Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Itinerare ale credinței

Peste două săptămâni, mai exact în ziua de 11 octombrie 2012, va debuta Anul Credinței, la împlinirea a 50 de ani de deschiderea Conciliului Vatican al II-lea, an liturgic ce se va derula la nivelul diecezei noastre împreună cu al treilea an dedicat familiei și Căsătoriei creștine.

Printre proiectele pastorale ce se derulează pe această linie în cadrul Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman se numără și cel intitulat "Itinerare ale credinței", inițiativă ce se concretizează printr-un pelerinaj de una sau mai multe zile în diferite zone ale țării noastre sau chiar peste granițe, cu scopul de a vedea anumite vestigii realizate de cei credincioși în decursul veacurilor de creștinism.

Sunt propuse 15 asemenea itinerare, după numărul celor 15 puncte din scrisoarea apostolică Porta fidei (Poarta credinței), prin care Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea a convocat, la 11 octombrie 2011, Anul Credinței, până în ziua de 24 noiembrie 2013, când se încheie acest an pastoral.

Pentru o participare cât mai largă a credincioșilor, itinerarele sunt realizate la nivelul grupurilor de copii (Grupul ministranților, Acțiunea Catolică a Copiilor, Corul copiilor), tineri (GrupulMass-media, Acțiunea Catolică a Tinerilor, Corul tinerilor), adulți (Comitetul bisericesc, Consiliul pastoral parohial, Legiunea Mariei, Acțiunea Catolică a Adulților, Corul parohial) și seniori (Legiunea Mariei și Clubul seniorilor).

Traseele sunt marcate cu multiple momente de rugăciune, cântare și meditație, cu scopul de a trezi "în fiecare credincios aspirația de a mărturisi credința în plinătate și în deplină convingere, cu încredere și speranță", așa cum ne îndeamnă Sfântul Părinte în documentul menționat mai sus.

Primul itinerar al credinței propus în acest an pastoral a fost realizat sâmbătă, 22 septembrie 2012, grupul fiind constituit din reprezentanți ai tuturor asociațiilor parohiale. Obiectivul acestei zile a fost acela de a înțelege ceea ce Sfântul Părinte transmite în primul punct al scrisorii Porta fidei: să-l descoperim pe "Duhul Sfânt care a condus Biserica de-a lungul secolelor". Această acțiune divină o putem vedea peste veacuri în locașurile de cult care au fost înălțate de creștini de-a lungul timpului.

După ce au participat la sfânta și dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială și s-au rugat în autocar misterele de bucurie, primul popas al grupului condus de părintele paroh Alois Moraru fost făcut la Baia, cetatea unde a fost întâia capitală a Moldovei și unde a ființat o episcopie catolică între anii 1418 și 1523. Ruinele bisericii vorbesc și astăzi despre însemnătatea târgului, despre timpurile și motivele venirii catolicilor în această parte a țării. Pentru a înțelege mai bine ideile din zidurile acestei biserici catedrale, părintele a ținut o lecție de istorie ecleziastică, amintind începuturile catolicismului în Moldova și făcând o incursiune în istoria episcopiilor catolice de Milcov, Siret, Baia, Bacău și Iași. A urmat vizitarea bisericii catolice din Fălticeni, unde am fost primiți cu bucurie de pr. Mihai Iștoc, care ne-a prezentat istoria comunității pe care o păstorește și câteva particularități ale trăirii credinței în acel areal religios.

Itinerarul propus pentru acea zi ne-a condus către Suceava, un ținut locuit de creștini încă din secolul al III-lea. În Evul Mediu, orașul era populat cu români, dar și cu germani, maghiari și armeni, mulți dintre aceștia fiind catolici. Timp de un secol și jumătate (1775-1918) acest teritoriu a făcut parte din Imperiul Habsburgic, primind numele de Bucovina, Suceava fiind al doilea oraș ca mărime și importanță din zonă, după capitala Cernăuți. După izbucnirea Primului Război Mondial, cei mai mulți catolici din Suceava și împrejurimi au părăsit România și au plecat în alte țări. Acest arc al timpului și păstrării credinței creștine l-am putut urmări în centrul orașului vizitând vechiul centru medieval, mănăstirea "Sfântul Ioan cel Nou" și biserica romano-catolică. Aici, am fost întâmpinați de pr. vicar Cristian Gal și pr. paroh Iosif Păuleț, care ne-a prezentat biserica și viața patronului ei, sfântul Ioan Nepomuk, oferind răspunsuri la întrebările romașcanilor despre trăirea credinței în Decanatul de Bucovina.

Admirând mai multe monumente istorice, biserici și mănăstiri, case memoriale și statui, dar și clădiri moderne, ne-am îndreptat prin orașul Salcea către Botoșani. Urmând acest itinerar nu am putut ignora o vizită la Casa memorială "Mihai Eminescu" de la Ipotești, unde am vizitat muzeul memorial - o clădire amenajată în locul în care a trăit poetul nostru național, bisericuța din lemn construită de familia Eminovici și mormintele unor membrii ai neamului. În curtea casei memoriale se află și Casa Papadopol, unde s-a organizat Muzeul de etnografie al Centrului Național de Studii de la Ipotești. Fiind în zonă, am vizitat apoi lacul din pădurea Baisa, care a constituit o sursă de inspirație a multor poezii ale lui Mihai Eminescu.

Itinerarul prin Botoșani a fost derulat în cea mai mare parte pe jos, putând admira trecutul și prezentul acestei urbe. Cu o viață culturală foarte bogată, "târgul boierului Botășani" a dat de-a lungul anilor mari personalități ale științei și culturii, care și-au înscris numele în patrimoniul cultural românesc și universal: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Grigore Antipa, Ștefan Luchian, Nicolae Leon, Elie Radu, Mihail Sorbul, Octav Onicescu, George Enescu. Parcurgând centrul orașului și strada Cuza Vodă am ajuns la biserica romano-catolică, dedicată nașterii sfântului Ioan Botezătorul, un edificiu din secolul al XIX-lea, ridicat în stil neogotic, care înnobilează în chip fericit peisajul citadin botoșănean. Fiind zi de sâmbătă, nu au lipsit "miresele" și artiștii în straie populare autohtone.

Nu puteam zăbovi prea mult în reședința județului din colțul nord-estic al țării, de aceea ne-am îndreptat spre alte meleaguri păstrătoare ale memoriei credinței din Moldova. Am putut face astfel o altă incursiune în istoria laică și bisericească a patriei noastre, mai ales că am trecut prin câteva localități cu renume: Copalău, Flămânzi, Hârlău și Cotnari. Nu ne-am putut abține să nu facem o haltă în această localitate, atât pentru a vedea vestigiile bisericii "Adormirea Maicii Domnului", dar și pentru a degusta atât de lăudatul vin de Cotnari. Gazdă ne-a fost noul paroh al acestei comunități - pr. Petru-Bogdan Răchiteanu, pe care unii "fericiți" l-au recunoscut din recentul pelerinaj făcut la Șumuleu Ciuc. Părintele Alois a mai ținut și aici o lecție de istorie, mai ales despre ruinele bisericii ridicată în secolele XIV-XV. Cotnariul s-a evidențiat din punct de vedere religios în secolul al XVI-lea, când comunitatea din această importantă zonă viticolă atrăgea mulți dregători occidentali, care se vor stabili aici. Localitatea a devenit un important centru cultural al timpului, mai ales după sosirea iezuiților, la sfârșitul secolului al XVI-lea. Istoria Cotnariului este legată de nume celebre, cum ar fi: Despot Vodă, Petru Șchiopul, Gaspar Graziani, Marcu Bandini etc., figuri ce au fascinat timpurile în care au trăit, dar și de Școala latină de aici. Ruinele bisericii vizitate de noi au constituit o concluzie a itinerarului din acea zi, făcând legătura între vechile și noile generații de catolici din Moldova.

În drum spre casă ne-am abătut privirea și spre Cucuteni, o vatră a culturii și civilizației noastre milenare. Astfel, ne-am putut aminti de credințele precreștine (zeități, culte solare), de perioada interferenței cu creștinismul și de implementarea credinței creștine în acest teritoriu al țării noastre.

Itinerarele credinței promovate de "Parohia Fericitul Ieremia Valahul" din Roman vor continua în luna octombrie cu un traseu propus spre ținuturi nemțene.

Fotografii de la acest pelerinaj pot fi vizualizate pe situl parohiei: www.fericitulieremiaroman.ro.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat