Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Funeraliile pr. Daniel Râtan

Pr. Daniel Râtan, decedat în ziua de 7 septembrie 2012, a fost condus pe ultimul drum marți, 11 septembrie 2012, în Gherăești, localitatea sa natală. Funeraliile s-au desfășurat începând cu ora 10.00, când s-a celebrat sfânta Liturghie în biserica parohială. L-au condus pe ultimul drum episcopul diecezei, un număr mare de preoți și persoane consacrate, cei dragi din familie și mulți credincioși din Gherăești, Negrești-Oaș, Roman și localitățile învecinate, prieteni și colaboratori ai Sfinției sale.

Trupul neînsuflețit al pr. Daniel Râtan a ajuns la Gherăești luni, 10 septembrie, după ce mai întâi, la Negrești-Oaș, comunitatea în care a trăit părintele în ultimele luni, s-a celebrat o Liturghie cu prohod, în seara de duminică, 9 septembrie, prezidată de PS Eugen Schönberger, episcopul Diecezei de Satu Mare, care la sfârșitul celebrării i-a spus părintelui: "Mergi În pace, frate Daniel, și nu ne uita, căci nici noi nu te vom uita".

Liturghia din ziua înmormântării a început la ora 10,00, printr-o procesiune de la casa parohială. Alături de ep. Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, s-au alăturat pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al Fraților Minori Conventuali din România, aproximativ 100 de preoți, veniți din toate părțile - mulți dintre ei fiind colegi ai părintelui răposat din promoția 2003 - consăteni, colaboratori și mulți prieteni.

La începutul sfintei Liturghii, Preasfințitul Petru Gherghel i-a îndemnat pe toți să se roage ca Dumnezeu să fie îndurător cu sufletul răposatului preot, să i se ierte păcatele și să-l răsplătească pe părintele Daniel pentru slujirea pe care a adus-o Bisericii prin activitățile care i-au fost încredințate.

La predică, părintele provincial Emilian Cătălin a amintit că evenimentul tragic al încetării din viață a părintelui Daniel Râtan, cunoscut ca administratorul Editurii "Serafica" în ultimii șapte ani, ne-a îndurerat profund și ne-a invitat să trăim toți această încercare cu mare încredere în mila și iubirea lui Dumnezeu însuflețiți de speranța în învierea lui Cristos care trebuie să ne susțină în momentele de grea încercare. Totodată, acest eveniment trebuie să fie pentru noi o pildă din care să învățăm să-i aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darul vieții făcut nouă în frații noștri, să ne îngrijim de viața și sănătatea noastră, să ne păstrăm sufletul curat fără a-l împovăra de păcate, pentru că nu știm niciodată clipa când Domnul ne cheamă, iar în felul acesta sufletul nostru să fie liber să zboare cât mai ușor spre cer.

După sfânta Liturghie ne-am îndreptat cu toții spre cimitir unde sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Daniel a fost depus într-un mormânt din cavoul preoților.

Dumnezeu să-l primească în fericirea pregătită slujitorilor săi!

Pr. Daniel Cătălin Romila,
asistent provincial

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 septembrie: Gherăești: Funeraliile pr. Daniel Râtan


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat