Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adjudeni: Invitație la binecuvântarea orgii și la concertul inaugural

Orga clasică cu tuburi care a fost instalată de curând în corul bisericii parohiale din Adjudeni, va fi sfințită în cadrul Liturghiei pontificale de la ora 17.00, duminică, 23 septembrie 2012, prezidată de PS Petru Gherghel, împreună cu alți preoți din țară și străinătate, în comunitatea din Adjudeni - NT.

Imediat după sfânta Liturghie, va avea loc un concert inaugural de orgă, nai și alte instrumente muzicale susținut de maestrul Marcel Octav Costea, organist la catedrala "Sfântul Iosif" din București, împreună cu câțiva soliști și interpreți de la conservatorul bucureștean: Ana-Maria Radu (oboi) și Nicolae Simonov (tenor).

În program se vor interpreta lucrări de: A. Vivaldi, J.S. Bach, G.F. Handel, B. Marcello, G. Frescobaldi, F. Schubert, J. Brahms, A. Knevel.

Orga clasică instalată de curând în biserica parohială din Adjudeni nu este o orgă nouă, dar este o orgă bună restaurată în fabrica de orgi a maestrului italian Saverio Anselmo Tamburini, a cărui familie are în domeniu o tradiție veche de mai bine de 150 de ani. Orga a fost realizată prin asamblarea într-un singur corp a două orgi construite în prima jumătate a secolului trecut. Este vorba de o orgă cu tuburi din Italia și de orga cu tuburi din vechea biserică parohială din Adjudeni construită în anul 1903 de frații Rieger din Austria. Prin restaurarea componentelor acestor două orgi și prin adăugarea altora noi a rezultat actuala orgă din Adjudeni care are circa 1.700 de fluiere, 42 de registre funcționale cu posibilitate de îmbogățire, consolă nouă cu trei manuale și pedalier, tractură electronică. Orga are și o fațadă nouă în stil neo-gotic care împlinește arhitectura interioară a bisericii.

Constituția liturgică Sacrosanctum Concilium ne spune: "În Biserica latină, se bucură de mare apreciere orga cu fluiere, ca instrument muzical tradițional, al cărui sunet poate să adauge o strălucire minunată ceremoniilor Bisericii și să înalțe puternic sufletele spre Dumnezeu și spre cele de sus" (SC 120).

Orga va suna pentru prima dată în biserica parohială din Adjudeni în duminica din 23 septembrie 2012, la Liturghia de binecuvântare și la concertul de inaugurare. Este o realizare importantă pentru comunitatea din Adjudeni care se bucură și adresează întregului Popor al lui Dumnezeu - preoți, persoane consacrate și credincioși de toate profesiile și vârstele - invitația de a participa la un eveniment de suflet, ocazie rară de a se delecta în armonia unică a orgii cu fluiere care umple sufletele de fiori și face să vibreze toate corzile inimii omenești. Se spune că atunci când cântă orga, cântă și îngerii odată cu ea și "înalță sufletele spre Dumnezeu și spre cele de sus" (cf. SC 120).

Așadar, vă așteptăm să trăiți împreună cu noi câteva momente de înălțare sufletească și îmbogățire spirituală.

Pr. Aurel Iștoc


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat