Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Cine sunt eu?

Oamenii de la noi îi spuneau "umbra". Tot așa-i ziceam și noi - fiindcă dacă i-am fi spus "nebun" sau "prost" sau cine-știe-cum altcumva, primeam îndată ce meritam de la cei mari: e păcat, nu se cade, e ca și cum l-ai trimite în iad și te-ai duce și tu după el. Și apoi, cine știe ce era în mintea lui!... Iarna se aciua cum putea cu cele două oi și câinele în vreo văgăună, dar, cum treceau ploile, ieșea și se ținea așa, după noi - se uita cum ne jucam, dacă era ceva greu de făcut punea mâna să ajute fără o vorbă - că vorbele-i ieșeau tare anevoie de pe buze. Ne obișnuiserăm cu el. Venise odată cu familia tâmplarului - dar de unde și de ce, nimeni nu știa. Și apoi, doar nu era să-ți întrebi umbra ce caută după tine, nu?! Așa era și azi. Mai toată ziua ne jucaserăm - treburile se cam terminaseră, urmau ploile și uite, ne strânseserăm să mai vorbim și noi vrute și nevrute. Născocisem chiar și un joc: ne închipuiam fiecare dintre noi că suntem altcineva - ba un prinț, ba un conducător de oști - eu ziceam că sunt cel mai bogat om de pe pământ, mă plimbam încruntat printre ei, ziceam că trebuie să-mi slujească toți, frate-meu a râs și a zis că oi fi eu bogat, dar el e cel mai puternic și strigă la toți și-i păcălește pe toți și spune câte minciuni vrea, oricui și se poartă urât cu toată lumea, că doar așa fac cei mari și tari, nu?! Văru-meu striga nici mai mult nici mai puțin că el e de adevărat stăpânul lumii, și bogat, și puternic și mănâncă toată ziua numai bucate alese (se vede treaba că i se făcuse foame - și nu numai lui), așa că nici una, nici două, cât pe ce să ne luăm la bătaie, să vedem noi cine-i mai tare!

"Umbra" stătea și se uita la noi, clătinând când și când din cap. Și l-am văzut atunci cum se ridică, trece printre noi - mi-am zis că vrea și el să intre în joc, deși n-o mai făcuse niciodată până atunci și merge cu pas măsurat spre puștiul cel mic care se uita și el tăcut la noi, fără sa intre în joc (oricum, nu l-am fi primit, era prea mic pentru așa niște lucruri importante) - și ce credeți?! Bărbatul acela în puterea vârstei, voinic și tăcut, "umbra", chiar "umbra", care se ținea scai de noi, mai să ne păzească, mai să ne ajute și de care știam toți că e puțin la minte (nu vorbește, nu spune minciuni, atunci cum altfel să fie?!) chiar el - îngenunche în fața puștiului, apoi se întinse la pământ cu fața în jos și cu mâinile în laturi, le adună deasupra capului, ridică privirea spre copil și-i șopti: "Tu... tu ești Regele. Tu ești preotul. Tu ești profetul. Fiindcă Tu ești..." și-l podidiră lacrimile. Lunecau șiroaie pe chipul ars de soare, pe barbă, amestecându-se acolo, în pulberea drumului.

Am amuțit cu toții. Copilul stătea nemișcat. Apoi ridică mâna și făcu un semn pe capul bărbatului care rămăsese prosternat pe pietrele fierbinți ale drumului. Și așa, ca într-o străfulgerare, mi se păru că-l zăresc luminând ca soarele pe el, copilul de azi, înveșmântat în lumină, iar în spatele lui, înălțându-se, o umbră - umbra unei cruci cât cerul de mare. După o clipă, totul se stinse în lumina blândă a asfințitului, copilul privea nemișcat la bărbatul care stătea în genunchi înaintea lui, îi puse mâna pe obraz, îi șterse lacrimile și-i șopti: "Eu sunt cel care șterge lacrima fiindcă moartea și-a găsit moartea - dar să nu mai spui nimănui, niciodată ce ți-a dezvăluit Tatăl meu din ceruri".

Bărbatul se ridică, se uită lung la noi și ne șopti: când s-a născut, a primit în dar aur, smirnă și tămâie de la magii aduși de stea. Eram acolo. Știam că numai unui rege, preot și profet i se cuvin asemenea daruri. Dar tocmai fiindcă e rege, a venit să slujească, nu să fie slujit; fiindcă e preot, se oferă El însuși pe altar ca jertfă - iar profet, este - fiindcă El e însuși Cuvântul.

*

Mult timp n-am înțeles ce a vrut bărbatul acela să zică - dar nici nu ne-am mai jucat vreodată de-a "cine-i mai puternic" - fiindcă știam. De asta am venit aici - spuse tânărul - și l-am adus și păstorul acela cu mine, să dea mărturie la judecata de mâine. Uite-l, e acolo, își încălzește oasele bătrâne la foc, că tare s-a mai făcut frig. Chiar și pe mine mă cuprind fiorii. Acolo, în temnița umedă, de piatră, coborât cu funii, zace Regele, preotul și profetul nostru.

Asta n-am s-o înțeleg niciodată - dar cine sunt eu, să-L înțeleg pe Dumnezeu?!

De undeva, se auzi cocoșul cântând. Se lăsase tăcerea, grea și rece ca o piatră de mormânt. De alături, plânsul unui bărbat sfâșia noaptea.

Și mi-am adus aminte: atunci, în jocul nostru, când văzusem Gloria acelui copil, mai întâi, fusese umbra. Umbra crucii, cât cerul nopții de mare.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat