Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. Mihai Lungeanu: "Doamne, scoate-mă de aici și toată viața o pun la picioarele tale!"

După o îndelungă suferință a trecut la cele veșnice, duminică, 2 septembrie 2012, părintele ortodox Mihail Lungeanu. A fost întemnițat 16 ani și jumătate, trecând prin închisorile de la Pitești, Jilava, Codlea, Galata, Galați și Târgu Ocna. A fost depus la biserica "Buna-Vestire" din Iași. Înmormântarea va avea loc joi, 6 septembrie 2012, la cimitirul Eternitatea.

L-am cunoscut pe pr. Mihail Lungeanu. L-am auzit povestind despre cele petrecute prin închisori, am participat cu Sfinția sa la câteva emisiuni la un post de radio, ne-am rugat împreună. Uneori trecea pe la catedrală din Iași, era mereu senin, cu zâmbetul pe buze. Emana bunătate și căldură sufletească. Vorba lui era blândă. Fascinat de faptul că Isus Cristos a rămas cu noi în sfânta Împărtășanie, vorbea deseori despre această minune.

M-a impresionat istoria vieții lui, cum și-a dus promisiunea făcută Domnului până la capăt.

S-a născut în Iași la 24 aprilie 1924. Tatăl era preot la biserica "Buna-Vestire". Dorința lui era să devină medic. A început Facultatea de Medicină din Iași. Erau ani grei. Comuniștii se instalaseră și doreau să scape de toți cei care credeau că-i incomodează. În anul 1947, studentul Mihai Lungeanu din anul V a fost arestat, cercetat și condamnat. A trecut pe la Pitești, închisoarea unde se făcea experimentul reeducării. Aici a avut un moment care i-a marcat întreaga viață. În acele groaznice suferințe a făcut o promisiune Domnului. Povestește chiar el: "În toamna lui 1949 am ajuns la Pitești, unde am intrat în focurile reeducării. În prima zi bătaia a durat de la șapte și jumătate dimineața până la amiază. Au urmat apoi altele. Mă rugam permanent lui Dumnezeu. O singură noapte nu m-am rugat și îmi reproșez asta toată viața; dacă nu mă rugam mai mult mă prăbușeam total. Și în bătăi, tot timpul mă rugam: «Doamne, scoate-mă de aici și toată viața o pun la picioarele tale!». Și m-a scăpat".

Suferea cu rinichii. Crezând că este bolnav de TBC, după două săptămâni a fost trimis la Văcărești. Aici se ruga: "Doamne, nu mă trimite înapoi!". A fost dus la Târgu Ocna unde a stat trei ani și jumătate.

Ajuns acasă, dorea să-și ducă promisiunea la împlinire, adică să-și pună toată viața la picioarele Domnului, ca preot sau în mănăstire. A intrat la mănăstirea din Vladimirești. După scurt timp, în anul 1955 a fost arestat și condamnat a doua oară. A primit 15 ani. De-abia în 1964 a fost eliberat.

Visul de a deveni preot nu și-l putea împlini, nu era posibil în acel timp. Cu greu a găsit un loc de muncă: biolog la un laborator. Târziu, după 1989, a ajuns preot. Avea 74 de ani când a fost hirotonit la Cluj. Trecuseră 30 de ani de la eliberare și 45 de când a făcut promisiunea. A slujit la aceeași biserică unde a fost și tatăl său: "Buna-Vestire" din Iași.

L-am ascultat cu interes povestindu-mi despre ororile petrecute în închisorile comuniste și despre mărturiile de credință pe care le-au dat multe persoane. Oamenii despre care vorbea au fost un model pentru Sfinția sa, dar și o întărire a credinței pentru cei care îl ascultau povestind. Mărturii copleșitoare. Unele dintre ele au fost publicate (The Salt Street Journal, nr. 53-54, 2007). L-a întâlnit în închisorile comuniste pe Valeriu Gafencu, "sfântul închisorilor", de a cărui bunătate și putere de rugăciune a rămas impresionat. De la el, spune părintele, a "învățat multe lucruri despre rugăciunea inimii, căci era un trăitor al rugăciunii inimii".

La Târgu Ocna l-a întâlnit și pe Richard Wurmbrand: "N-a stat nici un moment degeaba. El este persoana de la care am învățat multe texte din Evanghelie referitoare la Isus. Era un om care în fiecare zi medita la Sfânta Scriptură și făcea rugăciuni. Purta discuții duhovnicești, nu l-am auzit niciodată să flecărească. A fost un exemplu".

Părintele Mihai a întâlnit și catolici: "Gavrilă, greco-catolic, a fost chemat la poartă să devină informator. A refuzat categoric. I-au oprit medicamentele și a murit. Lui Eduard Maschievici, romano-catolic din Iași, i s-a spus: «Ți-a venit pachetul cu medicamente. Dacă accepți să devii informatorul nostru, primești pachetul». «Domnule, eu n-am învățat așa ceva, eu nu pot fi trădător al lui Cristos». «Pleacă înapoi și mori». S-a întors înapoi și a murit".

Despre părintele Mihai Lungeanu povestesc alții care l-au întâlnit în închisoare. Unul dintre aceștia este Grigore Caraza. În cartea sa Aiud însângerat, Editura "Vremea", 2004, notează: "Prin toamna anului 1955, la o regrupare a deținuților făcută de administrația închisorii, în celula unde stăteam a venit un bărbat tânăr, frumos, ai cărui ochi exprimau blândețe deosebită și o aleasă bunătate. De statură înaltă, tânărul domn s-a apropiat și, întinzându-mi mâna, mi-a spus că este Mihai Lungeanu, din Iași - student la Medicină, în anul V, când fusese arestat prima dată, în august 1947. Era la a doua condamnare. Imediat, între noi s-a legat o prietenie dintre acelea care sunt binecuvântate cu darul de a nu se sfârși niciodată, nici chiar dincolo de mormânt (...) Cât am stat în celulă cu Mihai Lungeanu, se plimba încet și continuu, căutând să rețină anumite pasaje din niște file împăturite pe care le strângea în pumni. Prin nu știu ce minune, căpătase un capitol din Noul Testament. Zile, săptămâni și chiar luni la rând, Mihai a reușit să memoreze Noul Testament".

Acum pr. Lungeanu s-a dus să-l contemple pe Acela despre care vorbește cartea pe care a memorat-o și i-a dat putere să treacă prin atâtea suferințe.

Dumnezeu să-l odihnească în pacea sa!

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 113.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat