Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Sfinții Arhangheli Mihael, Gabriel și Rafael

Dumnezeu vrea să-l iubim și să-l slujim cu fidelitatea îngerilor

Există la Reims, în Franța, o catedrală foarte frumoasă, unică în lume, prin faptul unui număr mare de îngeri, poate chiar mii, sculptați în zidurile ei de piatră. Prin acești îngeri ctitorii au voit să vorbească lumii despre imensele oștiri ale îngerilor prezenți, atât la tainele divine care se celebrează în biserici, cât și prezenți și pretutindeni în univers, pentru a fi alături de oameni și de toată creația, din voința lui Dumnezeu.

Într-adevăr numărul spiritelor pure, pe care noi le numim generic "îngeri" este mare, căci însuși Isus vorbește despre douăsprezece legiuni de îngeri =70.000, pe care ar fi putut să le ceară de la Tatăl ca să-l apere în Grădina Măslinilor (cf. Mt 26,53). Apoi profetul Daniel vorbește în prima lectură de astăzi de milioane și sute de milioane de îngeri care stăteau în fața tronului Judecătorului când s-au deschis cărțile de judecată (cf. Dan 7,10).

Dintre aceste milioane și sute de milioane de îngeri fericiți, împărțiți în de trei ori câte trei coruri, Biserica îi celebrează astăzi, 29 septembrie, numai pe cei din corul arhanghelilor, despre care cartea lui Tobia ne spune că sunt șapte (cf. Tob 12,15). Iar din acest cor de șapte arhangheli sunt amintiți doar trei dintre ei, și anume arhanghelii: Mihael, Gabriel și Rafael, pentru că ei au legătură directă cu noi și cu mântuirea noastră prin Cristos și pentru că numai numele lor este menționat în Biblie. Ceilalți patru din corul de șapte al arhanghelilor: Uriel, Sariel, Raguel și Fanuel, ne sunt cunoscuți numai din scrieri vechi, dar care nu aparțin Bibliei.

Trebuie să menționez faptul că, aici pe pământ, Dumnezeu nu ne-a revelat pe deplin tainele îngerilor săi, taine privind numele, corurile, treptele și misiunile lor, ci ne-a revelat numai ceea ce are legătură directă Sfânta Treime și cu mântuirea noastră, numai ceea ce este de strictă trebuința pentru mântuirea noastră, lăsând ca de restul celorlalte date despre îngerii lui să ni le reveleze în viața veșnică.

Biblia ne spune că, în ierarhia cerească, îngerii sunt împărțiți în nouă coruri. Iar cele nouă coruri sunt împărțite la rândul lor în trei grupări cu câte a trei trepte fiecare:

În prima triadă intră: Serafimii (cf. Is 6,2), Heruvimii (cf. Ez 10,1) și Tronurile (cf. Col 1,16).

În a doua triadă intră: Domniile (cf. Col 1,16), Stăpânirile (cf. 1Pt 3,22) și Puterile (cf. Ef 3,10).

În a treia triadă intră: Dregătoriile (cf. Col 1,16), Arhanghelii (cf. 1Tes 4,16) și Îngerii (cf. Ex 23,20)

Numele de înger indică numai misiunea, nu și natura lui. Ca atare, numele de înger are înțeles de mesager, sol, trimis, și slujitor al lui Dumnezeu. Spiritele curate cu misiuni simple se numesc îngeri, iar cei cu misiuni speciale sunt numiți cu numele de arhangheli, sau coruri.

Dacă vom deschide Catehismul, cartea care conține învățătura creștină explicată, vom găsi acolo următoarea întrebare și răspunsul ei: "De ce l-a creat Dumnezeu pe om?" "Dumnezeu l-a creat pe om, pentru ca omul să-l caute, să-l găsească, să-l iubească și să-l slujească, și astfel să se mântuiască".

Dacă acesta a fost a fost scopul pentru care Dumnezeu l-a creat pe om, atunci și scopul pentru care Dumnezeu i-a creat pe îngeri și arhangheli, a fost același, cu mențiunea că, întrucât îngerii și arhanghelii nu l-au pierdut pe Dumnezeu prin păcat, ca noi oamenii, ei nu trebuie să-l mai caute și să-l mai găsească, pentru că ei îl au deja. Dar și ei, pentru a rămâne în prietenia lui Dumnezeu, asemenea nouă, trebuie și ei să-l iubească și să-l slujească pe Dumnezeu, prin împlinirea cu fidelitate a misiunilor încredințate lor de Dumnezeu. Căci cei care asemenea lui Lucifer au refuzat această slujire, au fost legați și aruncați în iad.

Pentru că îngerii și arhanghelii, fiind cei mai apropiați de Dumnezeu, văd pururi fața lui (cf. Mt 18,10), ei sunt și cei care ascultă glasul poruncilor lui și împlinesc cu fidelitate cuvântului lui (cf. Ps 103,20). Demn de menționat este faptul că, pentru îngeri și arhangheli, numele de mesageri, de trimiși, de slujitori și de împlinitori ai Cuvântului lui Dumnezeu le face mare plăcere, mare cinste și mare onoare.

De când Lucifer și îngerii săi, primii creați și cei mai frumoși îngeri, s-au răsculat împotriva lui Dumnezeu și i-au refuzat supunerea și slujirea (cf. Is 14,11-15); de când Lucifer și îngerii săi i-au înșelat pe oameni și i-au determinat să rostească aceleași cuvinte de nesupunere ca și ei: "Nu-ți voi sluji"! (cf. Ier 2,20); de când moartea a intrat în lume prin invidia diavolului" (Înț 2,23-24), îngerii și arhanghelii, au primit de la Dumnezeu misiunea de a purta luptele sale; de a pregăti venirea Mântuitorului lumii; de a le duce oamenilor de pe pământ cuvintele mângâierilor și bunelor sale vestiri; de a le procura oamenilor însoțire, medicamente, și putere de a lupta cu satana.

Numele și misiunile celor trei arhangheli pe care îi sărbătorim astăzi sunt în directă legătură cu cele trei persoane divine și cu planul lor de mântuire în favoarea noastră; iar unii teologi spun că misiunea lor al ilustra și specificul celor trei persoane divine.

Mihael = Cine este ca Dumnezeu? El este cel care a purtat și poartă luptele biruitoare lui Dumnezeu cu satana și îl ține sub control până la pedeapsa lui finală (cf. Ap 12,7-9) Și așa cum a fost protectorul poporului ales al lui Dumnezeu (cf. Dan 10,13. 21; 12,1), tot astfel el este și protectorul Bisericii (cf. Fap 5, 18-20; 8,26-29; 10,3; 12,7) El apără și trupurile celor morți destinate învierii fericite de furia diavolului, așa cum l-a apărat și pe al lui Moise (cf. Iuda 1,9).

Gabriel = Mesagerul lui Dumnezeu. El ne descoperă modul în care Dumnezeu mântuiește lumea. El explică oamenilor tainele lui Dumnezeu, așa cum a explicat lui Daniel taina celor 70 de ani de exil (cf. Dan 8,16; 9,21-27). El anunța lui Zaharia nașterea lui Ioan Botezătorul (cf. Lc 1,11-20). El anunță Mariei și lumii întregi zămislirea și nașterea lui Isus (cf. Lc 1,26.38).

Rafael = Medicina lui Dumnezeu. Prin toate intervențiile sale, el ne descoperă grija paternă a lui Dumnezeu față de toți oamenii. El este slujitorul permanent al lui Dumnezeu, pe lângă oameni (cf. Tob 12,15). El este însoțitorul și ocrotitorul celor ce călătoresc (cf. Tob 5,4; 6,4). El este mijlocitorul oamenilor pe lângă Dumnezeu (cf. Tob 12,15) El eliberează pe oameni de posesiile diabolice (cf. Tob 8,1ss). El vindecă pe oameni de orice boală și orbire (cf. Tob 11,7-13).

Isus a venit în lume ca să distrugă lucrările Satanei (cf. 1In 3,8) "După cum prin neascultarea unui singur om cei mulți au fost făcuți păcătoși, tot astfel, prin ascultarea unuia singur, cei mulți au fost îndreptățiți" (Rom 5,19).

Îngerii sunt ai lui Cristos (cf. Mt 25,31), pentru că prin el și pentru el au fost creați (cf. Col 1,16). Când "îl aduce în lume pe cel întâi-născut, Dumnezeu spune: să i se închine lui toți îngerii lui Dumnezeu" (Evr 1,6). De aceea, Cristos și opera mântuirii sale sunt centrul lumii îngerilor; de aceea ei au fost alături de Isus la nașterea lui, în copilăria lui, în viața ascunsă de la Nazaret, în timpul ispitirii, în timpul Patimii, în momentul învierii, la înălțarea și glorificarea lui; de aceea tot ei îl vor însoți pe Isus și la a doua sa venire pe norii cerului, ceea ce vai uimi pe orice om. La toate acestea s-a referit Isus când i-a spus astăzi lui Natanael că va vedea îngerii urcând și coborând peste el (cf. In 1,51).

Îmbucurător pentru noi este faptul că Biserica, prin învățătura Catehismului Bisericii Catolice, învățătură inspirată în primul rând din Biblie, ne spune că așa cum sfinții îngeri și arhangheli au fost prezenți încă de la început alături de Dumnezeu în toate lucrările sale, slujind planului creației și al răscumpărării oamenilor, ocrotind pe oamenii buni și oprind pe oamenii răi, aducând Legea lui Moise și călăuzind poporul său, vestind nașterile și vocațiile, asistând pe profeți și drepți; așa cum au fost prezenți în viața lui Isus de la zămislirea lui în sânul Preacuratei și până la înălțarea sa la ceruri; așa cum au fost prezenți în viața Bisericii de la început și până astăzi; așa cum au fost prezenți în viața Fecioarei Maria, a apostolilor și a tuturor sfinților; tot astfel sfinții îngeri și arhangheli sunt prezenți și în viața noastră a tuturor celor care suntem copiii lui Dumnezeu (cf. CBC 332-336).

Iată cum ne-a bucurat Biserica astăzi, prezentându-i pe sfinții îngeri și arhangheli ca pe niște angajați ai lui Dumnezeu în opera slujirii, mântuirii și fericirii noastre.

Dar Biserica vrea să ne mai spună ceva astăzi, și anume că, așa cum sfinții îngeri și arhangheli îi slujesc lui Dumnezeu și operei sale de mântuire a oamenilor, tot astfel și noi, asemenea lor, trebuie să slujim cu aceeași credincioșie lui Dumnezeu și operei sale de mântuire a oamenilor. Căci însuși Isus ne-a învățat să ne rugăm ca, voia lui Dumnezeu să se facă "precum în cer așa și pe pământ" (cf. Mt 6,10).

Apoi nu trebuie să uităm că și noi trebuie să ne opunem din toate puterile duhurilor rele și planurilor lor de pierzare a omului, om care a fost menit de Dumnezeu să ocupe locurile pe care le-au pierdut ei în cer. Căci "noi nu avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva domniilor, împotriva stăpânirilor întunericului acestei lumi, împotriva duhurilor răutății care sunt în văzduh" (Ef 6,12).

Conciliul Vatican II a precizat: "Întreaga istorie umană este străbătută de o bătălie aprigă împotriva puterilor întunericului. Lupta a început la origini și va dura, după cum spune Domnul, până în ziua de apoi. Prins în această bătălie, omul trebuie să lupte necontenit pentru a adera la bine" (GS 37).

Diavolul, genial strateg, cunoaște perfect tactica războiului sufletesc. Uriașul Goliat, puternic și înarmat până în dinți, este o imagine a satanei. Cunoaște punctele slabe ale omului și spre acestea își îndreaptă toate atacurile. Iar punctele cele mai slabe din om sunt: necurăția, lăcomia de bani și mândria. Prin ele, satana a pierdut și pierde încă multe suflete.

Astfel:

- Prin pofta de bani, satana i-a pierdut pe Iuda, pe Dima și pe Alexandrul Fierarul (cf. In 13,30; 2Tim 4,10).

- Prin pofta necurăției, satana i-a pierdut pe cei doi bătrâni din cartea Suzanei (cf. Suzana 1,60).

- Prin pofta măreției, satana l-a pierdut pe regele Saul (cf.1Sam 15,22-23) De aceea, Scriptura ne spune: "Orgoliul e cauza ruinei" (Tob 4,13)

- Dar cu ajutorul lui Dumnezeu și al îngerilor săi, satana poate fi învins, chiar și de un copil, asemenea lui David (cf. 1Sam 17,50)

"Împrieteniți-vă cu îngerii"! Acest îndemn l-a făcut Biserica, prin gura sfântului Leon cel Mare, creștinilor din timpul său. Acest îndemn îl face și astăzi Biserica prin gura păstorilor ei.

Iată câteva moduri prin care ne putem împrieteni cu îngerii:

- părăsind păcatul și trăind în sinceritate față de Dumnezeu, asemenea lor și asemenea lui Natanael, pe care Isus îl laudă astăzi în Evanghelie (cf. In 1,47)

- împlinind Legile și poruncile lui Dumnezeu, asemenea lor.

- luând parte la opera de evanghelizare și mântuire, asemenea lor, care au purtat și poartă încă vestea cea bună oamenilor din toate timpurile (cf. Lc 2,8-14; Mc 16,5-7).

- rugându-ne cu regularitate. Sfântul Beda Venerabilul, zice: "Știu că îngerii se roagă împreună cu mine".

- participând cu regularitate la sfânta Liturghie. Sfântul Ioan Gură de Aur scrie: "La sfânta Liturghie îngerii tresaltă de veselie, arhanghelii se bucură, cherubimii și serafimii se unesc cu noi la celebrare".

- participând des la sfânta Împărtășanie, căci tot sfântul Ioan Gură de Aur, ne spune că "Euharistia este un foc care-l arde pe diavol, dar îmbucură pe Dumnezeu și pe îngeri".

Făcând acestea, ei vor deveni apărătorii, mijlocitorii și mângâietorii noștri, căci:

- ne vor prezenta rugăciunile la Dumnezeu, și se vor ruga pentru noi (cf. Tob 12,12).

- vor lupta pentru noi și împreună cu noi contra dușmanilor noștri trupești și sufletești, așa cum au luptat alături evreii conduși de Elizeu contra armatelor siriene, și i-au salvat (cf. 2Rg 6,9-23); așa cum a luptat alături de frații macabei și i-a salvat (cf. 2Mac 11,8); așa cum erau gata să lupte alături de Isus (cf. Mt 26,53). Apoi nu trebuie să uităm că tot îngerii au salvat și Roma de armatele lui Attila, pe timpul Papei Leon cel Mare. Tot îngerii au apărat-o pe sfânta Clara și surorile ei, de armatele turcești. Tot îngerii l-au apărat pe sfântul Venceslau de răutatea rivalului său, Radislau. Tot îngerii au călăuzit-o în luptă pe sfânta Ioana de Arc etc.

- ne vor ocroti și întări în momentele noastre de cumpănă, așa cum i-a ocrotit și întărit pe Isus (cf. Lc 22,43), apoi pe Maica Domnului și pe Sfinți. Îngerii au apărat-o pe Sfânta Cristina în mijlocul chinurilor dușmanilor. Îngerii i-au inspirat cuvintele potrivite sfintei Agneza, atunci când trebuia să răspundă prefectului Romei, care o amenința cu moartea. Isus a promis asta (cf. Lc 21,15).

- ne vor conduce sufletele în Paradis, așa cum l-a condus pe a lui Lazăr cel sărac (cf. Lc 16,22); așa cum le-a condus pe ale sfintelor Perpetua și Felicitas și pe mulți alți sfinți.

- ne vor păzi chiar și trupul mort, destinat învierii și glorificării fericite, așa cum l-au păzit pe cel al lui Moise (cf. Iuda 1,9).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 155.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat