Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Prezență românească la o întâlnire națională a AC din Italia

La "Domus Mariae" din Roma s-a desfășurat, în perioada 21-23 septembrie 2012, întâlnirea națională a președinților și asistenților unitari diecezani și regionali din Acțiunea Catolică din Italia, cu tema "Legături de viață bună. Acțiunea Catolică, Biserica locală și Biserica Universală". A fost invitată și o delegație din partea Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, din componența delegației făcând parte PS Aurel Percă, însoțit de pr. Felix Roca și Adriana Ianuș, președinta Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași, care au avut intervenții în plen în ultima zi a lucrărilor.

Scriind despre mărturia delegației ieșene, "Vatican Insider", într-un articol publicat pe pagina sa de internet, adaugă:

"Deosebit de semnificativă a fost mărturia adusă de prietenii din Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași, în România (...) În cuvintele lor, istoria unei ramuri a Acțiunii Catolice din România care «a crescut în număr și în angajare, în special în a face cunoscut rolul laicilor în Biserică și în societate, luând în considerație că documentele Conciliului Vatican II au fost publicate în limba română abia din 1990, după căderea comunismului, adică la 35 de ani de la încheierea conciliului».

O experiență de laicat de AC misionar și evanghelizator poate fi numit cel din România, «implicat în educarea pentru credință și în acțiunea de caritate». Un laicat de AC foarte atent la teme precum familia, «o realitate care în România resimte încă un context general din ce în ce mai mult marcat de problemele economice și de o puternică emigrare care tinde să dezagrege țesutul social și comunitar».

AC din România punctează mult și pe formarea adulților, «pentru ca ei să poată fi un sprijin în lucrul cu noile generații. Este adevărat, aceasta ar trebui să fie evident, dar istoria trecută, marcată de comunism, a lăsat semne puternice. De fapt, regimul interzicea orice formă de adunare, în afara acelora care asumau rolul propagandei comuniste. După ce am învățat să stăm împreună și să lucrăm pentru binele tuturor, dorim cu putere să vină ceasul când adulții vor deveni cu adevărat educatori plini de pasiune pentru viața tinerilor»".

Întâlnirea a fost o etapă semnificativă în drumul pe care Acțiunea Catolică îl face, împreună cu întreaga Biserică, spre sărbătorirea a 50 de ani, la 11 octombrie, de la deschiderea Conciliului Vatican II. Contextul în care s-a desfășurat această întâlnire din Italia stă sub semnul pregătirilor pentru începutul Anului Credinței (11 octombrie) și apropiata deschidere a Sinodului Episcopilor (7-28 octombrie 2012) despre noua evanghelizare pentru transmiterea credinței creștine.

Ovidiu Bișog

* * *

Fragmentul original de pe site-ul "Vatican Insider" poate fi citit la pagina:
http://vaticaninsider.lastampa.it/homepage/news/dettaglio-articolo/articolo/concilio-18359/

* * *

Roma: Legături de viață bună - Acțiunea Catolică, Biserica locală, Biserica Universală

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-23 septembrie: Roma: Legături de viață bună - Acțiunea Catolică, Biserica locală, Biserica Universală


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat