Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Șumuleu Ciuc: Încheierea sesiunii de toamnă a Conferinței Episcopilor din România

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, reuniți în perioada 25-27 septembrie 2012 la Șumuleu Ciuc, cu ocazia sesiunii de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER), au abordat diferite teme din viața Bisericii, probleme cu caracter pastoral și social, evenimente importante ce vor avea loc curând: Anul Credinței (11 octombrie 2012 - 24 noiembrie 2013) și Sinodul Episcopilor (Vatican, 7-28 octombrie 2012).

Biserica Catolică din România va fi reprezentată la Sinodul Episcopilor, de la Vatican, de către PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea Mare, și PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași. Cei doi episcopi vor prezenta, în intervenția lor din plenul lucrărilor, principalele probleme cu care se confruntă episcopatul român pe plan pastoral și social.

În ceea ce privește Anul Credinței, episcopii au împărtășit acțiunile ce se vor desfășura în propriile dieceze pe parcursul acestui an pastoral și au decis ca unele dintre aceste acțiuni să fie extinse la nivel național, cum ar fi pelerinajele comune la diferite locuri semnificative pentru Biserica locală și universală. Totodată, episcopii au hotărât ca, în primăvara anului viitor, ei înșiși să facă un pelerinaj comun la "Cimitirul săracilor" de la Sighet, pentru a cinsti memoria celor care "au mers înaintea noastră cu semnul credinței și dorm somnul păcii" (cf. Canonul Roman) și au plătit cu sângele prețul fidelității lor față de Cristos și față de Biserica sa în timpul prigoanei din secolul trecut.

De asemenea, episcopii au decis ca, în cadrul Anului Credinței, în septembrie 2013, să se organizeze un congres național misionar, cu tema "Doamne, mărește credința noastră!" (Lc 17,5), la care vor participa reprezentanți din toate diecezele și eparhiile catolice din țară, precum și invitați din străinătate, îndeosebi de la Operele Pontificale Misionare. Congresul național misionar va fi un prilej pentru Biserica locală de a intensifica spiritul misionar al comunităților și al fiecărui credincios în parte.

Conferința Episcopilor Catolici din România, care îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și care exprimă unitatea Bisericii locale și uniunea intimă cu urmașul lui Petru, Sfântul Părinte, transmite salutul arhieresc către toate comunitățile, iar, la acest început de An al Credinței, invocă binecuvântarea lui Dumnezeu asupra întregului popor credincios.

Următoarea sesiune a Conferinței Episcopilor Catolici din România va avea loc la Baia Mare, în perioada 8-10 mai 2013.

Pr. Eduard Mihai Coșa,
secretar general

*

Informațiile au fost preluate din comunicatul nr. 74 / 27.09.2012 al Conferinței Episcopilor din România

*

Conferința Episcopilor din România
Str. Diligenței nr. 24, sector 3, 031555-București
Tel. / fax 031/4361250
E-mail: secretariat@episcopat.ro


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat