Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia Vincențiană

Pentru ziua de 27 septembrie, când îl sărbătorim pe sfântul Vincențiu de Paul, propun spre meditație tema: "Familia Vincențiană".

Există în lume mii și mii de persoane, bărbați și femei, tineri, surori, preoți și frați care spun că sunt "vincențieni", adică urmași ai lui Vincențiu. Conform unui studiu efectuat de o Societate vincențiană numit "Arborele genealogic", început în 1995, astăzi în lumea întreagă există 268 de societăți de viață apostolică și institute de viață consacrată, 21 de asociații de laici și 8 congregații anglicane, toate cu rădăcini comune în spiritualitatea vincențiană.

Trebuie precizat încă de la început că Vincențiu de Paul nu a avut intenția să întemeieze sau să fondeze institute sau congregații. El a căutat colaboratori pentru a lucra împreună în via Domnului; a căutat bărbați și femei, înflăcărați de iubire pentru Dumnezeu și oameni, gata să transforme credința și iubirea lor în fapte concrete; bărbați și femei care să-i privească pe cei marginalizați cu ochiul credinței - capabili să deslușească în chipul lor deformat din cauza suferinței și a păcatului chipul lui Cristos care se identifică cu ei și-i numește "frații mei" și să-i slujească ca pe Cristos.

Totul a început în vara anului 1617, la Châtillon. Vincențiu, parohul localității, face apel la credincioși pentru a ajuta o familie bolnavă căzută în mizerie. Chiar în aceeași zi, Vincențiu adună câteva doamne de vază împreună cu care redactează un program pentru a organiza activitatea caritativă. Așa au luat naștere Confreriile Doamnelor Carității (astăzi poartă denumirea de Asociație Internațională de Caritate - AIC). Scopul acestei asociații este: "să-l cinstească pe Isus Cristos, Evanghelizatorul săracilor și bolnavilor și să-i ajute pe săraci trupește și sufletești". Pentru Vincențiu aceasta va constitui cheia tuturor acțiunilor sale.

După acest episod, Vincențiu, cerând ajutorul unor preoți și călugări, începe o serie de misiuni populare la sate și fiecare activitate misionară se va încheia cu organizarea unei Confrerii de Caritate. În 1625, ia naștere Congregația Misiunii (Lazariștii), alcătuită din preoți și frați având ca scop "evanghelizarea săracilor de la sate prin cuvânt și fapte". Această operă de evanghelizare a săracilor va include și formarea preoților.

Câțiva ani mai târziu, împreună cu Luiza de Marillac, membră a unei Confrerii din Paris, Vincențiu grupează tinerele care activau în Confreriile de Caritate și care doreau să se dedice în întregime acestei activități. Astfel, în 1633 ia naștere Compania Fiicelor Carității. Atât Vincențiu, cât și Luiza au vrut ca "surorile să fie adevărate slujitoare ale lui Cristos pe care să-l slujească trupește și sufletește în săraci". Formarea surorilor este asigurată atât de Vincențiu cât și de Luiza.

Putem observa că:

- este vorba de trei grupuri diferite: doamne (laice); preoți și frați (Lazariști); surori (Fiicele Carității). Fiecare grup are un regulament propriu, conform stării de viață a membrilor;

- scopul este același: Isus Cristos este prezent în săraci și săracii în Cristos, de aceea trebuie slujiți cu devoțiune ca pe Cristos.

De-a lungul anilor, numărul celor care au ales să-l slujească pe Dumnezeu urmând modelul arătat de sfântul Vincențiu s-a înmulțit și astfel au luat naștere numeroase familii și mișcări de laici cu spiritualitate vincențiană.

În anul 1830, mai mulți tineri împreună cu Frederic Ozanam fondează Conferințele "Sfântul Vincențiu de Paul", astăzi sub de numirea de Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul". Scopul societății este "ajutorarea aproapelui după modelul lui Isus" și este formată exclusiv din laici.

Fiecare ramură a Familiei Vincențiene are identitatea sa proprie adică : viață spirituală, organizare, statut, structuri de formare, moduri concrete de organizare a activității în favoarea săracilor. Astfel putem vorbi de unitate în diversitate. Avem datoria să favorizăm unitatea în sânul Familiei Vincențiene și să respectăm diversitățile.

Membrii Familiei Vincențiene împărtășesc aceeași carismă cu următoarele caracteristici:

- toți îl urmăm pe Cristos, slujim săracii

- practicăm simplitatea, umilința, bunăvoința

Familia Vincențiană posedă o carismă extraordinară ce este deschisă tuturor. Am moștenit această carismă de la înaintașii noștri și avem datoria să o punem în practică și să o lăsăm moștenire urmașilor noștri. Să nu ne fie teamă să arătăm bogăția acestei carisme și să o împărtășim cu cei din jurul nostru. Lumea de astăzi, țara noastră are nevoie de iubire, afectivă și efectivă. "Să-l iubim pe Dumnezeu cu puterea brațelor și sudoarea frunții" repeta sfântul Vincențiu.

Ca adevărați vincențieni să nu ne fie teamă de munca grea în favoarea săracilor, să nu ne fie teamă să intrăm în casele lor, să ne murdărim când ne aplecăm să-i slujim, să-i apărăm și să-i ajutăm să-și redobândească demnitatea. În același timp să nu uităm că forța ne vine din unitate, de aceea să favorizăm munca în rețea, putem face mai multe împreună atât la nivel de slujire, dar și la nivel spiritual și de formare. Formarea noilor membri este foarte importantă pentru viitor. Calitatea slujirii depinde de calitatea formării și de profunzimea convingerilor noastre.

Anul acesta au avut loc două sesiuni de formare, la Iași și la Câmpulung Mușcel. Aceste zile de formare au unit familia vincențiană din România, ne-au pregătit pentru o trăire mai intensă a evenimentelor omagiale din anul 2013, an în care sărbătorim 200 de ani de la nașterea lui Frederic Ozanam.

Ana Doboș


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat