Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Deschiderea anului școlar la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif"

Într-o atmosferă de sărbătoare, luni, 17 septembrie 2012, a avut loc deschiderea noului an școlar la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău. La ora 10.30 a început sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, cu participarea părintelui director Anton Săboanu, părintelui Isidor Dâscă, decan de Bacău, a preoților spirituali și formatori și a preoților din parohiile băcăuane. Acestora li s-au alăturat profesori, oficialități, părinți și personalul auxiliar al colegiului.

Încă de dinainte de ora 10.00, în fața seminarului băcăuan, unii tineri s-au reîntâlnit plini de bucurie, cu zâmbetul pe chip, după vacanța bine-meritată; dar se puteau vedea și elevi care călcau cu emoție spre acest colegiu, aceștia fiind în clasa a IX-a. Se aflau printre elevi și dascălii, profesorii care vor avea pentru încă un an misiunea de a cizela aceste mlădițe tinere ale Bisericii și ale societății. Mulți dintre elevi au fost însoțiți fie de părinți, fie de prieteni.

Așa cum se obișnuiește în colegiul catolic, și anul școlar 2012-2013 a fost inaugurat cu sfânta Liturghie, "un nou an școlar, un nou an de pregătire, un nou an în care să ne deschidem inima și mintea pentru a crește și în vârstă dar și în înțelepciune, de a crește și în sfințenie și în bunătate", așa cum a afirmat PS Aurel, în întâmpinarea făcută celor prezenți, la începutul sfintei Liturghii, aducând totodată salutul episcopului de Iași, PS Petru Gherghel.

Preasfințitul Aurel a ținut și cuvântul de învățătură în care a adus în prim plan imaginea lui Isus, care, la 12 ani, a fost în templu, în mijlocul învățătorilor pe care-i asculta și le adresa întrebări. Această imagine a aplicat-o elevilor și profesorilor, afirmând că "ascultarea nu trebuie să fie doar pasivă, dar una activă care să ducă la cizelarea și formarea umană, la a dobândi înțelepciune". De altfel, Excelența sa a subliniat importanța înțelepciunii pentru un elev, pentru un tânăr, pentru că "a avea înțelepciune înseamnă a avea nu numai capacitatea de a aduna cunoștințe teoretice, dar a avea înțelepciune înseamnă a îmbina toate aspectele, și teoretice, și practice, astfel încât să rezulte o simfonie, o armonie în viața voastră".

Preasfințitul a insistat asupra motivațiilor pentru care se merge la școală. A atras atenția asupra faptului că astăzi, "deși doctoratele se numără cu miile, mulți nu știu să facă deosebirea între verbele auxiliare a fi și a avea". S-a evidențiat că "fericirea adevărată nu înseamnă a avea cât mai multe lucruri, dar... izvorul adevăratei înțelepciuni și fericiri este tocmai în a ști cum să conjugi verbul a fi... atunci când introducem în societatea noastră civilizația iubirii care pornește de la calitatea lui a fi".

A vorbit apoi și despre dimensiunea jertfei, a crucii care trebuie să fie urmată și de elevi și de educatori, pentru că "fără sacrificiu nu putem realiza nimic; oamenii mari au făcut lucruri mari cu sacrificii".

Preasfințitul i-a încurajat pe elevi să facă pasul spre viitor, dar "nu singuri, ci împreună cu cei cărora le sunt încredințați și depinzând foarte mult de apropierea de Dumnezeu, de valorile credinței". "Tot ce faceți din iubire vă înnobilează, ce e făcut în silă vă face sclavi!", au fost cuvintele adresate de Preasfințitul în finalul predicii.

La sfârșitul Liturghiei, pr. director Anton Săboanu a amintit de îndemnul fericitului papă Ioan Paul al II-lea care spunea: "Scopul, finalitatea școlii este omul, iar scopul, finalitatea omului este Dumnezeu". Părintele a spus că "începem anul școlar sub privirea, în prezența și în comuniune cu Dumnezeu, pentru că școala e un loc de formare și un loc de viață... Dragi profesori, într-un anumit fel, 450 de elevi ne pun viața lor în mâinile noastre: idealurile lor, speranțele lor și ale părinților, ale familiilor. Nu e simplu, nu e puțin lucru. E un mare dar, însă și o mare responsabilitate. Iată de ce suntem chemați astăzi să înțelegem și să trăim misiunea noastră ca o vocație, ca o chemare din partea lui Dumnezeu, de a-i ajuta pe acești tineri să treacă, așa cum spunea Preasfințitul, de la a avea la a fi; de a-i ajuta să devină oameni în sensul deplin și adevărat al cuvântului".

Părintele director a avut un îndemn și pentru tinerii colegiului: "Dragi tineri ai colegiului nostru, parcurgeți aici, în această școală, patru ani, poate cei mai importanți din viața dumneavoastră pentru că sunt anii devenirii, pentru că sunt anii în care vă conturați ca oameni, cu principii de viață, cu sistem de valori. Vă spun fără teama de a greși că puteți avea încredere în noi, formatorii voștri, că vă suntem alături, că vrem să vă oferim, nu numai cunoștințe, să vă ajutăm să vă deschideți orizontul cunoașterii, dar vrem să vă ajutăm să trăiți, să relaționați corect, profund și creștin; vrem să contribuim la devenirea dumneavoastră ca oameni. Aveți încredere în noi, luați în serios darul, talantul pe care Dumnezeu vi la oferit, lucrați cu el și faceți din acești ani și din acest parcurs în colegiul nostru un drum al devenirii și al împlinirii!"

Părintele a mulțumit pentru sprijinul oferit de Episcopie, în special de PS Aurel Percă, al preoților din dieceză și al credincioșilor, al părinților elevilor. A mulțumit totodată și primăriei prin intermediul lui Gheorghe Vătămănescu, care a transmis, la rândul său, un mesaj din partea primarului municipiului Bacău, Romeo Stavarache.

După ce PS Aurel a declarat noul an școlar 2012-2013 deschis și a făcut ultimele urări elevilor, l-a prezentat pe noul părinte formator din colegiu, pr. Cătălin Farcaș, care a venit în locul pr. Ioan Balan; după care a implorat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor profesorilor, elevilor și credincioșilor prezenți.

Dorim mult succes și binecuvântare în noul an tuturor elevilor și profesorilor!

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Discursurile PS Aurel Percă (și predica), pr. Anton Săboanu și Gheorghe Vătămănescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 septembrie: Bacău: Deschiderea anului școlar la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif"


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat