Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Înălțarea Sfintei Cruci

În cruce ni se revelează răutatea păcatului și iubirea nemărginită a lui Dumnezeu

Sărbătoarea de astăzi se numește Înălțarea Sfintei Cruci. Biserica înalță astăzi sfânta cruce înaintea ochilor noștri, pentru ca fiecare dintre noi să o poată vedea cât mai bine și, văzând-o, să înțeleagă răutatea păcatelor comise, păcate care au dus la suferința și moartea lui Isus, dar și la suferința și moartea noastră; dar în același timp să înțeleagă tot la fel de bine și dragostea lui Dumnezeu față de oamenii păcătoși.

Crucea lui Isus ne vorbește despre răutatea păcatului. Cine săvârșește păcatul, refuză pe Dumnezeu pentru diavol. Cine săvârșește păcatul renunță la titlul de copil al lui Dumnezeu, pentru a se face sclav al satanei. Cine săvârșește păcatul schimbă cerul cu iadul. Cine săvârșește păcatul mâhnește pe Dumnezeu și îmbucură pe diavol. Biblia ne spune: "Cine săvârșește păcatul, răstignește din nou pe Fiul lui Dumnezeu" (Evr 6,6). Dar așa cum am spus și mai sus, crucea ne vorbește și despre dragostea nemărginită a lui Dumnezeu față de omul păcătos.

Sfântul Alfons Maria Liguori (1696-1787) redă o istorioară creștină din primele veacuri, prin care ilustrează ceea ce s-a petrecut la cruce. Istorioara spune că undeva, într-o țară îndepărtată, un slujitor a fugit de pe domeniul unui rege bun și iubitor, pe domeniul unui rege rău și dușman al regelui bun. Regele rău l-a exploatat în așa fel pe slujitorul venit la el, încât acesta s-a îmbolnăvit iremediabil. După ce s-a îmbolnăvit, regele rău l-a abandonat lângă o groapă de gunoi. Cineva dintre oamenii regelui bun, trecând pe acolo, l-a găsit și i-a raportat stăpânului său despre soarta slujitorului fugit. Stăpânul a dat ordin ca slujitorul fugit să fie adus înapoi acasă. A chemat medicul său să-l consulte. Acesta i-a spus că boala este incurabilă. A chemat și alți medici care i-au spus la fel. În sfârșit, a venit un medic care i-a spus regelui că totuși ar exista un leac pentru boala slujitorului. "Care?" a întrebat regele. "Ca să trăiască, bolnavul trebuie să se spele în sângele unui prinț cast și plin de bunătate". Regele bun avea un astfel de prinț cast și plin de bunătate, iar acesta era unicul său fiu. Și atât de mult l-a îndrăgit regele bun, pe slujitorul fugit, că l-a dat pe propriul său Fiu la moarte, pentru ca el să fie vindecat și să trăiască.

Practic, noi suntem acel slujitor rău, care a fugit de la stăpânul bun la cel rău, care a fugit de la bine la rău, care a fugit de la viața la moarte. Așa cum diavolul i-a amăgit pe primii noștri părinți, Adam și Eva, să-l părăsească pe Dumnezeu și să cadă în suferință și moarte; așa cum diavolul i-a amăgit pe evreii din pustiu să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu care i-a scos din țara robiei cu semne mari și minuni peste fire, și să cadă în suferință și moarte (cf. Num 21,4-9); așa cum diavolul l-a amăgit pe slujitorul din istorioara de mai sus, ca să fugă de la stăpânul bun la stăpânul cel rău, unde moartea era sigură; tot astfel diavolul ne-a amăgit și ne amăgește încă și pe noi cei de astăzi, să fim neascultători față de Dumnezeu, și astfel să cădem în plasa lui de suferințe și moarte veșnică.

Astăzi trebuie să reținem bine că cine săvârșește păcatul, refuză pe Dumnezeu pentru diavol. Cine săvârșește păcatul renunță la titlul de copil al lui Dumnezeu, pentru a se face sclav al satanei. Cine săvârșește păcatul schimbă cerul cu iadul. Cine săvârșește păcatul mâhnește pe Dumnezeu și îmbucură pe diavol. Biblia ne spune: "Cine săvârșește păcatul, răstignește din nou pe Fiul lui Dumnezeu" (Evr 6,6).

Și așa cum Dumnezeu, pentru greșitorii din pustiu, a înălțat șarpele de aramă, pentru ca oricine privea spre el cu credință să fie vindecat (cf. Num 21,4-9), tot astfel pentru noi, greșitorii de astăzi, același Dumnezeu bun și iubitor de oameni l-a înălțat pe cruce pe Isus (cf. In 3,13-17), unicul său Fiu, Isus Fiul său prea iubit în care își găsește toată desfătarea, pentru ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viață veșnică.

Acum înțelegem mai bine cuvintele evangheliei de astăzi care ne spune: "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unul-născut, pentru că oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viață veșnică" (cf. In 3,16).

Așa cum spune sfântul Ioan apostolul: "Dragostea nu stă în faptul că noi l-am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că el ne-a iubit pe noi, și l-a trimis pe Fiul său ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre" (1In 4,10). Deci, "Noi îl iubim pe Dumnezeu, pentru că el ne-a iubit mai întâi" (1In 4,19).

De aceea, ori de câte ori vedem crucea, să spunem cu sfântul Paul: "Cristos a murit pentru cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu" (1Tim 1,15).

Un soldat american, în timpul Războiului de Independență, neputând merge la luptă din cauza dificultăților familiale, un altul s-a înrolat în locul său în armată și a murit în luptă, pentru ca el să poată îngriji de familia sa numeroasă și de soția bolnavă. De aceea, ori de câte ori trecea pe lângă crucea binefăcătorului său spunea: "A murit în locul meu!" Așa trebuie să spunem și noi ori de câte ori vedem o cruce: "A murit în locul meu"!

De fapt, noi trebuia să fim biciuiți până la sânge; noi trebuia să fim țintuiți pe cruce; noi trebuia să fim străpunși de lance; noi trebuia să murim, căci noi am păcătuit (cf. Rom 6,23). Dar Dumnezeu, în marea sa iubire față de noi, l-a trimis în lume pe Fiul său preaiubit, care a luat asupra sa păcatele noastre, cu toată povoara lor apăsătoare, care s-a făcut blestem în locul nostru, care a îndurat ocară și suferințe în locul nostru, și care a murit în locul nostru, pentru ca noi să avem mântuirea și viața veșnică prin el.

Sfântul Paul în lectura a doua de astăzi ne spune că Isus, pentru a ne mântui pe noi, păcătoșii și amăgiții diavolului, din Rege al universului, s-a făcut sclav; din cel care poruncește în univers și de care toate ascultă, s-a făcut ascultător până la moartea pe cruce. De aceea și Dumnezeu Tatăl, de pe cruce, l-a înălțat pe Isus la dreapta măririi sale și i-a dăruit un nume, care este mai presus decât orice alt nume, pentru ca în numele lui Isus, toată făptura în cer, pe pământ și în adâncuri să-și plece genunchiul, și orice limbă să proclame spre mărirea lui Dumnezeu Tatăl: Isus Cristos este Domnul (cf. Fil 2,6-11).

Dar, pentru că nimeni nu se poate mântui fără cruce, Dumnezeu a rânduit spre fiecărui om câte o cruce. Dar pentru a fi mântuitoare, crucea trebuie luată de bunăvoie și purtată cu bucurie pe urmele lui Isus. De aceea, Isus ne spune în Evanghelie: "Cine vrea să vină după mine, să-și ia crucea în fiecare zi și să mă urmeze" (Lc 9,23).

Sfântul Francisc de Sales (1567-1622) ne spune: Dumnezeu a avut în vedere încă din veșnicie crucea pe care o va da fiecărui copil al său spre mântuire. Însă înainte de a da crucea fiecărui om, fiecărui copil al său, El a examinat-o, a cântărit-o și a măsurat-o, pentru a nu fi cu un gram mai grea și pentru a nu fi cu un milimetru prea lungă.

O istorioară ne spune că sfântul apostol Petru s-a dus într-o zi la Isus și i s-a plâns că el a primit o cruce mai grea ca a celorlalți și l-a rugat să i-o schimbe. Atunci Domnul l-a condus într-un depozit de cruci de unde să-și aleagă una potrivită. A pus crucea lui într-un colț și a început să-și caute o alta. Când în sfârșit a găsit una potrivită, și-a dat seama că era tocmai crucea lăsată.

Și tot o istorioară creștină ne spune că un om, lăsat fiind să-și aleagă crucea de purtat, și-a ales o cruce de carton, care se putea plia și purta în buzunar. Și toată viața a trăit cu această cruce ușoară. La sfârșitul vieții, când a trebuit să treacă pragul acestei vieți spre viața veșnică, toți oamenii își punea crucea peste prăpastia care desparte lumea aceasta de lumea cealaltă și treceau. Însă când a dat să facă punte din crucea lui de buzunar, a căzut în prăpastie.

De aceea, să nu fugim de cruce, dar să o primim și să o purtăm cu dragoste ca Isus, căci:

- Crucea care l-a condus pe Isus la înviere, va conduce la înviere și pe orice purtător al ei.

- Crucea prin care Isus l-a învins pe diavol, a fost dată și omului cu același scop.

- Crucea care i-a fost punte spre cer tâlharului căit, este și acum punte spre cer oricărui om căit.

- Crucea care i-a fost izvor de putere sfântului Paul, este izvor de putere și oricărui creștin.

- Crucea care a dat fericirea și nemurirea lui Adam, va da fericirea și nemurirea oricărui ucenic.

De aceea, un ucenic fără cruce, este ca un ostaș fără armă, ca o pasăre fără aripi, ca o casă fără temelie, ca o lumânare fără fitil, ca un om fără speranță.

Cineva spunea odată că, dacă oamenii ar cunoaște valoarea crucii pentru viața de aici și pentru viața de dincolo, crucea ar deveni "ceva de furat".

O actriță franceză, indiferentă religios, privind o cruce de pe peretele unei camere de hotel, cruce în care rănile lui Isus erau foarte expresive și cruce pe care scria: "Așa iubește iubirea"!, s-a convertit și a intrat într-o mănăstire. Celor care o întrebau de ce a luat această decizie, ea le răspundea: "Dacă Isus m-a iubit atât de mult că s-a răstignit și a murit pentru mine, atunci și eu trebuie să mă schimb, pentru a-i da un răspuns pe măsură"!

Convertirea și schimbarea vieții, să fie și răspunsul nostru la dragostea lui Dumnezeu față de noi, arătată la crucea Fiului său preaiubit, pentru că întoarcerea, convertirea, este răspunsul potrivit la dragostea lui Isus arătată nouă la cruce.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat