherghel. A activat ca vicar la Săbăoani "Sfântul Mihail Arhanghelul" (4 august 2005 - 31 august 2009), administrator parohial la Săbăoani "Înălțarea Sfintei Cruci" (1 septembrie 2009 - 31 august 2012).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 septembrie: Alto Tevere: Un preot pentru comunitatea românească - pr. Ciprian Tiba


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat