Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Taina crucii

Frumos mai e fratele meu! Cu siguranță e cel mai frumos dintre noi - iar despre noi se spune că suntem cei mai frumoși oameni de pe aici. Sigur că-mi pare bine când aud asta - dar "a fi frumos" nu înseamnă mare lucru pentru noi, ceilalți. Pentru el însă, da. Și uite de ce: când cel mai bătrân din familie e gata să treacă la Domnul, îl cheamă la el pe cel mai frumos dintre urmași și-i încredințează taina. Lui și numai lui. Iar el se leagă cu viața s-o apere și s-o dea mai departe, tot așa, când vine vremea. Noi suntem păstrătorii tainei, dar numai unul singur din noi o află și o poate transmite. Cel mai frumos - fiindcă în limba moșilor noștri, "frumos" înseamnă "bun", "înțelept" și "sfânt". De asta mama ne spune, când o întrebăm cum arată Dumnezeu, că el este "cel bun și frumos".

Astăzi s-a împlinit ziua. Fratele meu a intrat în casă, iar noi am rămas să-l așteptăm.

N-a zăbovit mult. Când a ieșit, purta la gât crucea bunicului. O cruce simplă, de lemn, înnegrită și ca vai de lume de veche ce era. Crucea era transmisă odată cu taina, doar șnurul se schimba, de fiecare dată, după voia stăpânului.

Stăpânul tainei - asta era acum fratele meu.

Și cum mă uitam așa, la crucea bunicului și mă rugam în gând să-l primească Domnul și să-l odihnească bine pe el, care nu cunoscuse decât truda toată viața lui, mi se păru că se stârnește vântul. Mai întâi așa, ca o adiere ușoară și înmiresmată, apoi ceva mai puternică, s-a jucat o clipă în pragul casei, în frunzele copacilor, ne-a dat ocol și ne-a ciufulit părul, a scuturat câteva flori albe-amarui din zarzărul nostru și s-a înălțat așa, spre cerul senin, care-și purta alene podoaba de nori albi și mici - știți voi, norii aceia cărora bunicul le spunea "îngerași" - nu c-ar fi fost îngerași de adevărat, dar cum să ni-i arate el pe îngerași când vroiam noi?! Mi s-au umplut ochii de lacrimi - din cauza luminii cerului, desigur. Și tot de asta, când m-am uitat la fratele meu, l-am văzut ca din depărtare, într-o lumină dulce și blândă, învăluit în soarele dimineții... Era frumos fratele meu, dintotdeauna fusese cel mai frumos dintre noi, dar acum era dincolo de frumusețe, așa cum lumina e dincolo de orice înserare.

*

De asta n-am putut să cred când mi-au spus că l-au ucis. Acolo, în biserica aceea îndepărtată, într-un colț uitat de lume, în timp ce se ruga. În asfințit. Înălțase biserica aceea piatră cu piatră, cu mâinile lui. Și cu cei câțiva localnici, cărora le dăruise cuvântul evangheliei. Unul dintre ei a venit astăzi cu crucea lui. Aproape un an i-a trebuit să ajungă aici. Aproape un an... Mersese mai mult pe jos - cine știe cum nimerise... Spunea că l-a adus visul (sau vântul - n-am înțeles ce repeta); nu s-a așezat jos, n-a băut apă, n-a mâncat. Lacrimi mari se rostogoleau pe obrajii înnegriți de vânt și soare. A plecat înapoi. Atâta a spus: "Omul lui Dumnezeu știa c-o să moară" - fiindcă așa spun ei preotului: "omul lui Dumnezeu".

M-am uitat la cruce. Purta încă urma sângelui. Se închegase acolo, între șnur și cruce. Lemnul luase din sângele lui. Când am dat s-o scot de pe șnur, a căzut ceva. Cât un bob de grâu. Înnegrit de vreme. Dar lăcașul unde era ascuns fusese poleit în aur. Și acolo, înlăuntru, se putea citi, scrijelit neîndemânatic, INRI.

Fiindcă în oglinda rotundă ca un ochi de aur, fusese păstrat lemnul și sângele altei cruci.

Câteva luni mai târziu, a venit o scrisoare. Fusese trimisă de fratele meu, cu câteva zile înainte de a fi ucis. Nu avea decât câteva cuvinte: "Adevăr, adevăr îți spun: trebuie să vă nașteți din nou. Vântul suflă încotro vrea și tu îi auzi vuietul, dar nu știi de unde vine, nici încotro merge. La fel se întâmplă cu oricine e născut din Duh". Le auzisem de atâtea ori spuse de bunicul meu, spuse de fratele meu...

Cine știe, poate de asta în familia noastră întotdeauna cineva se face preot, cineva pleacă, cineva duce cuvântul evangheliei... și cineva e dincolo de frumusețe, așa cum lumina e dincolo de orice înserare, fiindcă în faptul serii, cineva... își amestecă sângele, pe cruce, cu al Lui...

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat