Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

Duminică, 30 septembrie 2012, începând cu ora 11.00, va avea loc consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași. În prezența mai multor episcopi, preoți și a numeroși credincioși, comunitatea Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași invită la această sărbătoare, pentru a-i aduce laudă și preamărire lui Dumnezeu pentru faptul că în zona Nicolina a orașului Iași este un locaș de cult demn pentru celebrarea sfintelor sacramente.

Până la Revoluția din decembrie 1989, în municipiul Iași exista o singură biserică romano-catolică, și anume, catedrala "Adormirea Maicii Domnului". Având în vedere greutățile mari în ceea ce privește păstorirea credincioșilor romano-catolici din orașul Iași, la inițiativa PS Petru Gherghel, episcopul romano-catolic de Iași, în anul 1991 s-a început construirea bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" pe un teren viran din cartierul Nicolina (aflat în partea de sud-vest a orașului). Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în mai 1991.

Proiectul a fost realizat de arhitectul Gheorghe Hereș, autorul proiectelor mai multor biserici catolice de pe teritoriul Diecezei de Iași. Lucrările au fost demarate la data de 6 mai 1991; prima sfântă Liturghie în acest nou lăcaș s-a celebrat la data de 27 noiembrie 1994 și a fost inaugurat ca filială a Parohiei Iași - "Adormirea Maicii Domnului".

La 1 octombrie 1995, de sărbătoarea sfintei Tereza a Pruncului Isus, episcopul Petru Gherghel a hotărât despărțirea filialei "Sfânta Tereza" - Nicolina de Parohia Iași și constituirea ei ca parohie de sine stătătoare, iar printr-un decret episcopal a numit primul paroh în persoana pr. Pavel Chelaru. Această parohie a avut până în prezent următorii parohi: pr. Pavel Chelaru (1995-1999), pr. Isidor Iacovici (1999-2004), pr. Anton Farcaș (1 august 2004 - †16 februarie 2010) și pr. Petru Sescu (14 aprilie 2010 - prezent). Părinții vicari au fost: pr. Egidiu Condac, pr. Iulian Faraoanu, pr. Daniel Diac, pr. Iosif Iacob, pr. Gabriel Bucur, pr. Felix_Marius Roca, pr. Daniel Iacobuț, pr. Eduard Patrașcu. În prezent vicarii care activează în Parohia "Sf. Tereza" din Iași sunt: pr. Daniel-Nicu Butacu și pr. Marcelin Blaj.

Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași are în păstorire pe credincioșii aflați în partea de sud-vest a orașului, mai exact cartierele Nicolina, Frumoasa și C.U.G. și satele Lunca Cetățuii, Valea Adâncă, Miroslava, Mânjești și Vorovești.

În decursul timpului, numărul credincioșilor parohiei a evoluat astfel:

  • 1995: 866 familii cu 2.988 de credincioși

  • 2005: 710 familii cu 2.500 de credincioși

  • 2010: 697 familii cu 2.456 de credincioși

  • 2012: 704 familii cu 2.054 de credincioși

În prezent, în biserica "Sfânta Tereza" sfintele Liturghii sunt celebrate după următorul program: duminica - la orele 09.00, 11.00 și 17.00, la sărbători - la orele 09.00, 11.00 și 18.00, iar în zilele obișnuite - la orele 07.00 și 18.00.

Biserica "Sfânta Tereza" din Iași este construită din beton armat, fiind o clădire în stil modern, în formă de corabie, având crucea plasată în vârful catargului. La fel de bine biserica duce cu gândul și la cortul întâlnirii din Vechiul Testament, prefigurare a Bisericii lui Cristos.

Clădirea bisericii are formă de pătrat, cu laturile de 21,50 m. Biserica are următoarele dimensiuni: 453,69 m2 - suprafața navei, 106 m2 - suprafața balcoanelor, 5580,68 m3 - volumul bisericii, 17,58 m - înălțimea până la grinda de acoperiș și 32 m - înălțimea turnului principal până la vârful crucii. Clădirea este acoperită cu tablă și are un turn, cu o cruce monolit de 1,5 tone în vârf. Pereții bisericii sunt placați în exterior cu plăci de travertin de Borsec. Pereții interiori sunt acoperiți cu praf de piatră, iar pardoseala este din marmură, ca și prezbiteriu (tabernacolul, pupitrul, vasul de botez etc.).

La intrarea principală în biserică se află un vitraliu ce o reprezintă pe sfânta Tereza cu răstignitul în brațe, înconjurat de trandafiri din care cad petale, vrând să reprezinte împlinirea promisiunii făcute de Patroana comunității noastre că va petrece cerul făcând să cadă o ploaie de trandafiri (haruri) asupra cinstitorilor ei. Pe peretele altarului, în centru, se află tabernacolul înconjurat de un mozaic care pune în evidență crucea, vrând să semnifice iubirea lui Cristos față de noi dovedită prin cruce, dar și prin Euharistie, rămânând cu noi până la sfârșitul veacurilor. De o parte și de alta a tabernacolului, au fost amplasate alte două mozaicuri. Mozaicul din partea stângă reprezintă o scenă din Vechiul Testament, în care Abraham primește vizita celor trei îngeri (trimiși ai lui Dumnezeu), pe care el îi pune la masă. Deasupra tabernacolului se află vitraliul central, sub formă de cruce, în care este reprezentat Isus Înviat. Mozaicul din partea dreaptă reprezintă scena frângerii pâinii de la Emaus. Acestea au fost sfințite printr-o celebrare solemnă de către Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, la data de 30 octombrie 2011.

Geamurile bisericii sunt în formă de arcadă și pe acestea au fost amplasate patru vitralii, ce prezintă momente mai importante din viața sfintei Tereza a Pruncului Isus. Un vitraliu o prezintă pe Tereza în familie, stând pe brațele mamei sale. Următorul vitraliu o arată pe Tereza în genunchi în fața Sfântului Părinte papa Leon al XIII-lea pentru a cere permisiunea de a intra în mănăstire, căci nu avea vârsta potrivită pentru aceasta. Mai apoi se poate observa un vitraliu ce o arată pe Tereza în mănăstire, cu cartea Istoria unui suflet care a făcut să I se atribuie titlu de doctor și învățător al Bisericii, tocmai de aceea alături în stânga ei se află bazilica "Sfântul Petru" din Cetatea Vaticanului. În dreapta ei se află o scenă din misiunea administrată de preoții diecezei noastre din Maicona-Kenya, ea fiind declarată și patroană a misiunilor. Cel de-al patrulea vitraliu ne prezintă relicviarul cu rămășițele pământești ale sfintei Tereza a Pruncului Isus și un grup de credincioși, reprezentând diferite categorii și stări religioase care participă la o procesiune, arătând astfel că toți doresc să urmeze calea cea mică.

Iluminatul bisericii este asigurat de un candelabru circular, având diametru de 8,25 m, de care atârnă 12 mici candelabre, îmbrăcate cu cristale. Numărul cristalelor pereche este aproximativ egal cu numărul familiilor comunității noastre (704). Fiind în al doilea An dedicat Familiei, și pregătindu-ne pentru celebrarea Anului Credinței, am vrut să arătăm că așa cum cristalele luminate încântă privirea, la fel și familiile comunității noastre luminate de credință pot edifica privirea celor care, văzând faptele lor bune să-l preamărească pe Tatăl din ceruri (cf. Mt 5,16).

La subsolul bisericii se găsesc șapte încăperi folosite pentru diferite activități pastorale, precum și formativ-caritative ale comunității noastre.

"Vă așteptăm la dubla sărbătoare a noastră, de consacrare a altarului și sfințire a bisericii, precum și a hramului comunității, duminică, 30 septembrie 2012, la ora 11.00".

Pr. paroh Petru Sescu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat