Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Prima sentință judecătorească pentru demontarea Cathedral Plaza

Arhiepiscopia Romano-Catolică București, prin comunicatul de presă nr. 627 din 9 septembrie 2012, anunță că "există prima sentință judecătorească pentru demontarea Cathedral Plaza". Redăm din textul comunicatului.

Tribunalul Dâmbovița, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București și a credincioșilor romano-catolici, prin sentința civilă nr. 2520/2012, l-a obligat pe Primarul General al Municipiului București să emită decizia prin care să dispună desființarea turnului Cathedral Plaza și să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situația anterioară emiterii autorizației, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecție a Catedralei "Sf. Iosif".

Prin această decizie definitivă legalitatea este repusă în drepturi, se răspunde dorinței cetățenilor români care s-au pronunțat în proporție de 81,1% în favoarea desființării clădirii, conform sondajului realizat de TVR în data de 13.07.2011, și nu în ultimul rând este interpretată pozitiv voința exprimată încă din 2006, anul demarării proiectului, a celor 153.000 de semnatari ai petiției împotriva edificării acestui mastodont.

"Suntem în măsură să prezentăm în fața autorităților publice și ultima verigă solicitată în vederea desființării construcției ilegale, înălțată prin abuz, înșelătorie, prin pârghii oculte, cu mulți bani investiți în acte cel puțin dubioase. Avem deja o primă hotărâre definitivă privind desființarea acestei aventuri ilegale cu implicații asupra patrimoniului național și asupra cultului catolic. Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instanței de judecată să oblige chiar pe investitor la demontarea construcției pentru a înlătura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1. Reamintim că și DNA continuă cercetările în cazul celor care au semnat procesul-verbal de recepție fictivă a construcției", a declarat IPS Ioan Robu.

În motivarea sentinței de către Tribunalul Dâmbovița se arată că "decizia de desființare a construcției reprezintă o măsură de legalitate, de aplicare a principiului ceea ce este nul, nu produce efecte". De asemenea, se reține că "autoritățile publice sunt obligate să respecte legea, să restabilească ordinea de drept perturbată prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru înlăturarea consecințelor materiale produse", că "desființarea acestei construcții reprezintă pe de o parte aplicarea principiului legalității iar pe de altă parte singura posibilitate a înlăturării afectării drepturilor și intereselor reclamanților". Instanța arată că "interesul pe care s-au sprijinit demersurile juridice ale reclamanților, este un interes public deosebit, întrucât se afectează nu un spațiu public, ci un spațiu public cu valoare istorică deosebită, aspect de care autoritatea publică era obligată să țină seama".

Persoană de contact din partea Biroului de presă al Arhiepiscopiei este pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt (tel. 0755/065069, e-mail: birouldepresa@arcb.ro)

* * *

Arhiepiscopia Romano-Catolică București
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 București (RO)
Tel. 021/2015411
Fax 021/3121207
birouldepresa@arcb.ro


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat