Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Acțiunea Catolică - o familie de familii

Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" a organizat la Luncani, în perioada 7-9 septembrie 2012, întâlnirea familiilor tinere din Acțiunea Catolică, a doua activitate din ciclul "Acțiunea Catolică - o familie de familii". Motoul întâlnirii din acest an a fost "Fiți imitatorii lui Dumnezeu ca niște copii iubiți și trăiți în iubire după cum și Cristos ne-a iubit pe noi" (Ef 5,1-2).

Familiile tinere participante la această activitate, împreună cu copiii lor, s-au reunit pentru a împărtăși din experiențele lor de familie și pentru ca, împreună, să identifice modalități specifice dinamicii familiei de a activa în slujba Bisericii și a comunităților parohiale din care provin.

Programul s-a deschis vineri, cu momentul de rugăciune a Vesperelor urmat de sfânta Liturghie. Seara a continuat cu salutul de bun venit adresat tuturor de către Adriana Ianuș, președinte AC, și un moment de cunoaștere organizat de Celina Dumitru și Andreea Gheț.

Sâmbătă, după rugăciunea Laudelor, a urmat momentul de formare. Părintele Felix Roca a adus în atenția familiilor prezente importanța pe care Conciliul Ecumenic Vatican al II-lea a acordat-o familiei, evidențiind articole din documentele conciliare Gaudium et spes și Apostolicam actuositatem. "Binele persoanei și al societății umane și creștine este strâns legat de bunul mers al comunității conjugale și familiale" - spune GS 47, iar referitor al valoarea sacramentului căsătoriei, din GS 48 reiese: "Căci Dumnezeu însuși este autorul căsătoriei, pe care a înzestrat-o cu multiple valori și scopuri: toate sunt de cea mai mare importanță pentru continuitatea neamului omenesc, pentru progresul personal și mântuirea veșnică a fiecărui membru al familiei". Binele umanității este strâns legat de binele familiei, bine care trebuie construit de soți prin unitatea și comuniunea lor. "În îndatorirea lor de a transmite viața și de a educa, îndatorire ce trebuie considerată ca misiunea lor proprie, soții știu că sunt colaboratori ai iubirii lui Dumnezeu Creatorul și, într-un fel, interpreții ei" (GS 50). Din AA, la numărul 11, sunt precizate valoarea și misiunea familiei - "Familia a primit de la Dumnezeu misiunea de a fi celula de bază și vitală a societății. Ea și-o va îndeplini dacă, prin iubirea și respectul membrilor ei unii față de alții și prin rugăciunea înălțată către Dumnezeu în comun, va apărea ca sanctuarul casnic al Bisericii".

Părintele Felix Roca precizează că anul liturgic următor a fost declarat, de Sfântul Părinte, Anul Credinței, ținând cont de faptul că se împlinesc 20 de ani de la redactarea Catehismului Bisericii Catolice, iar dieceza noastră aduce în centrul atenției atât credința, cât și familia.

Au fost vizionate filmulețe de la Întâlnirea familiilor de la Milano, din dialogul papei cu familiile s-au subliniat câteva gânduri: politica să nu promită lucruri irealizabile, să urmărească binele tuturor. Este importantă prevenirea acestor suferințe, aprofundarea iubirii din momentul îndrăgostirii, însoțirea logodnicilor și, mai apoi, a familiilor - pentru ca alegerile lor să fie mature.

A urmat sfânta Liturghie, celebrată de părintele Felix Roca, moment de întâlnire cu Domnul și de unire în rugăciune de mulțumire pentru darul Maicii noastre, Sfânta Fecioară Maria. Programul a continuat cu dezbateri, familiile participante au format trei grupuri și au discutat asupra întrebărilor: Nu mi-am găsit încă partenerul. Ce trebuie să fac?; Cum mă asigur că este alesul/aleasa vieții mele?; De ce să mă căsătoresc? Fiecare grup a răspuns la întrebarea primită și sinteza discuțiilor lor a fost înregistrată video, constituind astfel un material formativ util tinerilor care caută răspunsuri sau se pregătesc pentru căsătorie.

Momente emoționante au fost aniversarea jubileului de 25 de ani de căsătorie a familiei Păduraru Paul și Gema, mărturia familiei Frona Cristian și Anca, participantă la Întâlnirea Internațională a Familiilor desfășurată la Milano și momentul când Alina Florean a dat citire Mesajului redactat de familiile participante la Întâlnirea familiilor tinere din Acțiunea Catolică de anul trecut.

Au urmat discuții interactive despre nevoile și așteptările familiilor prezente. Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" a oferit posibilitatea unor întâlniri a familiilor tinere care au activat în AC, ca răspuns al nevoilor lor de întâlnire, în scopul formării unui grup de familii, care ar putea fi un sprijin pentru familiile aflate în dificultate, după logica slujirii - am primit mult și dăruiesc mai departe. Familiile prezente au mărturisit nevoia unui grup de sprijin în cadrul căruia pot să își împărtășească bucuriile și problemele și a unui asistent spiritual care să îi însoțească în drumul lor.

Serata distractivă a încheiat ziua de sâmbătă, diversele probe la care au fost supuse familiile participante au demonstrat importanța comunicării, a cunoașterii și a încrederii reciproce în construirea vieții de familie.

Duminică, după rugăciunea Laudelor, s-au făcut propuneri concrete cu referire la continuitatea întâlnirilor familiilor tinere prin inițierea unor grupuri de familii în zonele Iași, Roman și Bacău care își vor stabili programul în funcție de nevoile și dinamica familiei și vor păstra legătura cu Consiliul diecezan al AC.

Programul activităților întâlnirii familiilor tinere din Acțiunea Catolică s-a încheiat cu sfânta Liturghie, celebrată de părintele carmelit Augustin Folner, moment de încredințare în mâinile lui Dumnezeu a tuturor proiectelor și hotărârilor luate.

Bernadeta Farțade-Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-9 septembrie: Luncani: Acțiunea Catolică - o familie de familii


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat