Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Lupului: Două evenimente ale mântuirii

Sâmbătă, 22 septembrie, și duminică, 23 septembrie 2012, la Valea Lupului au fost zile de sărbătoare prilejuite de două evenimente care întrucât au fost trăite cu credință sunt considerate în primul rând ca două evenimente ale mântuirii. Sâmbătă, 17 candidați au primit sfântul Mir care s-a celebrat la Liturghia prezidată de Excelența sa Petru Gherghel. Duminică, la ora 11, a fost sărbătorit Sfântul Pius de Pietrelcina, patronul comunității din Valea Lupului.

Sfântul Mir s-a celebrat în cadrul Sfintei Liturghii concelebrată de 11 preoți și prezidată de episcopul locului. Mirul conferit prin mâinile Excelenței sale a fost pregătit și mult așteptat de candidați întrucât acest sacrament este al Duhului Sfânt care dă celui credincios frumusețe caracterului și asemănare reală cu Cristos. Și dacă este un privilegiu pentru fiecare credincios de a fi învățat de Dumnezeu doar prin Duhul Sfânt, se ajunge la o cunoaștere adevărată și vie a lui Isus Cristos și a Sfintei Treimi. Numai prin puterea Duhului Sfânt îl avem pe Cristos în noi și tot prin el Dumnezeu reînnoiește și regenerează inimile oamenilor.

La predică, Preasfințitul Petru, care a stat între participanți, a scos în evidență lucrarea Duhului Sfânt care-i ajută pe oameni să se maturizeze ca și persoane. Prin darurile sale viața devine mai dinamică și mai rodnică iar cei care-l ascultă pot da mărturie despre adevăr. A avut loc și un frumos dialog între episcop și candidații de la Mir și întrucât aceștia au dat răspunsuri bune, au primit aprecieri din partea episcopului.

Celebrarea Mirului s-a integrat în ansamblul acestor zile bogate în tot felul de fenomene: ploi, vânt și soare, haruri și binecuvântări, toate daruri ale lui Dumnezeu. Participarea activă la celebrare s-a clădit pe conștiința că nu-i putem impune nimic Duhului Sfânt, că Mirul nu este un rit magic, dar o colaborare cu divinul și un eveniment al harului. Emoțiile au fost amplificate de gândul că ajutați de Duhul Sfânt putem învăța legile sfinte, putem acționa ca fii și fiice ale lui Dumnezeu și putem sluji iubind ca Isus.

Mulțumirii i-a dat grai unul dintre miruiți. Între altele el a mărturisit: "Am înțeles de mai mulți ani că viața creștină este ca un călătorie. De un timp am observat că drumul acestei călătorii urcă așa ca pe munte în compania lui Isus. Dar am remarcat și faptul că urcușul devine mai greu cu trecerea timpului. Tot mai greu este să fim sfinți și știm că la aceasta suntem chemați. Sfințenia este calea normală a creștinului. Biserica, mama noastră, ne-a venit în ajutor și așa cum Isus a instruit-o, ni l-a dat pe Duhul Sfânt, ne-a pecetluit pentru Paradis și ne-a dat mai mult de șapte daruri mai ales iubirea și recunoștința. Iți mulțumesc Doamne Dumnezeule din partea mea și a celorlalți frați miruiți și rămâi cu noi și noi cu tine ajutați de Spiritul lui Isus". Cu gesturi și entuziasm toți au cântat: Mi piensamento eres tu Segnor.

Cei miruiți împreună cu cei care au făcut Prima Împărtășanie anul acesta, au fost alături de toată comunitatea la sărbătorirea celui care este patronul nostru: Sfântul Pius din Pietrelcina.

Liturghia care a fost prezidată de preotul Iulian Fărăoanu însoțit de preoți din parohiile vecine, de credincioșii din comunitatea locală și numeroși oaspeți s-a celebrat afară sub razele unui soare care a făcut să fie apreciate umbra. Predicatorul, preotul Lucian Farcaș, ne-a invitat să primim invitația lui Isus de a fi instruiți, de a învăța să slujim și să fim domni și doamne care știu să slujească în mod liber, ce se închină doar lui Dumnezeu și celor mici printr-o iubire ce să o imite pe lui Isus și învață de la Pius de Pietrelcina.

Dintre cuvintele pline de înțelepciune pe care le-a pronunțat minunatul nostru sfânt, au fost citate următoarele:

- "Cât de mare este demnitatea noastră! Suntem însă mari, cu condiția să păstrăm harul sfințitor: dar, vai, cât de netrebnici devenim atunci când pierdem acest har.

Josnicia noastră, aș spune chiar că este inferioară celei a animalelor câmpului. Totul dispare, totul se anulează în fața păcatului".

- "Să nu uităm niciodată că, dacă Dumnezeu ne-ar judeca după dreptate, poate nimeni n-ar ajunge la mântuire. De aceea să facem așa încât dreptatea și pacea să se sărute, iar acest lucru îl vom obține dacă imitându-l pe Tatăl nostru, vom folosi mai mult compasiunea (milostivirea) decât dreptatea".

O parte dintre rugăciuni au fost făcute pornind tot de la reflecțiile lui. Iată câteva:

"Dumnezeule, tu știi să ne faci viața dulce chiar când este amară și să transformi în premiul veșnic chinurile care sunt trecătoare. Tot tu ne arăți prin exemplul actual al lui Padre Pio că putem trăi o viață simplă și sublimă în același timp. Încurajați de exemplul de credință al lui Padre Pio, fă ca prin meditație să ne cunoaștem defectele, să ne străduim pentru a corija defectele și a tempera instinctele. Cinstindu-l pe îngerul păzitor asemenea lui Padre Pio, tot la îndemnul lui să ne străduim nu să fim îngeri buni, ci oameni buni. Duhule Sfinte, dă-ne harul pietății ca să fugim cu toate puterile de tulburările și amăgirile care ne ating inima pentru a trăi Evanghelia cât mai profund!

Mai presus de aceste descrieri, momentele acestor zile sunt momente ale harului și ale mântuirii, căci "orice zi este primită pentru a iubi mai mult, pentru a gândi mai profund, pentru a sluji mai mult, dacă-l imităm și-l urmăm pe Isus cel răstignit".

Mirela Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 septembrie: Valea Lupului: Administrarea Mirului


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat