Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

SCRISOARE PASTORALĂ

A învăța pentru a cunoaște și a iubi

Dragi elevi,

Luna septembrie este luna în care începe școala, drum al pregătirii pentru viață.

În această atmosferă efervescentă, gândul nostru se îndreaptă spre toți cei care, după ce au parcurs școala vieții în familie, încep un timp de muncă pentru a pătrunde mai adânc în misterele vieții și ale științelor, încep drumul căutării adevărurilor, care trebuie să lumineze pașii omului pe tot parcursul vieții.

Așadar, gândul nostru ne poartă spre voi, dragi elevi și eleve, dornici să măriți tot mai mult bogăția cunoașterii.

Fiecare a auzit deja că omul este capodopera creațiunii și că a fost înzestrat cu facultăți divine, ce îl situează pe locul cel dintâi dintre ființele întregului univers, cu puțin mai mic decât îngerii, așa cum notează Psalmul 8,4-6: "Când privesc cerurile, lucrările mâinilor tale, luna și stelele pe care le-ai creat, mă întreb, ce este omul, că te gândești la el sau fiul omului că îl iei în seamă. L-ai făcut cu puțin mai mic decât pe îngeri, l-ai încununat cu cinste și măreție".

Acesta este omul, opera cea mai perfectă a mâinilor sale, și lui i-a încredințat toate, așezându-le sub stăpânirea lui. Pentru aceasta trebuie să ne minunăm și să proclamăm lucrarea Domnului, spunând: "Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat e numele tău peste tot pământul!"

Când se naște un copil, trebuie cu adevărat să ne minunăm și să ne bucurăm, preamărindu-l pe Creator.

Când un copil crește la umbra părinților în casa părintească, simte iubirea lor, el descoperă ce minunată este lucrarea Domnului, care i-a dat viață și l-a înzestrat cu atâtea daruri, mai ales cu darul cunoașterii și al iubirii.

Când se deschid porțile școlii, mica minune a vieții începe să intre în tainele cărților și ale științei.

Când copilul, elevul întâlnește minunățiile vieții și ale naturii, glasul lui se unește cu cel al părinților, al educatorilor și învățătorilor și exclamă cu mare bucurie: "Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat e numele tău peste tot pământul!" M-ai înzestrat cu atâtea daruri, cu viață, cu minte și voință, și mai ales cu iubire.

Dragi copii, dragi elevi,

Când eram copil și am început să învăț catehismul, una dintre întrebări era aceasta: "Pentru ce l-a făcut Dumnezeu pe om?" Nu pot uita răspunsul simplu, pe care l-am învățat pe de rost: "Dumnezeu l-a făcut pe om, ca omul să-l cunoască, să-l iubească, să-i slujească și astfel să dobândească viața veșnică". După toate studiile și cercetările, în inima mea au rămas întipărite aceste cuvinte: "ca să-l cunoască și să-l iubească".

Acesta este rolul primei școli, familia; acesta este rolul școlii pe care o începeți sau o reîncepeți în aceste zile de septembrie: a învăța pentru a cunoaște și pentru a iubi, a iubi pentru a cunoaște.

Fiecare literă, cifră, fiecare cuvânt, fiecare propoziție ori lecție înseamnă un pas, mai întâi mic, apoi tot mai mare, pentru a aduna cunoștințe și date despre viața omului și destinul său.

Cu această mare bucurie a cunoașterii, a studiului și a școlii, voi, în aceste zile, vă îndreptați din nou spre băncile din școli, spre cărțile voastre din ghiozdane ori biblioteci, spre educatorii și învățătorii voștri, spre a aduna cât mai multe și folositoare informații, ca să cunoașteți viața, scopul vostru, locul vostru între oameni și, mai ales, să-l cunoașteți pe Dumnezeu care v-a creat și v-a înzestrat cu atâtea haruri și care vă cheamă să-l iubiți pe el, marele Creator și Părinte, și pe oamenii ce vă înconjoară, făpturile sale.

Timpul școlii este o perioadă binecuvântată pentru cel care înțelege că omul are o misiune în această lume și are un destin veșnic.

Școala îl face pe om capabil să-și cultive virtuțile, să crească în cunoștințe și să-și descopere locul adevărat în universul în care Dumnezeu l-a așezat. Acum poate descoperi cu adevărat că viața are un sens, că timpul este o monedă prețioasă, că numai atunci când îți descoperi valoarea, numai atunci când descoperi adevărul și pe cel care te-a creat, numai atunci porți în tine chipul și imaginea creatorului și transmiți celor din jur farmecul iubirii și al fericirii.

Cu ocazia Întâlnirii Naționale a Tinerilor de anul acesta (25-29 iulie), a fost publicat un catehism special adresat tinerilor dornici să crească în cunoaștere și să-și descopere idealul pentru care au venit în lume.

Catehismul este adaptat pentru cei tineri, dar nu numai pentru ei, ci și pentru cei care vor ajunge la vârsta tinereții și a maturității, adică pentru voi. El este rodul muncii multor specialiști în diferite domenii ale teologiei și ale vieții, dar mai ales acest catehism-ghid este rodul întrebărilor multor tineri și produsul contribuției lor. Titlul este Youcat, inițialele în limba engleză de la Catehismul tinerilor.

Prima întrebare este deosebit de cuprinzătoare și primul răspuns este fundamental: De ce suntem pe pământ, adică de ce ne-a creat Dumnezeu?

Redau răspunsul pe care îl prezintă acest minunat catehism: "A fi om înseamnă a proveni de la Dumnezeu și a merge spre Dumnezeu. Originea noastră este mai îndepărtată decât cea constituită din părinții noștri și trebuie căutată în Dumnezeu, în care se află orice fericire din cer și de pe pământ; el ne așteaptă în fericirea sa veșnică și infinită".

Dragi elevi,

Școala ne deschide spre orice lucru frumos și spre tot ce a făcut Dumnezeu, dar mai ales ne ajută să cunoaștem inima noastră pe care a creat-o Dumnezeu și care are o dorință profundă. Iată ce notează Catehismul tinerilor despre acest adevăr: "Dumnezeu a pus în inima noastră dorința de a-l căuta și de a-l găsi; sfântul Augustin spune: "Tu ne-ai făcut pentru tine și inima noastră nu are pace până când nu se odihnește în tine"".

Acum când porțile grădinițelor, ale școlilor se deschid, vă îndemn, dragi copii și tineri, să pășiți cu mult curaj în universul cunoașterii și vă asigur că dacă veți munci, veți studia și veți iubi, îl veți cunoaște pe Dumnezeu, tot ce a făcut el în lume și veți ști să prețuiți ceea ce el ne-a dăruit: viața, inteligența și voința, care sunt cele mai frumoase calități ale omului, ale voastre.

Spor la carte, la cunoaștere și la iubirea lui Dumnezeu și a semenilor!

Iași, 1 septembrie 2012

Al vostru episcop,
+ Petru Gherghel


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat