Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Alegerea Ierusalimului în amintirea episcopului de Pavia care a fost timp de unsprezece ani vicar general la Milano

Pe urmele sfântului Ignațiu de Loyola

De Giampiero Sandionigi

Ultimii ani trăiți între Ierusalim și casa de reculegeri spirituale din Galloro, slujirea sa ca arhiepiscop emerit, boala sa. Este portretul interior și viu al cardinalului Carlo Maria Martini evocat de episcopul de Pavia, Giovanni Giudici, în interviul acordat sitului www.terrasanta.net pe care-l publicăm aici în întregime. Timp de unsprezece ani vicar general în arhidieceza de Milano, monseniorul Giudici a fost deosebit de apropiat de cardinal și după ce și-a luat rămas bun de la cetatea lombardă.

Monseniore Giudici, părintele Martini purta Ierusalimul în inimă și a repetat asta de multe ori, încă de la începutul episcopatului său la Milano. Cu ce accente vorbea despre asta cardinalul în privat?

Vestea deciziei cardinalului de a petrece anii săi de arhiepiscop emerit la Ierusalim a fost făcută publică imediat. În privat a revenit asupra acestor teme numai pentru a trata despre aspectele concrete pe care le implica alegerea. Sunt convins că motivul acestui mod de a proceda a fost înainte de toate convingerea, reieșită și explicit în discursurile cu cardinalul, de a reintra în ascultare în Societatea lui Isus, deci de a trebui să asculte de superiorii din provincia italiană. Era desigur și stilul de circumspecție care înconjura mereu viața personală a lui Carlo Maria Martini.

Diferite mărturii afirmă că, imediat ce a părăsit înalta funcție pe care o avea la Milano, Martini a reluat un stil de viață foarte simplu și discret, chiar și la Ierusalim. Cum trăia?

Vizitându-l la Ierusalim, de mai multe ori am fost invitat de el în camera sa. Largă și luminoasă, cu o fereastră care dădea spre Poarte de Jaffa și cealaltă spre Botta Street, conținea numai patul, un birou și o masă, un fotoliu. Erau puține cărți; de câteva ori l-am găsit încercând să ia un volum din biblioteca din casă. În plus erau computerul și înregistratorul digital.

Cardinalul a avut deseori ocazia de a reafirma că la Ierusalim în mod esențial el a studiat și s-a rugat, mijlocind îndeosebi pentru dieceza și pentru multele persoane întâlnite în timpul slujirii episcopale. Cum a continuat, din 2002 până astăzi, raportul său cu dieceza de Milano și cu aceia care au fost principalii săi colaboratori?

La Ierusalim, Martini era disponibil să vorbească cu grupurile de pelerini milanezi, dar și italieni sau străini care au avut un contact cu el. Putea fi întâlnit; începea reflecția cu câteva adnotări personale cu privire la acest timp al său în Țara Sfântă și apoi apăreau întrebările. S-a arătat disponibil să predice și exerciții sau reculegeri spirituale. Multe grupuri de preoți hirotoniți în același an se organizau pentru a-i cere lui darul exercițiilor. Îmi amintesc și de o ocazie în care Ordo Virginum din Milano au mers în Țara Sfântă pentru a trăi experiența exercițiilor spirituale. Disponibilitatea cardinalului îi îngândura uneori pe însoțitorii săi mai apropiați: prea aglomerate cu vizite erau zilele sale.

A predica și a întâlni grupuri era, în fond, un mod pentru a continua să fie păstor și părinte.

Exact. De altfel, episoadele care au determinat hotărârea de a se întoarce definitiv în Italia, cu glasul slăbit și greutate de mișcare, au avut loc chiar în timpul predicării unui curs de exerciții spirituale. Putem spune că el a rămas pe câmpul de angajare până la sfârșit.

Dieceza de Milano a găsit modalități concrete pentru a fi prezentă alături de arhiepiscopul emerit la Ierusalim?

În anii retragerii sale din responsabilitatea Bisericii de Milano, Carlo Maria Martini împărțea timpul său între Ierusalim și casa de reculegeri spirituale ținută de iezuiți la Galloro. Dialogul cu el se desfășura deci prin întâlniri personale, vizite, scrisori. Era foarte disponibil și prin telefon și el însuși mi-a adus la cunoștință comunicare pe Skype. Dieceza a promovat și un pelerinaj diecezan pentru a-l întâlni pe cardinal și o delegație a fost aproape de el cu ocazia singulară a acordării titlului de doctor honoris causa la Universitatea ebraică din Ierusalim.

Prin formare, cardinalul era un biblist și până la capăt l-a copleșit să-și pună încontinuu viața sa sub lumina Cuvântului lui Dumnezeu, în citirea Bibliei. Decizia de a se întoarce la Ierusalim pare însă să amintească de centralitatea evenimentului istorico-geografic al lui Isus. Folosind o expresie puternică, aproape că am putea spune că nu există spațiu pentru nici o formă de "fetișism" al Cărții sfinte?

Este adevărat. Sunt convins că alegerea de a merge la Ierusalim avea cu siguranță motive ideale și simbolice precise. Mă gândesc înainte de toate la referința la viața sfântului Ignațiu de Loyola, care merge la Ierusalim și îl părăsește în mod forțat cu regret. Mă gândesc la importanța de a semnala un stil nou de raport între comunitatea ebraică și comunitatea catolică, marcată de neînțelegeri și de tragedii. În sfârșit, mă gândesc la iubirea față de reconcilierea între două popoare vecine și despărțite: în acest context precis, cardinalului îi plăcea adesea să citeze organizațiile mixte, de arabi și de evrei, care lucrează pentru pace. Există semințe de pace în Ierusalim, îi plăcea să repete. Totuși consider că alegerea de a merge la Ierusalim făcea parte dintr-o strategie de dezlipire nu numai de Milano, ci și de o situare de mare renume în comunitatea catolică. Cum să nu părăsească angajarea sa de mărturie și totuși să dispară de pe scena publică a catolicismului nu numai italian ci mondial? Știm ce speranțe se îndreptau spre el, în manieră de altfel naivă sau uneori instrumentală. Bine, a sta la Roma, sau în vecinătate, timp de câteva luni, și apoi a rămâne la Ierusalim timp de alte luni, i-a permis să devină "marginal" în ambele localități. Și astfel să desfășoare slujirea sa simplă dar substanțială.

Cum înțelegea trăirea sa într-o realitate atât de conflictuală ca Israelul și Palestina?

Această întrebare apărea aproape mereu în conversațiile la care eu am putut participa. Cardinalul reflecta cu calm asupra imposibilității de a lua poziție, datorită complexității motivelor istorice și actuale care despărțeau cele două comunități. Dar prezenta și belșugul de rugăciune care se înalță la Ierusalim, în mod obiectiv, pentru cauza păcii și a reconcilierii.

Ca Ioan Paul al II-lea, deși mai puțin expus ochilor mass-media, cardinalul Martini a trăit și public boala sa, fără a se lăsa închis de ea. V-ați confruntat vreodată asupra acestei teme? Cum a maturizat, și cu câtă displăcere, decizia de a se întoarce în Italia în 2008 pentru a se stabili la Gallarate?

Cardinalul a vorbit mereu cu multă claritate despre simptomele bolii sale, relata căderea pe drum, amintea neliniștea lipsei de respirație în timpul nopții. Dar nu era vorba de o plângere sau de o cerere de atenție miloasă. El, vorbind despre problemele sale de sănătate, dădea mereu impresia că în el era primară o angajare puternică, hotărâtă și personală în contrastarea daunei fizice cauzate de boală. Așadar, nu se privea ca bolnav. Cu un orgoliu simpatic spunea adesea că medicul curant i-a spus că îl găsea în stare bună, că îl felicita pentru fidelitatea față de îngrijiri, față de exercițiile fizice pentru a contrasta boala. Îmi amintesc, în privința bolii, cum m-a anunțat că va părăsi definitiv Ierusalimul pentru a se întoarce în Italia. "Știi - mi-a spus - această casă în care locuiesc este în măsură să găzduiască pe unul care trebuie să moară, nu pe un bolnav...".

Ce a încredințat omului și episcopului Giovanni Giudici contactul asiduu cu creștinul și păstorul Carlo Maria Martini?

Experiența de a trăi peste zece ani în contact direct cu Martini mi-a permis să apreciez cât de mult raportul cu o persoană deschisă și transparentă poate schimba viața și modul de a gândi. Fac doar o listă de teme și îndrăznesc câteva reflecții. În acțiunea și în trăirea autorității cardinalului Martini am văzut mereu un mare respect față de persoane, față de individualitatea lor, față de alegerile lor de dedicare. În ele, mi se părea că intuiesc, Martini vedea mereu lucrarea Duhului. Era, în cardinal, o privire senină și încrezătoare în privința vieții societății și a Bisericii, și asta se conjuga cu o capacitate de lectură realistă, uneori chiar puternic critică a realității. Privirea sa asupra comunității creștine și lucrarea sa mergeau în direcția de a privilegia o Biserică liberă pentru că este dezlegată de scheme ideologice, de orizonturi înguste de utilitarism sau de eficiență, de condiționări sau de voință de putere sau de a apărea. Sunt convis că toate acestea se nășteau din pasiunea pentru viața spirituală a creștinului, care trebuie cultivată, dezvoltată, făcută să înflorească. Mă gândesc la modul în care cardinalul Martini s-a descris uneori pe sine însuși: tânărul Carlo Maria, student de șaptesprezece ani al colegiului iezuiților din Torino, care alege la acel moment al vieții sale să iasă din casa frumoasă a unui industriaș în domeniul lânii pentru a intra în Societatea lui Isus. Și sunt convins că el a fost fidel față de această primă dragoste a sa: sunt al lui Dumnezeu, viața mea este a sa.

(După L'Osservatore romano, 5 septembrie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat